Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 28.08.2012.
23:23
B92 A

Sve više abortusa adolescentkinja

U Srbiji je za samo godinu dana prekinuto između 40.000 i 80.000 trudnoća, dok je četiri do pet odsto pacijentkinja bilo starosti između 15 i 19 godina.

Tinejdžerke nisu adekvatno edukovane, a veliki broj zrelih žena abortus smatra vidom kontracepcije, kažu stručnjaci.

Za samo godinu dana prekinuto između 40.000 i 80.000 trudnoća, dok je četiri do pet odsto pacijentkinja bilo starosti između 15 i 19 godina
 

Međutim, za lekare je velika enigma zbog čega veliki broj žena koji ne želi trudnoću ne koristi neke od kontraceptivnih metoda koje su dostupne, pri tom potpuno bezbedne, već radije sebe izlažu ozbiljnoj hirurškoj intervenciji. Većina devojaka u Srbiji prilikom prvog seksulanog odnosa ne koristi kontraceptiivna sredstva.

“Plaše se kontraceptivnih pilula, jer navodno mogu dobiti neko oboljenje, što je potpuno medicinski neopravdano, i tako češće ostaju u drugom stanju nego što mogu da se zaštite”, kaže Tomislav Stefanović, upravnik GAK KBC Zemun.

Cena abortusa

Abortus u državnim bolnicama u Beogradu košta od 11.000 do 15.000, a u privatnim više od 20.000 dinara. Iz godine u godinu broj abortusa je manji među zrelim ženama, ali razlog nažalost nije svest o očuvanju zdravlja, kažu stručnjaci, već starost nacije, naročito ženske populacije.

Smatra se da od 10 do 1.000 adolescentkinja ima iskustva sa abortusom, što znači da je to godišnje između pet i šest hiljada devojaka starosti od 15 do 19 godina.

“Žena koja ostane u drugom stanju, ako ikako postoji način da zadrži trudnoću - mi im to svi savetujemo, naročito ja koji se bavim sterilitetom. Za mene je trudnoća nešto čarobno, međutim dešava se da žene koje imaju dvoje dece, pa ne žele treće, prekidaju trudnoću, ali njih je sve manje. Ipak devojčice koje nisu rađale čine veći broj”, dodaje Stefanović.

Projekat "Daj šansu životu" omogućava trudnicama da bez nadoknade vide svoju bebu u 4D tehnologiji, što je 9.000 žena u proteklih osam godina i iskoristilo. Snimci se rade u desetoj nedelji trudnoće, što je ujedno i termin kada se još zakonski može uraditi kiretaža. Ova akcija navela je one žene koje su na pregled došle u dilemi da li da zadrže trudnoću da se odluče i rode dete.

Stručnjaci: Uvesti seksualno obrazovanje u srednje škole

“Zamislite kada bi ozbiljne kuće koje imaju 4D ultrazvuk svakoj ženi koja dođe na prekid besplatno pokazali kako izgleda to malo stvorenje. Šta mislite koliko bi njih prekinulo trudnoću? To je recimo, jedna priča koja bi mogla biti vrlo ozbiljna. Možda bi zagovornici i protivnici te priče rekli - ali, treba nam aparat, treba nam lekar....Dobro, ali koliko bi njih odustalo od kiretaže? Ne verujem da je ijednoj bolnici u interesu da zaradi od kiretaže. Ko god se bavi ozbiljno tim poslom on tako ne razmišlja”, smatra Ana Miholjčić, direktorka Opšte bolnice "Analife”.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.08.2012. 07:00
Deca su radost i zadovoljstvo dok su mala. Šta uraditi sa decom kada odrastu? Poslati ih u svet? Srbiji ne trebaju odrasla deca. Bar ne sva...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online