Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Sreda 19.09.2012.
04:07
Večernje novosti A

Uslovi i ucene: Čekaju pregovori sa EU

Srbija može da se nada dobijanju datuma otvaranja pregovora sa EU najranije krajem sledeće godine, posle izbora u Nemačkoj, koji su zakazani za sledeći septembar, saznaju "Novosti" iz diplomatskih izvora u Briselu.

Možda na proleće 2013. godine dobijemo datum za početak pregovora sa Unijom
 

Iako konačna verzija izveštaja Evropske komisije o napretku još nije gotova, već sada je izvesno da će u ovoj analizi provejavati "kritički ton". Takođe, neće biti čak ni uslovne preporuke šefovima država i vlada EU da nam u decembru daju zeleno svetlo za naredni korak u integracijama, uz konstataciju da je postignut "ograničen napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom".
 

S druge strane, kako se bude približavao dan odluke o sledećem koraku u integracijama, bujaće i apetiti i zahtevi manjih država EU, pre svih naših suseda. Oni će svoj glas za dodeljivanje datuma na Evropskom savetu uslovljavati rešavanjem sporova koje imaju sa Srbijom.
 

Poslednji primer su signali koji stižu iz zvanične Sofije da će blokirati Srbiju sve dok ne poboljša položaj bugarske manjine u našoj zemlji. Beograd može da očekuje i "zatezanje" Rumunije, zbog pitanja Vlaha, ali i Mađarske, kao i nove članice Hrvatske, koja u EU ulazi sledećeg juna, a sa kojom imamo mnogobrojna nerešena pitanja.
 

Da će Bugarska imati tvrd stav u decembru, za "Novosti" negira Dimov Kraljo, politički savetnik ambasade ove zemlje u Beogradu. On kaže da je podrška evropskoj budućnosti za sve zemlje zapadnog Balkana trajni element u politici Sofije:
 

- Ipak, male su šanse za dobijanje datuma u decembru, ali ne zbog Bugarske, već nerešenih pitanja koje Beograd ima sa Prištinom - kaže Dimov Kraljo.
 

Prvi potpredsednik srpske Vlade Aleksandar Vučić poručio je da se Srbija nada dobrim vestima iz Brisela na proleće, odnosno do juna sledeće godine. Vučić je rekao da je sadašnja vlada dužna da sprovede ono što su predstavnici prethodne vlasti potpisali u dijalogu sa Prištinom, dok god su ta rešenja u skladu sa Ustavom Srbije.
 

Profesor međunarodnih odnosa Predrag Simić kaže za "Novosti" da ne treba isključiti ni nova "zatezanja" Rumunije i Mađarske, u kojoj sve više jača desnica i zahtevi za reviziju Trijanonskog ugovora.
 

Naš nekadašnji ambasador u Berlinu Ognjen Pribićević objašnjava da nam pozicije manjih država EU prema našim integracijama neće ni pomoći, ni odmoći, jer je sve u rukama velikih sila.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.09.2012. 04:29
Докле више приче у ЕУ? Докле више уцене? Сетимо се само пре пар година, ухапсите једног хероја и добијате статус, па онда ухапсите другог хероја и добијате статус, па опет ухапсите трећег хероја и добијате статус... па се одрекните овога, па онога и тако у круг... Докле више? Овде би и ментално поремећена особа схватила да ми никада нећемо ући у ту вештачку "унију" а и све и када би ушли могло би само да буде штетно по нашу привреду, а и сваки корак који Србија чини да се приближи тој "унији" је на штету Србије. Овде није прича ниокаквој унији него о моћницима запада који диктирају како, када и шта ће се десити Србији.
Sreda 19.09.2012. 13:06
Ja sam odavno napisao da je EU samo orudje cetvrtog rajha. Sve st je Hitler hteo u ratu i nije uspeo, njegovi potomci sada uspevaju u " miru ". Na primer" Juga se raspala, Nemci imaju izlaz na topla mora, NDH je sada drzava, jedva da ima srba u NDH i Kosovu,jos da balisti zvanicno dobiju drzavu, pa Sandzaklije, pa Hortijevci, . . .Da pre nismo s'ebali Hitlera bolje bi prosli. Ovako dobijamo ultimatum za ultimatumom kao '41. Ovi Hitlerovi potomci rade mnogo pametnije, a nasi mnogo gluplje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online