Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 10.09.2012.
15:12
Alo! A

"Vreme je da se Draži vrati slava!"

Na 66. godišnjicu njegove smrti ove godine vreme je da srpski narod popuni pukotine iz komunističke prošlosti Jugoslavije i Draži Mihailoviću vrati pripadajuće mesto u istoriji, piše "Jerusalem post", jedan od najčitanijih portala na engleskom jeziku koji pokriva Izrael i jevrejske zajednice u svetu.

"Vreme je da srpski narod vrati Draži Mihailoviću pripadajuće mesto u istoriji"

Potpisnik teksta je Nik Tintor, bivši predsednik Srpskog saveta u Kanadi. Portal navodi da je Tito, vođa jugoslovenskog komunističkog režima, napisao svoju verziju kompleksnih dešavanja Jugoslavije iz ovog perioda, a koja je Mihailoviću i njegovim četnicima dodelila uloge nacističkih saradnika koji su ubili svoje ljude. I ukazuje da se tek sada javnosti daju na uvid depeše britanskih operativaca koji su do 1944. godine pomagali "srpsku gerilu", a koji ukazuju na razmere borbe Mihailovićevih sledbenika protiv Nemaca.

Portal ukazuje i na jednostrano promovisanje Tita nakon 1944. godine, kada su Englezi okrenuli leđa Mihailoviću. Uprkos gubitku britanske vojne pomoći, Mihailović je sa svojom vojskom nastavio da služi savezničke snage u Evropi. Do 1944, srpski četnici su pružili utočište stotinama oborenih pilota širom Srbije. U leto 1944, preko improvizovanog aerodroma u Pranjanima, četnici su pomogli bezbedno vraćanje skoro 500 savezničkih vazduhoplovaca.
 

- Danas Mihailovićeva slika visi u Britanskom klubu specijalnih snaga kluba u Londonu zajedno sa velikim francuskim patriotom generalom Čarlsom de Golom, koji je bio jedan od velikih pristalica srpskog četničkog vođe. Godine 1948, predsednik Hari Truman dodelio je Mihailoviću medalju legije Merit, a što je ispraćeno i citatom: ‘general Mihailović i njegove snage, iako nisu imali adekvatna sredstva i borili se pod ekstremno teškim uslovima, materijalno su pomagali savezničkesnagei bile su instrumental u dobijanju konačne pobede, piše "Jerusalem post".


I Ronald Regan, američki predsednik, takođe se divio Mihailoviću zapisavši da se Draža herojski i često usamljen borio protiv blizanačke tiranije, nacizma i komunizma, koja je pogodila njegov narod“.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.09.2012. 15:17
KADA SRBI IZ SRBIJE BUDU DOBILI ONO STO IM PRIPADA U SRBIJI,A TO JE VLAST,ONDA CE SE VRATITI I DRAZI SLAVA, KAO I OSTALIM SRBIMA IZ SRBIJE OBESCASCENIM DOLASKOM TITINIH JEDINICA IZ BIVSIH JUGO DRZAVA.
Ponedeljak 10.09.2012. 15:45
Vjecna slava nasem Drazi jednom od najvecih istinskih patriota i vojskovodja Srbije svih vremena. A onom bjelosvjetskom prevarantu Titu - najvecem srbomrzcu i stetocini Srbije da mu se svaki spomen zatre.
Ponedeljak 10.09.2012. 15:57
Koliko je efikasna lazna propaganda komunista u proslosti bila i njen jos uvjek uspjesan uticaj na Srbe u Srbiji, vidi se po mnogim komentarima ovde. Totalne neznalice stvarne istorije...koji vjeruju jos uvjek u ono sto im je vjesto servirano decenijama. Preporuka: ukljucite vijuge i resezirajte temeljito i drugu stranu medalje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online