Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 27.08.2012.
14:38
Beta A

Kacin: Ništa od datuma za EU do kraja 2012.

Izvestilac Evropskog parlament za Srbiju Jelko Kacin izjavio je u Novom Sadu da Srbija do kraja godine sigurno neće dobiti datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Izvestilac Evropskog Parlamenta za Srbiju Jelko Kacinu razgovoru sa Ištvanom Pastorom
 

Kacin je nakon sastanka sa predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom rekao da Srbija do početka pregovora mora da pokaže jasne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i vladavini prava.

"Mi želimo da ohrabrimo Srbiju da se osposobi i dokaže sama pred sobom, jer evropske institucije malo toga mogu da urade po pitanjima koja nema u svom mandatu", rekao je Kacin.

Kazao je da tokom posete želi da prenese poruku svim institucijama u Srbiji da pripreme uveravanja da je zemlja osposobljena da se dokaže na tim poljima i da je sposobna da počne razgovore o članstvu u EU.

"To su pitanja fiskalne konsolidacije zemlje i nastavak pregovora sa MMF-om, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, nastavak reforme pravosuđa. Ona treba da pokažu da li su nove garniture u potpunosti posvećene da u dogledno vreme naprave proboj u tim pravcima", rekao je Kacin.

Kacin je rekao da se znatan deo njegovog višednevnog boravka u Srbiji odnosi na posete preduzećima "u kojima su primećene zloupotrebe od strane države prilikom privatizacije i reketiranju uspešnih".

"Pretežno je reč o preduzećima sa čistim privatizacijama ili pritisku na uspešne da plate reket. To je jednostavno neshvatljivo, to nije evropska Srbija i oko toga se država mora jasno opredeliti", rekao je Kacin.

Izvestilac EU je rekao da je posetio preduzeće DTD Ribarstvo, da je bio u ATP Vojvodina, a predstoji mu i poseta zrenjaninskoj Jugoremediji, za koju je rekao da je u pitanju borba da se sačuva farmaceutska industrija u Srbiji.

Govoreći o pitanju Vojvodine, Kacin je rekao da je Pokrajina najjači argument Srbije na putu u EU i ocenio da su iskustva i kapaciteti koje ima Vojvodina u saradnji sa EU dragoceni za Srbiju i da ih treba iskoristiti na najbolji način i preneti na druge regione.

Kacin je rekao da je osporavanje postojanja kancelarije Vojvodine u Briselu jedno "suludo" pitanje, jer ako svoje predstavništvo u EU mogu da imaju Kragujevac i Niš, on ne vidi razlog zašto ne bi mogla i Vojvodina.

"Bilo bi vreme da se emocije malo smire, da se neko podigne iznad tog nivoa i sagleda koliko to Srbija štete sama sebi uporno čini iz godine u godinu, kada sama sebe obmanjuje avetima kojih jednostavno nema", rekao je Kacin.

Ocenio je da je Vojvodina bila kolateralna šteta odnosa prema Kosovu i da smo, kako je rekao Kacin, konačno došli u situaciju da se nova vlast u Srbiji prema Kosovu obraća znatno racionalnije, a ne emotivno i istorijski i da u tome treba naći prostor za političku i ekonomsku saradnju.

Pastor je rekao da je Kacina obavestio o svim aktuelnim temama u Vojvodini i da je posebno bilo reči o odluci Ustavnog suda Srbije kojom su osporene pojedine nadležnosti Pokrajine i inicijativi da se nađe način da se nastali problemi prevaziđu.

"Ja sam izvestio Jelka Kacina o našim razmišljanjima i pronalasku kompromisnog rešenja koje će značiti iskorak iz situacije u kojoj se nalazimo", rekao je predsednik Skupštine Vojvodine.

Pastor je dodao da je sa Kacinom razgovarao i o najavama pojedinih političara da bi vojvođansko pitanje trebalo internacionalizovati.

"Ta rečenica je za mene sadržinski problematična zbog toga što  Srbija u fazi evropskog približavanja ne može razdvojiti pitanja koja su značajna samo sa aspekta unutrašnje politike od pitanja koja su značajna za evropsko približavanje. Pitanje Vojvodine ne treba internacionalizivati jer se ono ne može sakriti", rekao je Pastor.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.08.2012. 15:08
I sa takvima moraš pregovarati, jer on predstavlja EU, a cilj naše nove vlade je EU i ulazak u nju.
Ponedeljak 27.08.2012. 15:42
Evropa bi bila luda kada bi pristala da primi Srbiju u svoje clanstvo. Od kako je dosao na vlas ToNi, svi su podivljali. ToNi se kao pravi pametan i prica o Evropi a samo trci kod Rusa.. Neka bude tako i neka vam Rusi zasednu tu u Srbiji najmanje 40 godina pa posle da pevate Kalinka do besvesti. Srbi su najgluplja nacija na Balkanu.
Ponedeljak 27.08.2012. 19:34
Da Bog da i nikad. Šta će nama Evropa da nas potcenjuje, omalovažava i komanduje. Tiha okupacija. Ma šta tiha, drska i bezobrazna s ucenjivanjem. Srbi moraju da zbiju redove ili ćemo nestati. Vidite da se na sve strane javljaju lešinari. Ali pre nego što nestanemo mi, nestaće i oni. Ako mi budemo rupa, biće oni još veća. Bombardovanje je bilo nemilosrdno, a mi smo bili milosrdni prema neprijateljima. Nećemo ponoviti istu grešku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online