Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 12.09.2012.
17:09
Beta A

Redžepi: Bombaški napadi na KiM su obračun DSS-a i SNS-a

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je da su poslednji bombaški napadi na Srbe na Kosovu posledica sukoba članova Demokratske stranke Srbije (DSS) i Srpske napredne stranke (SNS).

Bombaški napadi nisu multietnički, već interesni: Redžepi

"Mi ćemo sa Euleksom istražiti te motive. Ali oni sigurno nisu multietnički, već interesni", rekao je Redžepi za sutrašnje izdanje beogradskog nedeljnika NIN. Redžepi je naveo da prva saznanja govore da je reč o sukobu raznih političkih grupa unutar etničke zajednice, i to među članovima DSS-a i SNS-a, i o "nekim međusobnim previranjima ili revanšizmu".

Ministar unutrašnjih poslova Kosova negirao je da je to pokušaj prištinskih vlasti da dokažu da je sever Kosova bez kontrole, u vladavini bezakonja, i način da Priština upotrebi silu za ukidanje paralelnih struktura.

Redžepi je rekao da ukidanje nadgledane nezavisnosti Kosova ne menja mnogo stav Prištine prema Srbiji, osim što će kosovske vlasti preuzeti neke obaveze koje su bile rezervisane za predstavnika međunarodne zajednice.

"Mi moramo da dokažemo da smo sposobni da vodimo procese, ali to nikako neće uticati na odnos sa Srbijom. Od nas se traže određeni standardi, kao susedne zemlje, i moramo da ispunimo minimum ako želimo da pretendujemo da budemo član EU u dogledno vreme", rekao je Redžepi.

"Srbija će (ipak) morati da prizna Kosovo" (i ne samo to!)

Redžepi je negirao i da Priština pritiska EU da Srbiju uslovljava priznavanjem Kosova i istakao da će biti međusobnog priznanja, ali da se to ne očekuje sada. Dodao je da od dijaloga očekuje pragmatičnost i da sa srpskim vlastima mora biti saradnje u oblastima infrastrukture i bezbednosti kako bi bio olakšan svakodnevni život građana na obe strane.

"Do međusobnog priznanja će doći, ali to je proces koji će trajati i to zavisi od građana i institucija Srbije. Doći će to, neminovno, bilo kad, ali za sada je to malo teže, ali mi moramo da se poštujemo kao dve susedne zemlje, jer niko nas neće prihvatiti u EU ako proizvodimo konflikte", rekao je Redžepi.

Redžepi je naveo da od Srbije očekuje da bude pragmatična, ali da on nije taj koji bi trebalo da soli pamet Srbiji.

"Jasno je da Srbija mora da ispuni standarde EU, kao i mi, da bismo bili u velikoj evropskoj familiji", rekao je Redžepi, i dodao da je kosovska vlada protiv podele Kosova i da bi to bio model koji bi pratile i druge zemlje.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.09.2012. 17:22
Da, da, a ciscenje te septicke jame (dace Bog sto pre), ce biti kompromis dezinsekcije i deratizacije. Dogodine u Prizrenu!
Četvrtak 13.09.2012. 12:54
Kako te nije sratoma, po tebi se Srbi sami ubijaju na Kosovu. Bolje bi ti bilo da nađeš prave ubice, kao i ubice dece. Vi ste glupi ako se ne bojite osvete. Sve više sam uveren da mora doći do konačnog obračuna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online