Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.08.2012.
13:10
A

Nazvao džukelama novinare Pištaljke

Informacija antikoruptivnog sajta Pištaljka da je firma u vlasništvu Jelene Homen Tasić, sestre bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu pravde Slobodana Homena dobila od države veoma povoljan kredit od blizu 340.000 evra, do te mere je naljutila je Homena da je novinare tog portala nazvao "džukelama".

Izgubio živce: Slobodan Homen
 

 

Reakcija bivšeg funkcionera je više nego skandalozna ako se zna da je Homen bio i koordinator Vlade za kontakte s medijima. Homen je reagovao na navode da je njegova sestra za svoju Fabriku izolacionih materijala i ambalaže Fima a.d. iz Mionice dobila "pozajmicu" iz Fonda za razvoj Srbije, uz kamatu od svega 0,5 odsto godišnje i s grejs periodom od godinu dana, što znači da će je ukupna kamata iznositi svega 4.745 evra.

O takvom aranžmanu većina privatnih preduzetnika bi mogla samo da sanja jer prema analizi Pištaljke, kad bi se privatno preduzeće zaduživalo kod komercijalnih banaka ne bi moglo da dobije investicioni kredit bez kamatne stope od minimum 10 odsto, a u zavisnosti od banke ta stopa ide i do dvostruke sume.


Jasno i očito vrlo pogođen otkrićem o unosnom familijarnom biznisu u kome su njegov otac i sestrin suprug, Homen, danas poslanik opozicione Demokratske stranke, zaboravio je ne samo da više nije deo vlasti, već i da bes i bahatost, pa i pretnje novinarima sudom ne idu zajedno sa demokratijom.


- S velikim zadovoljstvom ću tužiti te džukele iz Pištaljke! Zbog ovog i prethodnih tekstova o meni, koji su rađeni po nalogu mentora iz Demokratske stranke Srbije - optužio je Homen i stranku Vojislava Koštunice, zapitavši istraživače sajta kako ih nije sramota da to rade.


Dok Pištaljka u odgovoru bivšem visokom vladinom službeniku podseća da je i ranije istraživala netransparentno kreditiranje firmi bliskih vlasti i da od svog posla ne namerava da odustane, Udruženje novinara Srbije osuđuje uvrede na račun poslenika javne reči. Podsećajući Homena da je novinare nazvao "džukelama", UNS ističe da takav način komunikacije nije dozvoljen ni političaru na vlasti, ni onom u opoziciji.
-Uvrede i pretnje tužbama zbog informisanja javnosti svode se na pokušaj zabrane slobode govora i novinarskog istraživanja - kažu u novinarskom udruženju.
 

Novac posvađao istomišljenike


Iako su poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić i novinari Pištaljke na istom zadatku, u njihovim odnosima je došlo do kratkog spoja zbog optužbi Šabića da su novinari Pištaljke iznuđivali novac. Istraživači portala objašnjavaju da ih je Šabić klevetao kod čelnika Udruženja Pravo na zdravlje Miroslava Petrovića rekavši da predstavnici Pištaljke nisu u radnoj grupi za pisanje modela zakona o zaštiti uzbunjivača jer su zahtevali "poseban tretman u pogledu honorara". U Pištaljci tvrde da su insistirali da rade na projektu i kada ih je Šabić neistinito informisao da nadoknada neće biti.

 

Poverenika podsećaju da je njegova služba od ambasada Velike Britanije i Holandije dobila više od 100.000 evra za taj projekat modela. Dokumentacija pokazuje da je za honorare radne grupe u kojoj su, između ostalog, Nemanja Nenadić iz Transparensi Srbije i Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije, izdvojeno 16.000 funti, za angažovanje Ipsos Stratedžika planirano je 7.000, dok će devetomesečni honorar direktora projekta biti čak 12.100 funti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online