Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 03.09.2012.
00:08
Večernje novosti A

DS: Jedan ide u istoriju - Tadić ili Đilas?

Višemesečna radna tišina u Demokratskoj stranci, prekidana jedino međusobnim javnim nadmetanjima i vrelim medijskim spekulacijama, biće završena uskoro - u subotu, 8. septembra. Za taj dan zakazana je sednica GO, donedavno superiorno vladajuće stranke, a sada najveće opozicione partije u defanzivi.

Izgleda da više neće da šetaju zajedno: Boris Tadić (levo) i Dragan Đilas
 

Do sada je izneto pregršt teza o tome šta se unutar “žutog tabora” dešava, ko je uz koga, ko bi mogao da podnese ostavku, ko koga će da zameni ili smeni. Najavljivano je zlurado čak i novo cepanje stranke.


Kao Savez komunista Srbije

Sednica 8. septembra, kako pišu beogradske ”Večernje novosti”, sve će to razrešiti. Ona bi, na neki način, mogla da liči na davnu 8. sednicu komunista, kada su se žestoko sukobili i zauvek rastala dva prijatelja, dva kuma - Slobodan Milošević i Ivan Stambolić.


Nedavni, tajno održani, a polujavno prepričavani susret na Fruškoj gori, vodeće trojke demokrata - Tadić, Đilas, Pajtić - dao je povoda nekim političkim narikačama da obznane kako je primirje blizu i kako je ojačala pozicija prvog čoveka stranke u odnosu na ostale.
 

Izbori najranije za dva meseca

Na sednici Glavnog odbora DS najpre će Boris Tadić predstaviti izveštaj o radu stranke u prethodna tri meseca, a zatim će biti otvorena debata. Vanrednu izbornu skupštinu mogu da zakažu predsednik ili GO, a ukoliko takva odluka bude donesena, ona bi mogla da bude održana najranije za dva meseca, jer je toliko vremena potrebno za pripreme. U tom slučaju, nove organe stranke biralo bi oko 3.000 delegata iz odbora DS širom Srbije.

”Večernje novosti”, pozivajući se na izvore bliske stranci, pišu upravo suprotno: rasprava je bila žustra, žestoka, neuobičajeno polemična. Vojvođanski prvak Pajtić, govoreći prvi, direktno je zatražio Tadićevo povlačenje, u interesu stranke. Jer, rekao je Pajtić, uprkos uspesima, “ti si gubitnik”!


Tadić nije imao nežnosti prema prvim saradnicima: direktno im je rekao da nisu sposobni da preuzmu partiju. Đilasu je pridodao da je “tehnokrata”, a Pajtiću da još nije “politički zreo”. Po svojoj prilici, ni oni mu nisu ostali dužni, pa je gradonačelnik Beograda, najveći dobitnik na poslednjim izborima, sastanak u “Mošinoj vili” napustio ranije.


Šta može da bude ishod novog, javnog nadmetanja?

Zamenik predsednika Dragan Đilas ostaje pri davno iznetom stavu: neće se kandidovati za predsednika, ne želi da bude protivkandidat svom predsedniku. Imajući i poštovanje i zahvalnost prema Tadiću, Đilas je očekivao mirniji rasplet i, pre svega, samopovlačenje donedavnog šefa države. Čak i kada je izrekao jasno prepoznatljivu metaforu o “letnjim odmorima” u “kupaćim gaćama” razmišljao je da još ima prostora za unutarpartijski dogovor i da svi u stranci “ne skidaju gaće”.

Pročitajte još:

Krstić: Tadić neće podneti ostavku!

Nisu netačne interpretacije da je u traganju za “časnim ishodom” razapeta međunarodna mreža da se bivšem predsedniku države nađe prigodno i pogodno međunarodno radno mesto. Ništa još nije urađeno, verovatno i zbog letnje pauze, a i zbog cajtnota u kom se to radi. Naravno, mnogo toga zavisi i od Tadićevog stava.


Zato u subotu mora doći do presecanja partijskog čvora, koji je Demokratsku stranku već dobro stegao, dramatično joj smanjio priliv krvi i u mozak i u srce, i njen organizam učinio bledoliko neprepoznatljivim.


Šta je u igri?

Verovatni scenario izgledao bi, kako pišu ”Večernje novosti”, ovako:

1. Ako Tadić podnese ostavku - članstvo će birati novog predsednika.

2. Ako Tadić ne podnese ostavku - Đilas će podneti ostavku na partijske funkcije. Ostavio bi nedelju dana opštinskim odborima da odluče šta biraju, jer se računa da je oko 40 odbora spremno da predloži smenu prvog čoveka stranke.


Đilas se, naravno, ne bi lišio položaja gradonačelnika Beograda. Na toj funkciji je siguran sve dok Ivica Dačić, eventualno, ne prekine koalicionu ljubav, koja je u celoj Srbiji postala “neverna”.


Javne šeme o tome kako će se i za koga opredeljivati potpredsednici stranke i kako je to tobože važno, liči na dečju partiju igre “ne ljuti se čoveče”.


Sednica u subotu, očekuje se, nije samo izbor “ti” ili “ja”. To je i biranje novog puta Demokratske stranke, čija je stabilnost ozbiljno uzdrmana izbornim zemljotresom. Posledice te velike raspukline do sada nisu ni snimane ni lečene. Valja očekivati da će moćna partija, i kada je u opoziciji, umeti da izabere trasu svog spasonosnog puta. Sve ostalo bi imalo dalekosežne bolne posledice. I po demokratiju Srbije, sigurno.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.09.2012. 06:16
Đilas bi bio gori i od Tadića.
Ponedeljak 03.09.2012. 10:07
Prepravicemo naslov: DS IDE U ISTORIJU I TADIC I DJILAS
Ponedeljak 03.09.2012. 12:15
Treba ih poslati u Hag na privremeni rad, ciscenje i odrzavanje celija Srpskim zatvorenicima, koje su oni isporucili. Da im redovno i svakodnevno peru noge u toploj vodi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online