Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.09.2012.
13:05
J. L. Petković - Vesti A

"Miran otpor svakom nasilju"

Vlada Srbije trebalo bi da donese odluku da zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama ne mogu da primaju platu i iz Prištine, kaže Krstimir Pantić, gradonačelnik Kosovske Mitrovice. On dodaje da jedina opasnost kojoj su Srbi izloženi posle ukidanja nadgledanja, je da "Kfor i Euleks ponovo stanu na stranu kosovskih vlasti", i poručuje da će Srbi pružati miran otpor nasilju.

Krstimir Pantić, gradonačelnik Kosovske Mitrovice
 

Ponovo ste se sreli sa šefom kancelarije za KiM. Šta ste vi njemu poručili, a šta on vama?

- Gospodin Vulin je ponovio stav Vlade Srbije da nikada neće u svom delovanju ići na štetu Ustava i Rezolucije 1244, i da neće činiti nešto što bi na bilo koji način išlo na štetu nama koji živimo na Kosmetu. Takođe je rekao da će Vlada učiniti sve kako bi građani živeli slobodnije i sami odlučili kako da urede svoj život.

- Mi smo to pozdravili i obećali mu punu podršku u njegovom radu. Zatražili smo i da Vlada donese uredbu o zaposlenima na Kosmetu koji primaju novac iz budžeta, da im se stavi do znanja da ne mogu da imaju dva poslodavca, i da za iste poslove primaju novac i iz Beograda i iz Prištine.


Da li je moguće utvrditi na koga se to odnosi?

- Trebalo bi u nastavku pregovora zahtevati da Priština nama dostavi podatke ko prima platu od njihovih institucija. Ako smo mi mogli njima da damo katastarske i matične knjige, onda i oni mogu nama da daju te podatke.

Nema podela

Ima li podela u SNS-u na Kosmetu?
- Ne. Tu priču plasiraju zlonamerni ljudi koji bi da umanje značaj našoj stranci.

Da li je istina da vam je Vulin predlagao da izađete na kosovske izbore?
- Nije bilo reči o tome. Ni spomena. Naši izbori su održani u maju, u skladu sa ustavnim zakonom. Oni su legalni i legitimni.

Kako komentarišete postavljanje uslova od strane Nemačke?
- Uslove je postavila jedna od stranaka, ali, nažalost, veoma uticajna partija u Nemačkoj. Ipak, to nije stav čitave Evropske unije. Očekivalo se da će iz EU biti sve žešći pritisci na Srbiju da prizna Kosovo, svi smo to očekivali, ali jeste malo iznenađujuće da to rade već na početku mandata nove srpske vlade.

Ustavni sud o sporazumu

Tražili ste poništavanje sporazuma u Briselu, međutim, nova Vlada kaže da će ih sprovoditi.
- U demokratskoj državi obaveza je svake vlade da poštuje sporazume koje je prethodna vlast napravila, a ne samo delove tih sporazuma. Mi smo još krajem prošle godine podneli zahtev Ustavnom sudu da oceni ustavnost i zakonitost postignutih sporazuma, za čije delove verujemo da nisu u skladu sa Ustavom. Zbog toga mislimo da bi pre primene trebalo da se o njima izjasni Ustavni sud.

Međunarodna upravljačka grupa je ukinula nadgledanu nezavisnost. Ima li to posledica za Srbe?
- Ta međunarodna upravljačka grupa je sastavljena od zemalja koje su priznale Kosovo kao nezavisnu državu, a od njih ništa dobro nismo videli. Sve vreme su isključivo podržavali Prištinu i njenu nameru da stave sever Kosova pod svoju kontrolu, tako da njihov odlazak suštinski ne menja ništa. Svi znaju da se Priština nikada nije usudila ni na kakve akcije ukoliko nije imala saglasnost međunarodne zajednice. U jednostrane akcije su kretali samo ako dobiju signal od njih.


Ima li opasnosti za srpski narod na Kosovu?
- Jedina opasnost kojoj su Srbi izloženi je mogućnost da Kfor i Euleks potpuno stanu na stranu Albanaca, da zatvore alternativne puteve i počnu da oduzimaju lične karte, vozačke dozvole i tablice, forsirajući uspostavljanje albanskih institucija. Iskreno se nadam da će biti nepristrasni, i da će situacija biti mirna. Mi Srbi nikada nećemo pribegavati nasilju, niti ćemo koristiti oružje. Spremni smo da istrpimo svaku vrstu provokacija, od kojih ćemo se braniti demokratskim vrednostima. Pružaćemo miran otpor nasilju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online