Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.09.2012.
06:01
D. Đorđević - Vesti A

Čuvari ognjišta

Braća, 84-godišnji Stojadin i 80-godišnji Vlada Andrejević i danas žive u porodičnoj zadruzi u selu Vlase, centru poljaničkog kraja, oko 25 kilometara istočno od Vranja. Prošlo je godinu dana otkad su u istom danu sahranili svoje supruge, Stojanku i Dobrinku. Pre toga, živeli su čuvajući kućno ognjište u rodnom selu Trsteni, daleko u brdima, na administrativnoj granici sa Kosovom.

Stojanka i Vlada prošle godine
 



- Razboleše se i za kratko vreme odoše sa ovog sveta. Izdade ih srce, zalegoše jedan dan i ispustiše dušu pitajući jedna za drugu. Živeli smo 60 i više godina u porodičnoj zadruzi, nikad se nismo odvajali, a one jedna bez drugu nisu mogle - počinje priču vlažnih očiju Stojadin.
 

Njihov rod Andrejevića je starinom iz Trstene. Prema pričanju, njihov predak Andreja je pobio kućnu kost u Čukljinskoj mahali, nakon što su njegovi prebegli sa severa Crne Gore, gonjeni osmanlijskom osvetom i zulumom. Osnovali su veliku zadrugu u kojoj se poštovao najstariji član kao domaćin i gde su red i disciplina bili čuvari porodičnog ognjišta.


- Zadruga se održavala i opstajala radom. Svako je znao šta će i koliko će uraditi od svitanja do zalaska sunca, a osnovna delatnost u brdima je bilo stočarstvo. U jednom trenutku, imali smo 100 ovaca, bikova, krava, konja... Gladi nije bilo, živa para je čekala i za dobro i za loše. Tako smo i mi rasli, nas petorica braće. Imali smo i jednu sestru, ali ona je mlada umrla od neke boleštine - navodi Stojadin.

Stojadin i Dobrinka na unukovoj svadbi

Priča i povremeno baci pogled na tri godine mlađeg brata Vladu. Svaku reč meri, a Vlada klimanjem glave odobrava. Pokretom ruke i pogledom naređuje, Vlada ustaje donosi rakiju, med i vodu. Stojadin sipa i nazdravlja.


Život ih nije mazio, ali im bratska i porodična ljubav nikad nije nedostajala. To je suština njihovog zajedničkog života, bez svađa i trzavica. Majka im je mlada umrla, a bilo ih je sa dedom Milojkom i ocem Gradislavom sedmorica muških na teret, kako kažu.


- Majka je umrla 1943. i ostadosmo bez ženske ruke. Deda Milojko nas sve gledao i čuvao, pune dve godine, dok nije oca ponovo oženio. U Trsteni, bez žene teško se opstaje. Hvala bogu, pa se maćeha Paraskeva prihvatila da dođe da svojim radom i brigom ne dozvoli da se zadruga raspadne, a mi odletimo u svet nošeni sudbinom božjeg prsta - priča Stojadin.


Novac je, koji bi zaradili ukućani, bio u deda Milojkovom džepu do njegove smrti, a potom u džepu maćehe Paraskeve. Imala je čvršću ruku od Gradislava i po zakonima zadruge ona je preuzela celokupnu odgovornost.


- Otac i maćeha su o svemu odlučivali. Deca su nam se rađala, a njihova reč je bila poslednja kada se radilo o njihovom školovanju, ženidbi, udaji. Imali smo po četvoro dece, živa su i zdrava, hvala bogu, i imaju svoje porodice. Svako je završio škole onoliko koliko je mogao i koliko mu je dato. S odlaskom od kuće na školovanje odlazili su i iz zadruge što je normalno za današnje vreme. Nama se možda to ne sviđa, ali smo svesni da svako vreme nosi svoje breme, a narod se prilagođava, pa opstaje ili nestaje, božja je sudbina to! - uveren je Stojadin.

Nerazdvojni celog života: Stojadin i Vlada Andrejević
 


Nihova deca su rasejana od Vlasa i Vranja do Slovenije. Postali su poljoprivrednici, varioci, šefovi na gradilištima, domaćice, a u familiji ima direktora, doktora hemijskih nauka...


Kada su deca otišla, ostali su u Trsteni oni, sami, sa ženama. Živeli lepo, složno, pili prvu jutarnju kafu s osmehom, svaki komad hleba u zdravlju i sreći uznosili, uveče uz rakijicu mučenicu nazdravljali novom danu, kao božjem daru.


Gledaju u umrlice svojih žena. Ćute starine pobodeni na krevet kao stećci. A čini se da govore bez prekida o sebi, suprugama, deci, familiji Andrejevića i čitavom kraju, Poljanici. O opstanku i nestanku.
 

Verni rodnom selu

- Sudbina nam odvede žene u rajska naselja, u istom danu. Odlazimo sa decom u Trsteni, obilazimo groblje, kuću, posadimo baštu za merak. U Vlasu smo na sigurnom, jer ima ambulanta. Ali, naša sigurnost je u Trsteni, a kad Bog kaže odosmo pored naših supruga - kaže Stojadin.

 

Smrt među vukovima

- Stalno smo u kontaktu sa sinovima, kćerima, unucima, praunucima. Evo, imam sedam praunuka. Sa svima smo na vezi. Sin se iz Nemačke ove nedelje javio dva puta. Skoro su bili, uveli nam grejanje, brinu svi o nama, čak i previše. Nama milo, toplo oko srca, kako ne bi, pa znamo mnogo tužnih staračkih sudbina, posebno po planinskim selima. Dešavalo se da ljudi umru u polju, u šumi i kad ih nađu od njih ostale samo kosti, ako i to ne raznesu vuci. Srećni smo, deca moraju biti zahvalna roditeljima, ali i mi smo njima zahvalni - priča i uzdiše Vlada.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online