Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 12.09.2012.
18:04
Večernje novosti A

Sigurne kuće "udomile" 2.000 žrtava

U Srbiji je kroz 11 sigurnih kuća u protekloj deceniji prošlo preko 2.000 žrtava porodičnog nasilja, pišu "Novosti".

Foto: Arhiva
 

U ovom trenutku u 11 sigurnih kuća u Srbiji smešteno je oko 150 žena i dece, žrtava porodičnog nasilja.

Sve više osuda svke godine

U poslednje tri godine broj krivičnih prijava i osuda svake godine sve je veći. Tako je za poslednje tri godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, podneta 9.771 krivična prijava, a osuđeno je 4.525 ljudi. Od toga, samo prošle godine 1.616.

U poslednjoj deceniji, kroz ova skloništa prošlo je više od 1.000 žena i otprilike isto toliko dece.

Najviše skrivenih domova nalazi se u Beogradu - tri, a ima ih i u Nišu, Kragujevcu, Smederevu, Valjevu, Pančevu, Novom Sadu, Zrenjaninu i Somboru. U Šapcu postoji stan za urgentne slučajeve, a sklonište u Smederevu je zatvoreno zbog nedostatka novca.

Sve ove kuće finansiraju lokalne samouprave, a povremeno donacije daju i uspešne firme. Raspon cena kreće se od 650 do 1.500 dinara po odrasloj osobi, dnevno.

"U tri sigurne kuće u Beogradu smešteno je oko 60 korisnika, od čega 27 dece. Imamo jednu trudnicu pred porođajem, kao i porodilju sa bebom od tri meseca," kaže Vesna Stanojević iz Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici.

Ona dodaje da su im obično svi kapaciteti popunjeni, a polovina broja žena i dece nije iz prestonice. Ipak, smeštaj svih finansira grad Beograd. Đaci nesmetano idu u škole, dok mališani idu u vrtić, u okviru skloništa, koji takođe finansira Grad. Ove tri kuće trenutno podmiruju potrebe Beograda.

Kroz Regionalnu sigurnu kuću u Nišu za godinu dana prošlo je 111 žrtava, pišu Novosti. Trenutno je smešteno sedam majki sa 13 mališana. Tokom leta kapaciteti su, prema rečima Slađane Živković Kostić, v. d. direktora, toliko bili puni, da su pomoćni kreveti smeštani i u predsoblje:

"Kod nas dolaze žene iz cele Srbije, a mnoge su životno ugrožene. Dešava se da pojedine opštine ne žele da plate njihov boravak ovde. Veliki dužnici su, recimo, Bor, Aleksinac, Rača... Ali nijedna žena nije ostala pred vratima."

I Sigurna kuća u Novom Sadu povremeno ima problem sa naplatom, ali sve ređe. Po rečima rukovodioca Dušanke Ilić, ovde je trenutno sedam žena i 13 dece. U zrenjaninskom skloništu trenutno imaju pet majki sa isto toliko dece. U Pančevu je na sigurnom pet žena i dvoje dece.

U kragujevačkom Prihvatilištu za žrtve nasilja u porodici razmišljaju o proširenju, jer je, kako kaže koordinatorka Dragana Jovanović, prošle godine bilo duplo više žrtava porodičnih siledžija nego godinu pre. Oni imaju 12 kreveta, ali kod njih boravi i više korisnika jer mala deca spavaju sa majkama. Trenutno ih je devetoro, od kojih pet mališana.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.09.2012. 18:06
Sramota je da neko digne ruku na zensku osobu...pogotovu pred decom...tuga
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online