Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 17.09.2012.
13:13
Alo! A

"Ne možemo u EU pod našim uslovima!"

Sve otvorenijim pritiscima na Srbiju da prihvati da će pred vratima Evropske unije morati da prizna Kosovo pridružilo se i sedam konkretnih uslova koje je ovih dana izručila Nemačka.

Suzana Grubješić: Ni "dobrosusedski odnosi" niti "normalizacija odnosa", za Srbiju ne mogu podrazumevati priznavanje nezavisnosti Kosova
 

Potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić u intervjuu za Alo! naglašava da nije reč o novim zahtevima i poručuje da ni "dobrosusedski odnosi" niti "normalizacija odnosa", inače najčešće formulacije u zvaničnim govorima, za Srbiju ne mogu podrazumevati priznavanje nezavisnosti Kosova.


- Kakav nivo normalizacije tih odnosa moramo da dostignemo kako bismo uverili Brisel da možemo dalje u evrointegracije?
- Svesni smo da ne možemo u EU pod našim uslovima, ali i svi naši evropski partneri moraju da znaju da je priznavanje Kosova uslov koji Srbija ne može da ispuni. Normalizacija odnosa je vrlo širok pojam, koji se često različito tumači. Za nas je početak procesa normalizacije bio tehnički dijalog, svi sporazumi postignuti sa Prištinom, a nastavak će biti politički dijalog na najvišem državnom nivou. Za nas normalizacija odnosa sa Prištinom ne podrazumeva priznanje nezavisnosti Kosova.

Ruski kredit je povoljan!

- Da li je dobra ili loša vest što će ruski kredit da popunjava rupu u srpskom budžetu? Pod kojim uslovima stižu ti krediti?
- Novac nema boju, pogotovo sada kada u budžetu zjapi ne rupa, nego krater! Kamata na ruski kredit je 2,95 odsto na godišnjem nivou, što je izuzetno povoljno. Da je neka druga zemlja ponudila povoljan kredit, verujem da bismo ga isto prihvatili, kao što ćemo oberučke prihvatiti i novi aranžman sa MMF-om ne bismo li preživeli do kraja ove godine, a počeli lakše da dišemo već naredne.

Na pitanje šta može da bude "prihvatanje realnosti" ukoliko je priznanje neprihvatljivo, Grubješić je rekla da je realnost da "država Srbija nema faktičku vlast na Kosovu od 1999. godine, ali i da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova neprihvatljiva za nas". Kako objašnjava, realnost je i da je zaštita našeg naroda na Kosovu državni interes koji treba da bude iznad svih ostalih interesa.

- Zar nije Martin Šulc izjavom o bolnom preduslovu koji Srbija mora da ispuni pred ulazak u EU rekao ono što nas u budućnosti zaista čeka, pita se ona.


- Može li Srbija u EU bez sređenih granica?
- Ne želim da se bavim predviđanjem budućnosti jer je za formalni ulazak Srbije u EU potrebno najmanje pet do osam godina. Važno je da stalno napredujemo u procesu evropskih integracija, i to ne samo zato da bismo iz Brisela dobijali pozitivne ocene već da bi se u Srbiji desile pozitivne promene koje se tiču života svih naših građana.


Na konstataciju da se pojavio spisak nemačkih zahteva, Grubješić je rekla da su njihovi zahtevi poznati već nekoliko godina, a da su sada prvi put poređani na papir.

- Naša javnost ranije nije na pravi način bila obaveštena o tome. Andreas Šokenhof je još pre dve godine ove uslove postavio i DS-u. Svim tačkama treba pristupiti ozbiljno i ne žuriti s bombastičnim izjavama i zaključcima, smatra ona.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.09.2012. 18:01
Nije meni sto nas stranci otvoreno sikaniraju i kolonizuju deo drzave, vec meni smeta sto nas ovi "nasi" prave totalnim budalama i maloumnicima i neprestano pricaju : nije to priznanje vec " dobrosusedski odnosi", Pa kad kazes sused taj vise nije iz tvog dvorista.Pa " normalizacija odnosa" , pa sused ima samo policiju, sudstvo, vojsku, carine, ustav,predsednika, premijera, . . . Sve ono sto ima i SAD i Nrmacka i Francuska, . . . ., a ne glupi Srbi to nije drzava, to je drustvo ljubitelja ptica.Nema cuda nacisti rade svoj posao, nasi su problem.
Utorak 18.09.2012. 18:34
DEFINITIVNO SA BRACOM RUSIMA, PA MAKAR I U PAKAO ! PUN MI JE K...C NASIH NAVODNIH EU I USA PARTNERA !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online