Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
24
Ponedeljak 17.09.2012.
21:09
Večernje novosti A

Moguć referendum: Evropa ili Kosovo!

Državna platforma za politiku prema Kosovu i Metohiji biće formulisana krajem septembra, odmah posle zasedanja Generalne skupštine UN - pišu “Večernje novosti”.

Vreme je da narod preuzme stvari u svoje ruke - sami treba da odlučimo o svojoj sudbini i sudbini naših teritorija, nema izvlačenja na ionako nekorektne političare
 

Naime, prema pisanju beogradskog dnevnika, državni vrh je potpuno svestan da je politika - i Kosovo i EU - praktično udarila u zid posle nemačkog zahteva da Srbija uspostavi dobrosusedske odnose sa Kosovom.


Ukoliko se bude ogoljeno ispostavljao uslov da Srbija faktički prizna Kosovo da bi nastavila evropske integracije, nije isključeno da se u našoj državi raspiše referendum sa pitanjem - Kosovo ili Evropa - potvrđeno je “Večernjim novostima“ i u Vladi i u Predsedništvu.


U suštini, o takvoj dilemi, koja bi odlučivala o odbrani Ustava i teritorijalnog integriteta i strateškog državnog pravca sa druge strane, mogli bi da odluče samo građani Srbije.


Očekuje se da, odmah posle GS UN, predsednik Srbije Tomislav Nikolić okupi političke prvake vlasti, opozicije i vodećih državnih institucija, kako bi se usaglasila zajednička politika prema velikim izazovima koje čekaju državu.
 

Pipaju puls velikim silama

Prema pisanju “Večernjih novosti“, vladajuće stranke će, već početkom oktobra, inicirati široke konsultacije kako bi se uspostavio nacionalni konsenzus za buduće poteze prema južnoj srpskoj pokrajini. Pre toga, u kuloarima UN na Ist Riveru naši državnici će pokušati da opipaju puls svetskih sila kada je u pitanju politika Srbije prema Kosovu i Evropskoj uniji.

Opozicija očekuje da dobije poziv od Tomislava Nikolića:


- Srbija u vreme prošle vlasti nije imala ovakve zahteve od zemalja Evropske unije. Očekujemo da vlast formuliše politiku koja će da odgovori na ove izazove. Kao opoziciona stranka, još nismo imali pozive od vladajuće garniture da razgovaramo o ovoj važnoj državnoj temi - rekao je Borko Stefanović, funkcioner DS i bivši šef pregovaračkog tima za Kosovo.


Petar Petković, portparol DSS, rekao je da su nemački zahtevi dobar povod da se u Srbiji povede ozbiljna i odgovorna rasprava da li Srbija treba da proglasi političku neutralnost ili treba da nastavi evropske integracije:


- Nemoguće je da se više izbegava ta rasprava. Već i sam Zapad sve više pominje priznavanje Kosova kao uslov. Smatramo da je u najboljem interesu da Srbija proglasi političku neutralnost.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.09.2012. 21:14
kakav referendum to ce oni da nameste kako njima odgovara kad je koza mogla da sacuva listice a da ih ne obrsti?
Ponedeljak 17.09.2012. 21:16
Nema dileme ... ZID je ka EU .... i tu nema sta da se raspravlja o ili-ili !!!?
Utorak 18.09.2012. 07:37
Sam taj referendum bi bio protivustavan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online