Četvrtak 13.09.2012.
12:24
J. L. Petković - Vesti

Slučaj Ljimaj još nije gotov

Kada je reč o slučaju Klečka, gde je krunski svedok izvršio samoubistvo, a njegovo svedočenje odbačeno iz "tehničkih" razloga, Sparks objašnjava da je uložena žalba na takvu odluku, te da je slučaj "još živ".


Novi svedok o trgovini organima je izneo potresno svedočenje.

- Euleks je upoznat sa emisijom koja je emitovana na RTS-u i svedočenjem navodnog svedoka. Navodnu trgovinu organima ispituje specijalni tim uspostavljen da istraži optužbe senatora Dika Martija. Taj tim se nalazi u Briselu, i oni su prava adresa za komentar. Osim toga, nije praksa Euleksa da komentariše istrage u toku.
 

Kako to da je srpsko tužilaštvo našlo tog svedoka, a Euleks nije?

- Ne bih mogao ništa više da dodam i komentarišem od onoga što sam vam već rekao.
Jednim od najvećih neuspeha Euleksa u procesuiranju ratnih zločina, Srbi smatraju slučaj protiv Fatmira Ljimaja, gde se krunski svedok ubio.

Kako to da niste mogli da sačuvate tog svedoka?

- To što se desilo u parku u Nemačkoj je strašna tragedija za tog gospodina i njegovu porodicu. Njegovo svedočenje nam je bilo dostupno, ali su sudije iz tehničkih razloga odlučile da neće nastaviti sa procesom i proglasile nevinim gospodina Ljimaja i ostale optužene u tom slučaju. Međutim, sada je uložena žalba i zato je taj slučaj još živ.

Da li Euleks ima kontakte sa specijalnim timom u Briselu, da li može da pomogne i da li želi?


- Za sve što žele da znaju na teritoriji Kosova, mi smo tu. Naši resursi su im na raspolaganju.

Mogu li iskustva iz slučaja klinike Medikus da pomognu u istrazi trgovine organima?

- Informacije o Medikusu su dostupne javnosti. One su pokazale da ne postoji veza između zločina počinjenih tokom rata i "komercijalnih operacija".

U Beogradu se smatra da su to povezani slučajevi, odnosno da se isti ljudi direktno ili indirektno pojavljuju u njima?

- Nije na meni to da komentarišem jer nisam ekspert.

Da li ste zadovoljni funkcionisanjem kosovskih institucija u rešavanju etnički motivisanih zločina?

- Verujem da je došlo do napretka, sa tim napretkom treba nastaviti. Euleks će nastaviti da koristi pravo na osnovu dogovora o izvršnim pravima da preuzme slučajeve za koje misli da nisu dobro istraženi ili da mogu biti loše istraženi iz etničkih motiva. To smo radili u prošlosti i nastavićemo i dalje. Cilj kosovskih vlasti treba da bude nepristrasno delovanje kao što to treba da bude u svakoj multietničkoj državi.
 

 Smeta nam srpska policija

 

Jedan od uslova Beogradu za kandidaturu jeste navodno i puno funkcionisanje Euleksa na čitavom Kosovu? Da li je to slučaj ili ne?


- Ne još. Ova misija EU na Kosovu ne može da ispunjava mandat na celoj teritoriji Kosova zbog ilegalnih operativaca MUP-a Srbije koji se nalaze na severu. Ono što treba da se desi da bi mi delovali operativnije jeste da se povuče više stotina ilegalnih pripadnika MUP-a Srbije sa Kosova. Znamo da su tamo, i to je u suprotnosti sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244. 


Nastavljamo mandat

 

Koja će biti uloga Euleksa nakon okončanja nadgledanja nezavisnosti?


- Ostaćemo ovde sa svojim mandatom. Euleks je obavio razgovore sa kosovskim vlastima kako bi obezbedio nastavak aktivnosti prema želji zemalja članica EU, odnosno da nastavi da nadgleda i savetuje kosovsku vlast, kao i da zadrži izvršnu ulogu. Dakle, nastavljamo mandat, ali ne više pod okvirima Ahtisarijevog plana. 

2024 © - Vesti online