Ponedeljak 03.09.2012.
06:06
Press

Istraga o prodaji radnih mesta u školama

Da se sve ispita: Ivica Dačić
 

U izjavi za “Pres“, povodom tvrdnji predsednika Foruma beogradskih gimnazija Miodraga Sokića da korupcija cveta u prosveti, Dačić poručuje da traži hitnu istragu o ovim navodima.


Razgovor sa Obradovićem

- Očekujem da policija u saradnji sa Prosvetnom inspekcijom i tužilaštvom proveri ove tvrdnje. One koji poseduju dokaze o trgovini radnim mestima u prosveti, kao i bilo kakvim drugim koruptivnim radnjama, pozivam da dostave sve dokaze i saznanja policiji, a ja im garantujem da zbog toga neće imati nikakve probleme, jer time čine dobru stvar za čitavo društvo - rekao je Dačić za beogradski dnevnik.


On poručuje i da se ovo ne odnosi samo na prosvetu već i na zdravstvo, javnu upravu i bilo koji sektor državne administracije u kojem se građanima traži novac ili usluga za nešto što im po zakonu pripada.


- O ovom problemu razgovaraću sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem kako bismo zajedničkim snagama rešili ovaj problem - navodi premijer i prvi čovek MUP-a.


Prvu priliku za ovaj razgovor Dačić će imati već danas, kada će prisustvovati akciji posvećenoj bezbednosti dece u saobraćaju povodom početka nove školske godine.


- Naša deca zaslužuju da ih uče najbolji učitelji, nastavnici i profesori. Oni koji su bili dobri studenti i koji su znanjem, prosekom ocena, sposobnostima i metodikom koju primenjuju u nastavi zaslužili posao. Zbog toga želim da nova školska godina počne u dobroj atmosferi, a ne u priči da se radna mesta kupuju. To će svakako nadležni organi istražiti i sankcionisati - poručio je Dačić, i podsetio da je bio najbolji student, sa svim desetkama, i da su mu te kvalifikacije bile jedina ulaznica za sve što je postigao.


Predmet već formiran

Kako piše “Pres“, pozivajući se na izvore u policiji, već su formirani predmeti kojima bi trebalo da budu istražene tvrdnje o korupciji u prosveti.


- Pozvaćemo na razgovor, u svojstvu prikupljanja potrebnih obaveštenja, sve one koji su javno govorili o korupciji, cenovniku i sličnim malverzacijama, pa ćemo na osnovu tih tvrdnji otići korak dalje. Do sada nismo imali nijedan primer da nam, kao u slučaju zdravstva, prijave da neko traži novac. Tada mi obeležimo novčanice, odemo i pohapsimo. Ovde se radi o drugačijem modelu, za koji je teško naći dokaze da je neki konkurs namešten, ali svakako nećemo odustajati - kažu u policiji.
 

Forum: Ministre, povucite krivičnu prijavu protiv nas

Forum beogradskih gimnazija (FBG) uputio je otvoreno pismo Žarku Obradoviću u kojem traži da Ministarstvo prosvete povuče krivičnu prijavu i da se Obradović izvini za optužbe koje je izneo na račun ovog foruma posle navoda da radno mesto u prosveti košta 7.000 evra.

 

Žarko Obradović

U pismu se kaže da je prošlo nedelju dana od objavljivanja saopštenja FBG.

 

- Vi ste tada odmah reagovali, negirajući ove tvrdnje i optužujući FBG da ovim podacima uznemirava javnost. Nakon tih izjava Ministarstvo prosvete je prijavilo FBG kriminalističkoj policiji za širenje neistina - kaže se u saopštenju, i dodaje da je „zahvaljujući upornosti medija Ministarstvo prosvete kasnije ipak priznalo da godinama zna za ovu pojavu i da su njegove inspekcije u proteklih godinu dana primile oko 100 prijava o prodaji radnih mesta u školama".

2024 © - Vesti online