Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.09.2012.
08:14
Večernje novosti A

Bivša vlada slagala UN o pravima invalida u zatvoru?

Podaci koje je Srbija poslala Ujedinjenim nacijama o pravima osoba sa invaliditetom u zatvorima - nisu tačni. Tvrdnje iz dokumenta o primeni Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom suprotne su Godišnjem izveštaju zaštitnika građana koji je usvojen u Narodnoj skupštini.

Problematična prava osoba sa invaliditetom u našim zatvorima
 

Dok bi se iz dela Izveštaja Vlade koji se odnosi na stanje u zatvorima moglo naslutiti da osobe sa invaliditetom iza rešetaka imaju odlične uslove, iz dokumenta koji je potpisao zaštitnik građana, kao i iz mnogobrojnih preporuka ombudsmana vidi se da je stanje daleko od prikazanog.

U dokumentu koji je Srbija poslala Ujedinjenim nacijama 19. juna, piše da osobama sa invaliditetom, kao i svim ostalim osuđenicima, posle odslužene kazne centri za socijalno staranje pružaju pomoć. S druge strane, u godišnjem izveštaju zaštitnika građana doslovno se kaže:
 

Zavise od drugih osuđenika

Osobe sa invaliditetom u srpskim zatvorima uglavnom nemaju službenike koji im pomažu i, čak i u obavljanju najnužnijih potreba, zavise od drugih osuđenika. Miloš Janković navodi primer osuđenika D. Đ. koji nije mogao da koristi mokri čvor i sanitarne uređaje u svojoj spavaonici jer su vrata bila nedovoljno široka da kroz njih prođu invalidska kolica. Isti zatvorenik nije mogao ni da se istušira sam već je morao da traži pomoć od drugih osuđenika.

"Socijalna podrška licima lišenim slobode gotovo da ne postoji. Osuđeni je nakon otpuštanja prepušten sam sebi što pojačava opasnost da će u najkraćem roku ponoviti delo".

U papiru namenjenom svetskoj organizaciji piše da osobe sa invaliditetom u zatvorima imaju asistenciju u obavljanju svakodnevnih potreba koju im pružaju nadležne zatvorske službe.

Sastavljač izveštaja tvrdi i da "osobe sa psiho-socijalnim invaliditetom“ imaju posebne okupacione terapije i različite vrste radionica, a da se osuđeni kojima je potrebna pomoć koju ne mogu da dobiju u zatvoru, upućuju na lečenje u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu.

Sasvim suprotno piše zaštitnik građana koji kaže da je „posebno zabrinut zbog nedovoljnog individualnog i kolektivnog tretmanskog rada vaspitača sa osuđenim licima“.

"Utvrđeno je da je u pojedinim zatvorima u kojima ne postoje uslovi smešten određen broj osuđenih sa teškim mentalnim poremećajima", piše u izveštaju zaštitnika građana.

"Tim licima uglavnom nije utvrđena asistencija".

Zamenik zaštitnika građana Miloš Janković potvrđuje navode iznete u godišnjem izveštaju zaštitnika građana o položaju osoba sa invaliditetom u zatvorima.

"U zatvorima uglavnom nisu obezbeđene adekvatne prostorije za smeštaj osoba kojima su potrebna invalidska kolica, često nedostaju pristupne rampe, širina vrata prostorija uglavnom nije dovoljna, a oprema u toaletima nije odgovarajuća", kaže Janković. "Nije uočeno da se poklanja posebna pažnja tretmanu osoba sa invaliditetom, niti da se organizuju okupacione terapije i radionice. Poput ostalih zatvorenika i osobe sa invaliditetom osuđene su na besposličarenje. Osuđeni sa teškim mentalnim poremećajima se često smeštaju po zatvorima u kojima ne postoje uslovi za pružanje adekvatne zdravstvene zaštite".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online