Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 30.08.2012.
12:34
Z. Marjanović - Vesti A

Sav naš trud nestao u dimu

Požar koji je proteklih dana zahvatio sela Gornja Gorevnica, Miokovci, Srezojevci i Milićevci u okolini Čačka i Gornjeg Milanovca pokazao je da srpski seljak može da bude i dobar vatrogasac. Jedan od onih koji je silom prilika postao stručnjak za gašenje požara, a naknadno osmatrač i čuvar šume, jeste i Branko Šišović iz sela Gornja Gorevnica.



 

Ovog leta sve se obrušilo na seljaka?


- Počelo je sa nezapamćenom sušom, kiša nije pala više od tri meseca, propalo nam je sve od čega živimo. Podbacili malina i kupina, potpuno uništeni kukuruz i krompir, u voćnjacima pod šljivom, jabukom i kruškom još u julu osušeni i rod i list, bašte propale, pčelari ne znaju čime će prehraniti pčele, o ceđenju meda nema ni govora.


Onda vam se desio požar?


- Takav požar ni u najcrnjim mislima nismo mogli da zamislimo. Panika, strah i kuknjava na sve strane, na nekim mestima plamen visok preko 50 metara, ugrožena imanja, stoka. Odjekuju sirene vatrogasnih i policijskih kola, užas...


Kako ste reagovali na naredbu o evakuaciji?


- Možda je ona bila opravdana, ali je niko nije poslušao. Hteli smo po cenu života da ostanemo i branimo kuće od vatrene stihije. Većina nas je u tome uspela, ali ne i naš komšija Dragojle Blagojević kome je izgorela kuća. Lako je bilo otići, ali gde bismo se onda vratili.


Da li ste zadovoljni reakcijom države?


- Svaka čast vatrogascima, šumarima, žandarmima, a posebno posadama ruskih aviona koji su se u uključili u gašenje požara. Međutim, šteta bi bila mnogo manja da je država reagovala brže i efikasnije.


Za saniranje štete u selima zahvaćenim plamenom izdvojeno je 7,5 miliona dinara?


- Hvala državi na tome, ali u istom danu kada je odlučeno da odobre ta sredstva, objavljeno je da je poskupela nafta. Zar sada kada nam je najteže? Ne čudim se trgovcima naftom jer im je, na neki način, dato da ucenjuju narod toliko da za nedelju dana tri puta podignu cenu goriva, ali ne razumem ljude, posebno nas seljake, koji sve to ćutke trpimo.


Kako ćete dalje?


- Veoma teško, ali ćemo preživeti. Od novca koji dobijemo, ako dobijemo, nabavićemo hranu za stoku koju još sakupljamo jer se razbežala po planini zbog vatre, a za ostalo ćemo se snaći. Ako neko treba da brine, onda su to ljudi koji žive u gradovima jer će oni posledice onoga što smo mi letos preživeli osetiti na jesen i zimu.
 

Moleban za kišu


Nemam ništa protiv molebana za kišu kojim je episkop valjevski Milutin pozvao narod da prizna grehove i moli Boga da Srbiji podari kišu. Ili smo stvarno toliko grešni da nas Bog na ovaj način kažnjava, ili se neko u svetu poigrava sa prirodom, a time i sa našim životima. Ako je ovo prvo, onda je u redu to što je episkop Milutin molio Boga da nam podari kišu. Uostalom, mislim da nema čoveka u selima koji su bili zahvaćeni požarom da se tih dana makar sto puta nije prekrstio moleći svevišnjeg da kišom ugasi vatru.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.09.2012. 14:55
sta to ti seres, covek je upravu! ti dok si ceso muda oni su gore gutali dim i spasavali sve od vatre, a ti ces kupovati na pijaci pa ces prvo tu osetiti sve, a onda i po flori i fauni, mislis da borovi nisu znacili za vazduh. cesi ti muda za racunarom i vodi brigu o tome sta se desava po internetu, a ne kako ces ziveti! i da za svu tu policiju, vatrogasce i ostalo nije tacno, sve su to funjare koje nemaju veze o zivotu.
Četvrtak 30.08.2012. 13:00
A znaš da proceniš da će gradska sirotinja da iskija rezultate suše i požara?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online