Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 01.09.2012.
06:01
Press A

DS mi nedostaje kao bušne cipele

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević priznao je da je naprednjacima teže otkako je Tomislav Nikolić napustio stranku, a da mu DS, čiji je svojevremeno bio član, nimalo ne nedostaje.

Vlada je za pomoć poljoprivredi izdvojila preko 160 miliona evra, što je najveća državna pomoć poljoprivredi u poslednjih 25 godina
 


Resorni ministar u intervjuu za "Pres"s govori o tome na koji način će Vlada intervenisati kako bi sprečila drastična poskupljenja hrane, kao i neke od olakšavajućih mera za poljoprivrednike.


Najavili ste poskupljenja hrane. Šta će sve poskupeti i kojim namirnicama će skočiti cena?

- Rekao sam da je poskupljenje hrane svetski trend, a da će Vlada intervencijama na tržištu pokušati da ga minimalizuje u Srbiji.
 

Koje mere će Vlada konkretno preduzeti?

- Interventna kupovina merkantilnog kukuruza od strane Direkcije za robne rezerve i njegov kasniji plasman na tržištu sprečiće skok cena stočne hrane, što će uz veće subvencije u stočarstvu posledično sprečiti vrtoglav rast cena mesa i mleka, a time i drugih prehrambenih proizvoda.
 

Suša je izazvala velike poteškoće, najavili ste hitne i efikasne mere Vlade. Šta planirate da uradite?

- Vlada je za pomoć poljoprivredi izdvojila preko 160 miliona evra, što je najveća državna pomoć poljoprivredi u poslednjih 25 godina.


Tražili ste da Vlada proglasi sušu kao elementarnu nepogodu. Umesto toga Vlada je propisala 15 mera za suzbijanje štete od suše. O kojim merama je reč?

- Mere podrazumevaju direktnu novčanu pomoć poljoprivrednicima, njihovo oslobađanje od pojedinih fiskalnih nameta i intervenciju na tržištu koja će stabilizovati snabdevanje robom neophodnom za nastavak poljoprivredne proizvodnje. Elementarna nepogoda nije proglašena iz formalnopravnih razloga, a mere bi bile potpuno iste i da jeste.
 

Kako biste ocenili početak rada Vlade?

-Vlada je počela dobro, rezultati će se osetiti i pre isteka prvih 100 dana rada.
 

A svoje rezultate?

- Neka o njima sude poljoprivrednici.
 

Kakav je Ivica Dačić kao premijer?

- Zadovoljan sam saradnjom koju imam s premijerom, kao i njegovim odnosom prema resoru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
 

Ko vam je najbolji prijatelj u Vladi?

- U Vladi imam kolege i saradnike, sa svima dobro sarađujem.
 

Kako sarađujete s Aleksandrom Vučićem. Da li je strog, šta vam savetuje?

- Odlično sarađujem s Vučićem jer on insistira da ministri budu posvećeni poslu i rezultatski orijentisani, a ja podržavam takav pristup radu.
 

Nedostaje li vam Tomislav Nikolić u stranci?

- Naravno. Naprednjacima je teže bez njega, ali je za Srbiju dobro što sada ima predsednika koji se distancirao od stranačkog angažovanja.
 

A nedostaje li vam DS?

- Koliko i prošlogodišnje bušne cipele.
 

Kako komentarišete promenu vlasti u Novom Sadu?

- Kao logičnu posledicu izbornih rezultata i promene političkih odnosa među strankama nakon izbora.
 

Jeste li zadovoljni saradnjom sa pokrajinskom vladom i Goranom Ješićem, koji u Vojvodini brine o poljoprivredi?

- Prerano je za ocenu tih odnosa.
 

Uskoro će izbori u SNS-u, jeste li kandidat za neku od vodećih stranačkih funkcija?

- Pretpostavljam da ću ostati član Predsedništva stranke. O tome će odlučivati delegati.

POVEZANE VESTI

Subota 01.09.2012. 09:29
Tip je takođe malo moralno bušan kao i te cipele koje alegorijski pominje, a što se tiče tog "trenda" zašto onda ne prate i trendove kada cene u svetu počinju da padaju, pogotovo osnovnih životnih namirnica. Pa svuda je oko nas ta tzv potrošačka korpa jeftinija nego kod nas, a plate znatno više. To mi verodostojno potvrđuju i mnogi prijatelji koji su preko leta boravili u zavičaju !
Subota 01.09.2012. 09:50
Naravno, kada te je SNS avanzovao. Iz zatvora u ministarsku fotelju.
Subota 01.09.2012. 10:13
Slusaj Mandrilu jedan,SNS te primio da bi "spustio" DS-u a i neka je mada tamo i pripadas.Medjutim poznata je stvar da si TRPO zajedno sa Halasom sebi pare u dzep.Pitam se samo u kojoj to zemlji osim U SRBIJI covek kad izadje iz zatvora sedne u Ministarsku fotelju?Treba te drzati na oku a i tvoje poslodavce.Uzgred,da li si rekao Vucicu da stanujes u kvartu koji se zove "Dolina lopova"?Za neupucene to je izmedju Beberskog i Putnikova.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online