Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 08.09.2012.
12:56
Lj. Ivanović - Vesti A

"Pozivni broj za veliku Albaniju"

Kosovska skupština je usvojila rezoluciju kojom se pozivni broj za Srbiju - 381, koji je važio i za Kosovo, menja međunarodnim prefiksom Albanije - 355 i to ne samo za fiksnu, već i za mobilnu telefoniju operatera čiji su pozivni kodovi 377 i 386. Za Tihomira Živanovića, inženjera telekomunikacija i nekadašnjeg glavnog inspektora PTT Srbija, ovakav razvoj događaja ima jasnu političku poruku.

Stručnjak za telekomunikacije: Tihomir Živanović

- Oni se pripajaju Albaniji. To je očigledna namera vlasti u Prištini, kaže u intervjuu za "Vesti" Živanović.


Ima li Srbija instrumenata da to spreči?
- Ima. Zato bih ja zadržao rezervu da je to moguće izvesti baš onako kako su u Prištini zamislili. Naime, da bi neko dobio međunarodni telefonski kod, mora ga dobiti od Međunarodne unije za telekomunikacije, specijalnizovane agencije Ujedinjenih nacija sa sedištem u Ženevi. Naravno, u toj asocijaciji članice mogu biti samo one zemlje koje su priznate u UN.

Ko bi onda morao da reaguje u Beogradu?
- Republička agencija za telekomunikacije (RATEL). To je njihov posao i možda će oni i reagovati. E sad, Kosovo, istina, ne dobija zaseban državni telekomunikacioni prefiks, već onaj koji postoji - u Albaniji. Verovatno zato što ne mogu dobiti svoj ulazni kod jer nisu članica UN. Pravno je to u svakom slučaju u suprotnosti s Rezolucijom 1244 UN jer deo Srbije praktično dobija ulazni kod druge države. Nemam dilemu da je Albanija njihova krajnja politička stanica. Oni idu ka ujedinjenju, a telekomunikacije su samo prvi korak.

Neka Borko kaže...

Na dnevnom redu dijaloga Beograda i Prištine u poslednjoj fazi tehničkih razgovora upravo su telekomunikacije predviđene za dnevni red.
Da li mislite da je zapelo jer se znalo da će Priština tražiti kod?
- Sasvim je moguće i bilo bi dobro da bivši pregovarač Borko Stefanović to potvrdi ili negira. Nešto se dogodilo u segmentu dogovora o telekomunikacijama, a mi zapravo ne znamo šta, jer sporazum nije postignut. Stefanović je prava adresa da nam to objasni.


Očekujete li reakciju Vlade Srbije?
- To bi bilo sasvim normalno. Ali, videćemo da li će nešto reći ili ne.


Da li to znači da, ako se ovo realizuje, brojevi na Kosovu više neće moći da se dobijaju biranjem koda Srbije 381?
- To tačno to znači. Ako Međunarodna unija za telekomunikacije prihvati, a to bi podrazumevalo saglasnost država članica da Kosovo dobije kod 355, pozivanjem brojeva s kodom 381 više ne bi uspostavljalo vezu. Kako sve komunikacije idu sada preko računara i satelita, ni iz Srbije se brojevi u Prištini ili Prizrenu, na primer, ne bi mogli dobiti bez okretanja albanskog pozivnog broja.

POVEZANE VESTI

Subota 08.09.2012. 13:43
шиптари долазе нека друга времена, какав је живот кад стрепиш од нечије оправдане освете?Никакав!
Subota 08.09.2012. 13:39
Smradovi shiptarsk, 1389. se mora ponoviti...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online