Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 30.08.2012.
16:44
Beta A

"Ne držim lekcije, samo kritikujem"

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas u Briselu da nikako ne želi da deli lekcije srpskim vlastima, već da im "najpredusretljivije i najprijateljskije" pomogne da postignu cilj da Srbija postane članica Evropske unije.

 Neću tražiti dozvolu srpskih vlasti da kritikujem neke korake koje mi ne budemo videli da idu u pravcu ka članstvu u Evropskoj uniji
 

File je to rekao na zajedničkoj konferenciji za štampu s potpredsednicom srpske vlade Suzanom Grubješić.

On je time odgovorio na pitanje postoji li neki "širi problem" za EU to što je srpski premijer Ivica Dačić izjavio da odbija lekcije "koji neki iz EU" dele kad dođu u Beograd i spomenuo posetu poslanika Evropskog parlamenta Jelka Kacina i njegove opaske na račun korupcije u Srbiji.

 

Predsednik Vlade Srbije Dačić izjavio je da mu "smeta da dolazi bilo ko iz sveta, makar oni bili i iz Evropske unije, i dele lekcije".

 

"Siguran sam da korupcija nije baš iskorenjena ni u EU, imate brojne primere, pa čak i u Evropskom parlamentu, odakle dolazi Jelko Kacin", ukazao je Dačić.

Evropski komesar je istakao da Srbija želi da postane članica EU i da će "Evropska komisija pomoći Srbiji da i dalje bude usredsređena na taj cilj i na ono što mora biti urađeno".

"Mi ćemo to učiniti na najpredustreljiviji i najprijateljskiji način, a ja nikako nemam namere da delim lekcije bilo kome", podvukao je File, istakavši da je uveren da opredeljenje Srbije jeste da postane članica EU.

"Istovremeno, biće prilika u kojima ćemo mi otvoreno govoriti i kritikovati i ja", stavio je do znanja evropski komesar, "neću tražiti dozvolu srpskih vlasti da kritikujem neke korake koje mi ne budemo videli da idu u pravcu ka članstvu u Evropskoj uniji".

File potvrdio: Kacin nije u pravu za datum!

A, dodao je, "neću obelodaniti nikakvu tajnu da su jedna od stvari o kojoj smo danas ovde raspravljali bili neki delovi dopuna zakona o (srpskoj) centralnoj banci, koji zakidaju nezavisnost centralne banke i što suštinski odudara od 'pravne tekovine'", zakona i propisa Evropske unije.

"Ja sam otud izrazio očekivanje da će srpske vlasti posle nužnog razmatranja preduzeti mere da taj zakon i samu tu instituciju usaglase sa ciljem kojem streme", predočio je evropski komesar zadužen za politiku ulaska novih zemalja u članstvo EU.

Potredsednica srpske vlade Suzana Grubješić juče je rekla da je  razgovarala s Kacinom u Beogradu i, kako je navela, "nije stekla utisak da je on došao da deli lekcije, već da u sklopu svog posla kao izvestilac Evropskog parlamenta prikupi cinjenice i podatke i sam se uveri u to i kakav će na kraju izveštaj napisati".

Ali, podvukla je Suzana Grubješić, "ja ne mogu da poredim ni mesto ni ulogu Kacina sa sastankom koji sam danas ovde imala s komesarom Fileom, jer je to bila sasvim druga vrsta i razgovora, a i mesto je Evropska komisija".

"Razgovor je", zaključila je ona, "bio zaista više nego prijateljski i dobronameran, a da nije tako bilo, ne bismo više od sat i po raspravljali o svemu što je na dnevnom redu programa evropskog puta Srbije".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.08.2012. 18:19
Navikli na Tadica, on je samo aminovao...
Četvrtak 30.08.2012. 19:29
Ti da deliš lekcije ? Je*em te u tu glavu debilsku ! Ne znaš ni ko ti je pravi otac , je*emo i tebe i EU !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online