Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 05.09.2012.
18:48 >> 18:51h
Beta A

Nikolić i Dačić: EU ne traži priznanje Kosova

Razgovori s evropskim zvaničnicima su imali veoma jasnu poruku da su vrata Evropske unije otvorena za Srbiju i da nijedan predstavnik EU nije rekao da je uslov za članstvo priznavanje Kosova, istakao je premijer Srbije Ivica Dačić u Briselu.

Srbija, ako želi da dobije datum za početak pregovora, treba da ispuni ono što je definisano u odluci Evropskog saveta u decembru prošle godine
 

On je novinarima u Briselu rekao da Srbija, ako želi da dobije datum za početak pregovora, treba da ispuni ono što je definisano u odluci Evropskog saveta u decembru prošle godine. To podrazumeva, dodao je, unutrašnje reforme u Srbiji i vidljiv i održiv napredak u odnosima Beograda i Prištine kada je reč o realizaciji dogovora koji su već postignuti i pokušaju da se postigne dogovor u preostalim tehničkim pitanjima.

Nikolić: Priznanje Kosova nije stav EU

 

U izjavi za televiziju Pink, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da priznanje Kosova nije niti može da bude stav Evropske unije, jer da jeste, kako je naveo, nikada ne bismo imali pregovore o priključenju. Nikolić je ocenio da je Srbija tumačenjem kako njeni predstavnici treba da se ponašaju na skupovima gde učestvuju prištinske vlasti pokazala da je privržena dijalogu i članstvu u EU, a da je sada na
redu EU. 

 

"Ostaje da mi radimo svoj posao - da izgrađujemo Srbiju koju smo
obećali, da izgrađujemo odnos sa EU kako treba, jer je to dobro za Srbiju, a da EU ili zaustavlja takve priče ili demantuje ili pokaže otvorenošću postupaka prema Srbiji da ne stoji iza toga", rekao je Nikolić.

"Rekao sam da Srbija neće promeniti svoju odluku i da neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, ali da je Srbija spremna da učestvuje u dijalogu", kazao je Dačić i dodao da je u razgovoru s evropskim zvaničnicima jasno iskazao da "uopšte nije sporno da se razgovara i o političkim pitanjima".

Premijer Srbije je naglasio da ni od jednog predstavnika EU nije čuo da je preduslov za članstvo Srbije u EU priznavanje nezavisnosti Kosova, ali da "svako može imati pojedinačan stav o tome koji je pre svega baziran na stavovima zemalja iz kojih političari dolaze".

"U narednim nedeljama treba da se dobro analizira prostor u kojem se mogu voditi razgovori na političkom nivou koji će ići ka, da tako kažem, relaksiranju odnosa Beograda i Prištine, ali ne s namerom da rezultat i kraj tog procesa bude priznavanje nezavisnotsti, nego iznalaženje modusa kako da bez toga Srbija zaštiti svoje nacionalne i državne interese i nastavi svoj evropski put", istakao je Dačić.

U tom procesu, kazao je Dačić, Srbija neće u pet minuta do 12 ispunjavati ono što treba, a isto tako ne očekuje da EU u pet do 12 menja uslove za dobijanje datuma za počinjanje pregovora, kao što je to bilo u slučaju statusa kandidata.

"Ja sam jasno rekao šta možemo a šta ne možemo i u okviru toga možemo da tražimo rešenja", rekao je i dodao da je zadovoljan posetom Briselu i da su razgovori bili pozitivni, atmosfera opuštenija i da je ton razgovora bio sasvim drugačiji u odnosu na neki protekli period.

Belgija: Što skoriji datum pregovora EU-Srbija

"Nije bilo pritisaka zato što ne govorimo o tome da po svaku cenu želimo da postanemo član EU i da po svaku cenu želimo da u decembru dobijemo pozitivno mišljenje EU. Želimo proces koji će dovesti do toga, želimo iskren odnos, da ne lažemo jedni druge, da ne ulazimo u dogovore s namerom da jedni druge prevarimo", dodao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.09.2012. 19:23
Posle će reći : niste dobro čuli.
Sreda 05.09.2012. 19:03
Palamude dok se kupuje vreme za oktobarske izbore u Gruziji i Ukrajini. Kad to sedne, eto promene retorike, jer ce cika Vlada da finalno da svetlo.Rusija vidi da od EU fatamorgane nema nista, da NATO kontrolise protok nafte i gasa na prema najboljem kupcu na svetu-Evropi i zato je neozbiljna teza da ce sa Srbijom u nepostojecoj EU imati jakog zastupnika. Pripreme su pocele obukom SAJ, PTJ, Zandarmerije, odreda za spceijalne namene-cca dve brigade, kupovinom migova, onda dolaze na red i PVO sistemi.U medjuvremenu ojacat privredu i cekat dati trenutak.
Sreda 05.09.2012. 20:12
Uslovi vise nisu vazni, kontinuitet priznavanja kosova od strane DS se nastavlja, tako da su sada na redu relaksirani odnosi beograda i pristine, uz sirok osmeh i zlatan zub, a kad dodje vreme za zvanican potpis za republiku kosovo, izvucice oni novog tadica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online