Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 03.09.2012.
06:06
Press A

Istraga o prodaji radnih mesta u školama

Ivica Dačić, premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova, traži od policije da u najkraćem roku, u saradnji sa tužilaštvom, ispita tvrdnje da su radna mesta u školama predmet trgovine i da cena dostiže i do 7.000 evra.

Da se sve ispita: Ivica Dačić
 

U izjavi za “Pres“, povodom tvrdnji predsednika Foruma beogradskih gimnazija Miodraga Sokića da korupcija cveta u prosveti, Dačić poručuje da traži hitnu istragu o ovim navodima.


Razgovor sa Obradovićem

- Očekujem da policija u saradnji sa Prosvetnom inspekcijom i tužilaštvom proveri ove tvrdnje. One koji poseduju dokaze o trgovini radnim mestima u prosveti, kao i bilo kakvim drugim koruptivnim radnjama, pozivam da dostave sve dokaze i saznanja policiji, a ja im garantujem da zbog toga neće imati nikakve probleme, jer time čine dobru stvar za čitavo društvo - rekao je Dačić za beogradski dnevnik.


On poručuje i da se ovo ne odnosi samo na prosvetu već i na zdravstvo, javnu upravu i bilo koji sektor državne administracije u kojem se građanima traži novac ili usluga za nešto što im po zakonu pripada.


- O ovom problemu razgovaraću sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem kako bismo zajedničkim snagama rešili ovaj problem - navodi premijer i prvi čovek MUP-a.


Prvu priliku za ovaj razgovor Dačić će imati već danas, kada će prisustvovati akciji posvećenoj bezbednosti dece u saobraćaju povodom početka nove školske godine.


- Naša deca zaslužuju da ih uče najbolji učitelji, nastavnici i profesori. Oni koji su bili dobri studenti i koji su znanjem, prosekom ocena, sposobnostima i metodikom koju primenjuju u nastavi zaslužili posao. Zbog toga želim da nova školska godina počne u dobroj atmosferi, a ne u priči da se radna mesta kupuju. To će svakako nadležni organi istražiti i sankcionisati - poručio je Dačić, i podsetio da je bio najbolji student, sa svim desetkama, i da su mu te kvalifikacije bile jedina ulaznica za sve što je postigao.


Predmet već formiran

Kako piše “Pres“, pozivajući se na izvore u policiji, već su formirani predmeti kojima bi trebalo da budu istražene tvrdnje o korupciji u prosveti.


- Pozvaćemo na razgovor, u svojstvu prikupljanja potrebnih obaveštenja, sve one koji su javno govorili o korupciji, cenovniku i sličnim malverzacijama, pa ćemo na osnovu tih tvrdnji otići korak dalje. Do sada nismo imali nijedan primer da nam, kao u slučaju zdravstva, prijave da neko traži novac. Tada mi obeležimo novčanice, odemo i pohapsimo. Ovde se radi o drugačijem modelu, za koji je teško naći dokaze da je neki konkurs namešten, ali svakako nećemo odustajati - kažu u policiji.
 

Forum: Ministre, povucite krivičnu prijavu protiv nas

Forum beogradskih gimnazija (FBG) uputio je otvoreno pismo Žarku Obradoviću u kojem traži da Ministarstvo prosvete povuče krivičnu prijavu i da se Obradović izvini za optužbe koje je izneo na račun ovog foruma posle navoda da radno mesto u prosveti košta 7.000 evra.

 

Žarko Obradović

U pismu se kaže da je prošlo nedelju dana od objavljivanja saopštenja FBG.

 

- Vi ste tada odmah reagovali, negirajući ove tvrdnje i optužujući FBG da ovim podacima uznemirava javnost. Nakon tih izjava Ministarstvo prosvete je prijavilo FBG kriminalističkoj policiji za širenje neistina - kaže se u saopštenju, i dodaje da je „zahvaljujući upornosti medija Ministarstvo prosvete kasnije ipak priznalo da godinama zna za ovu pojavu i da su njegove inspekcije u proteklih godinu dana primile oko 100 prijava o prodaji radnih mesta u školama".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.09.2012. 06:21
Radna mesta u javnim službama se kupuju oduvek, ili bar mora biti neka protiv usluga. Jedino je skočila cena...
Ponedeljak 03.09.2012. 06:33
Svi oni kao naivni a u stvari su neki i licno ucestvovali u trgovini.
Ponedeljak 03.09.2012. 08:53
"- Naša deca zaslužuju da ih uče najbolji učitelji, nastavnici i profesori. Oni koji su bili dobri studenti i koji su znanjem, prosekom ocena, sposobnostima i metodikom koju primenjuju u nastavi zaslužili posao." Потпуно се слажем са овом изјавом, али НЕ СМЕ да важи само за наставнике, него за све запослене у јавним службама, а посебно за МИНИСТРЕ. Који просек су имали данашњи (и бивши) министри. Који је просек нпр. господина МРКОЊИЋА?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online