Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 13.09.2012.
12:24
J. L. Petković - Vesti A

Slučaj Ljimaj još nije gotov

Specijalni tim u Briselu je prava adresa za pitanja o navodnoj trgovini organima. Do sada nije pronađena veza sa klinikom Medikus, kaže za "Vesti" Endi Sparks, zamenik šefa misije Euleksa na Kosovu.

Kada je reč o slučaju Klečka, gde je krunski svedok izvršio samoubistvo, a njegovo svedočenje odbačeno iz "tehničkih" razloga, Sparks objašnjava da je uložena žalba na takvu odluku, te da je slučaj "još živ".


Novi svedok o trgovini organima je izneo potresno svedočenje.

- Euleks je upoznat sa emisijom koja je emitovana na RTS-u i svedočenjem navodnog svedoka. Navodnu trgovinu organima ispituje specijalni tim uspostavljen da istraži optužbe senatora Dika Martija. Taj tim se nalazi u Briselu, i oni su prava adresa za komentar. Osim toga, nije praksa Euleksa da komentariše istrage u toku.
 

Kako to da je srpsko tužilaštvo našlo tog svedoka, a Euleks nije?

- Ne bih mogao ništa više da dodam i komentarišem od onoga što sam vam već rekao.
Jednim od najvećih neuspeha Euleksa u procesuiranju ratnih zločina, Srbi smatraju slučaj protiv Fatmira Ljimaja, gde se krunski svedok ubio.

Kako to da niste mogli da sačuvate tog svedoka?

- To što se desilo u parku u Nemačkoj je strašna tragedija za tog gospodina i njegovu porodicu. Njegovo svedočenje nam je bilo dostupno, ali su sudije iz tehničkih razloga odlučile da neće nastaviti sa procesom i proglasile nevinim gospodina Ljimaja i ostale optužene u tom slučaju. Međutim, sada je uložena žalba i zato je taj slučaj još živ.

Da li Euleks ima kontakte sa specijalnim timom u Briselu, da li može da pomogne i da li želi?


- Za sve što žele da znaju na teritoriji Kosova, mi smo tu. Naši resursi su im na raspolaganju.

Mogu li iskustva iz slučaja klinike Medikus da pomognu u istrazi trgovine organima?

- Informacije o Medikusu su dostupne javnosti. One su pokazale da ne postoji veza između zločina počinjenih tokom rata i "komercijalnih operacija".

U Beogradu se smatra da su to povezani slučajevi, odnosno da se isti ljudi direktno ili indirektno pojavljuju u njima?

- Nije na meni to da komentarišem jer nisam ekspert.

Da li ste zadovoljni funkcionisanjem kosovskih institucija u rešavanju etnički motivisanih zločina?

- Verujem da je došlo do napretka, sa tim napretkom treba nastaviti. Euleks će nastaviti da koristi pravo na osnovu dogovora o izvršnim pravima da preuzme slučajeve za koje misli da nisu dobro istraženi ili da mogu biti loše istraženi iz etničkih motiva. To smo radili u prošlosti i nastavićemo i dalje. Cilj kosovskih vlasti treba da bude nepristrasno delovanje kao što to treba da bude u svakoj multietničkoj državi.
 

 Smeta nam srpska policija

 

Jedan od uslova Beogradu za kandidaturu jeste navodno i puno funkcionisanje Euleksa na čitavom Kosovu? Da li je to slučaj ili ne?


- Ne još. Ova misija EU na Kosovu ne može da ispunjava mandat na celoj teritoriji Kosova zbog ilegalnih operativaca MUP-a Srbije koji se nalaze na severu. Ono što treba da se desi da bi mi delovali operativnije jeste da se povuče više stotina ilegalnih pripadnika MUP-a Srbije sa Kosova. Znamo da su tamo, i to je u suprotnosti sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244. 


Nastavljamo mandat

 

Koja će biti uloga Euleksa nakon okončanja nadgledanja nezavisnosti?


- Ostaćemo ovde sa svojim mandatom. Euleks je obavio razgovore sa kosovskim vlastima kako bi obezbedio nastavak aktivnosti prema želji zemalja članica EU, odnosno da nastavi da nadgleda i savetuje kosovsku vlast, kao i da zadrži izvršnu ulogu. Dakle, nastavljamo mandat, ali ne više pod okvirima Ahtisarijevog plana. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.09.2012. 12:39
Само тотални идиот може да верује у правду ЕУ.
Četvrtak 13.09.2012. 12:46
Po rezoluciji 1244 Srbija ima pravo na do 1000 pripadnika bezbednosti na Kosmetu. Prema tome pripadnici MUP-a ako su na Kosmetu to je u skladu sa rezolucijom 1244.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online