Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 01.09.2012.
12:40
Đ. Barović - Vesti A

Otišla u Australiju, oteli joj stan!

Za 71-godišnju Staniju Nešović, izbeglicu iz Sarajeva, koja već 21 godinu živi u Beogradu, poslednji odlazak kod kćerke i sina u Australiju ostaće u neprijatnoj uspomeni, jer dok je boravila tamo, prvi komšija joj je obio stan i sada ne razmišlja da se iz njega iseli!

OVDE SAM ŽIVELA: Stanija Nešović ispred blindiranih vrata svoga stana
 

Ova, potpuno neverovatna priča odigrala se u beogradskom prigradskom naselju Bele vode, početkom ovog meseca dok je Stanija još boravila u Sidneju.


- Majka mi je došla u posetu još krajem prošle godine. Uželela se i mene i brata, unučića... Taman se, početkom avgusta spremala za povratak, kada su nas kumovi koji su inače uredno obilazili stan i plaćali račune, pozvali i rekli da je stan obijen, a da su naša blindirana vrata zamenjena drugim. Nismo mogli da verujemo šta se događa. Odmah sam zvala policiju u Beogradu, ali oni nisu mogli da mi pomognu. Zato sam se spakovala i sa majkom odmah krenula put Srbije - priča vidno uzbuđena Ljiljana koja u Australiji živi već 14 godina i priznaje da nije mogla ni da pomisli da bi ovako nešto moglo da se dogodi u 21. veku.

TRAŽE POMOĆ DAČIĆA: Stanija sa ćerkom Ljiljanom
 


- Čim smo stigli, odmah sa aerodroma smo otišle do našeg stana u Zdravka Jovanovića 5, i tamo zatekli momka, Petra Bojića, sina naših prvih komšija koga smo čuvali dok je bio mali. Zgranuto sam ga pitala: "Sine, Petre, zašto?". On mi je hladno odgovorio da živim u Australiji i da svojoj majci mogu da kupim stan gde hoću. Uzaludno sam pokušala da mu objasnim da to nije baš tako i da nama u dijaspori pare ipak ne padaju sa drveća. Ništa nije vredelo, samo nam je zalupio vrata pred nosem - veli ova žena koja je u sledećih nekoliko dana bezuspešno pokušavala da reši ovaj problem tako što se obraćala policiji u opštini Čukarica.


- Dolazili su i pred stan policajci, ali bez ikakvog rezultata. Zato sam otišla kod zamenika komandira stanice koji me je strpljivo saslušao, ali na kraju nemoćno raširio ruke i upitao: "Kako mogu da vam pomognem?". Tek tu sam bila u šoku, jer ako policija u Srbiji ne zna kako može da mi pomogne, ko onda zna - priča ova žena.


Doduše, problem oko stana u kome živi njena majka nije jednostavan. U pitanju je jedna od dve zgrade za koje se do danas ne zna u čijem su vlasništvu. Tu činjenicu su još 1991. godine iskoristile mahom izbeglice iz Bosne i Hrvatske i uselile se. Svi oni, oko 120 porodica, u međuvremenu su dobili stanarska prava, uredno plaćaju komunalije državi, struju, telefon... U ličnim kartama im uredno stoje i adrese tih stanova.

DOKAZI: Stanija je uredno prijavljena i plažala račune
 


- Ispada na kraju da to što država nije bila sposobna da reši vlasništvo nad tim zgradama nekima omogućava da se ponašaju kao da su na Divljem zapadu i da otimaju tuđe. Prosto neverovatno - priča Mirjana Nešović koja se posle bezuspešnog obraćanja lokalnoj policiji, obratila i MUP-u Srbije, a sada čeka i da o svom problemu razgovara sa premijerom i ministrom policije Ivicom Dačićem i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.


- Imam dvojno, srpsko-australijsko državljanstvo, ali smatram da o ovom problemu treba da se brine Srbija. Zakazala sam razgovor sa Dačićem i Đilasom i nadam se da će mi pomoći. Ako ne, razmišljam da se obratim ambasadi Australije u Srbiji. Možda ću tu imati više sreće i razumevanja da sada bespotrebno gubim i živce i vreme i novac - priča Ljiljana i dodaje da je angažovala advokata, a da je njena majka u ovoj, novonastaloj situaciji, privremeno smeštena kod kumova.


- Međutim, njoj je sve ostalo u tom stanu, od sredstava za ličnu higijenu do garderobe, brojnih računa. Najlakše bi bilo da majku povedem nazad u Australiju, ali je svesna sam da bi to za nju bila smrtna presuda. Ona bi možda telom bila pored mene, ali duša bi joj bila ovde, u Srbiji - veli Mirjana Nešović.
 

Bojić: Nisam jači od Dačića


U pojedinim beogradskim medijima, ova priča je predstavljena kao "povratak Divljeg zapada u Srbiju". Uzeta je navodno i izjava Petra Bojića koji je poručio da mu "ni Dačić ne može ništa". Međutim, u telefonskom razgovoru, Bojić je demantovao da je tako nešto rekao, ali i tvrdi da je istina drugačija od one kako je predstavlja porodica Nešović.


- Jedino da sam lud pa da provociram policiju izjavama da sam "jači od Dačića". Prava istina je da Nešovići u Beogradu imaju još tri stana i da ta žena, Stanija, u ovom nije boravila poslednjih deset godina, ali na svaki način žele da i ovo kupe. Pri tom, u ovaj stan bi trebalo da se useli čovek koji je krvario za ovu domovinu, a sa porodicom je i dalje podstanar i prosto nema više para za kiriju - kaže Bojić.


Na desetine "fantomskih" zgrada


U Beogradu je na desetine zgrada za koje se faktički ne zna čije su vlasništvo što su izbegli iz Bosne i Hrvatske svojevremeno iskoristili. Za zgrade na Belim vodama, u Gradskom stambenom se jedino zna da su vlasništvo Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Međutim, pretpostavka je da i tu nije sve razjašnjeno jer su zgrade napravljene sredstvima iz nekog fonda svih republika nekadašnje SFRJ.

POVEZANE VESTI

Subota 01.09.2012. 17:54
Kraj priche, ako ne postoji drzava onda drzava morash biti ti. Znachi izreci prestupniku presudu i izvrshi je.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online