Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.01.2010.
14:55
politika.rs A

Prevare sa dizelom u celoj zemlji

Od 300 kontrolisanih benzinskih pumpi od Subotice do Vranja, inspektori su na 30 uočili da se prodaje evrodizel predeklarisan kao dizel. Zvuči neverovatno jer je evrodizel skuplji, ali trgovci su našli dobru računicu, a građani dobili bolje gorivo po nižoj ceni.

Ukoliko su građani Srbije proteklih meseci na nekoj od benzinskih pumpi koje posluju van velikih sistema kupili dizel, verovatno je da je umesto tog naftnog derivata u rezervoaru završio evrodizel.

Rezultati prvog velikog istraživanja kvaliteta goriva u našoj zemlji koje je sprovelo Ministarstvo trgovine, pokazuju da su pojedini trgovci predeklarisali evrodizel i prodavali ga kao dizel ili čak mešali ove dve vrste benzina i tako ih nudili vozačima.


Špekulacija zvuči nelogično ako se zna da je evrodizel inače skuplje gorivo, zbog čega ispada da su ovakvim nedozvoljenim transakcijama profitirali i potrošači i prodavci. Maloprodavci tako što su ubirali ekstraprofit, a kupci tako što su po nižoj ceni dobijali gorivo boljeg kvaliteta.


Slaviša Petković, rukovodilac grupe za koordinaciju tehničkog nadzora u Ministarstvu trgovine, objašnjava da su kontrole trajale od septembra do kraja decembra, a predeklarisanja je, kako kaže, bilo najviše u Vojvodini.


"Trgovci su kupovali evrodizel iz uvoza koji je u tom trenutku koštao oko 60 dinara i prodavali ga kao dizel čija je cena u našim rafinerijama bila 80 dinara. I potom su ga prodavali kao dizel. Reč je o klasičnoj obmani potrošača“, ističe Petković.


Prema njegovim rečima, kontrolisano je 300 pumpi u celoj Srbiji od Subotice do Vranja, koje nisu u sastavu velikih sistema poput NIS-a ili OMV-a. "Na 30 benzinskih stanica uočeno je predeklarisanje naftnih derivata“, kaže Petković. O kojim pumpama je reč, za sada nije moguće saznati jer takvi podaci, kako kažu naši sagovornici, nisu dostupni javnosti sve dok sud ne bude doneo odluku o eventualnoj protivzakonitoj delatnosti.

Koju god da uzmete isto je gorivo

Jedna pumpa u centru Beograda je na nesvakidašnji način podvaljivala kupcima. Naime, imala je samo jedan rezervoar, a dva točiona mesta, sa kojih su vozači verovali da toče dizel i evrodizel.


"Za koju god bi se vrstu goriva odlučili, sipali bi isti benzin. Čim je to utvrđeno zatvorili smo tu pumpu i posle uklanjanja ovakvih nepravilnosti, ponovo je počela sa radom, a postupak je u toku“, kažu u inspekciji Ministarstva trgovine.


U tom ministarstvu objašnjavaju i da su na pomenutih tridesetak pumpi potrošače varani uglavnom na dva načina.


"Osim što je bilo predeklarisanja evro dizela u dizel, često smo nailazili i na one koji su mešali ove dve vrste goriva i tako ih prodavali“, objašnjavaju u tržišnoj inspekciji i dodaju da je mešavina evrodizela i dizela prodavana na polovini pumpi na kojima su uočeni nedostaci.


"U Nišu je, na primer, pronađeno pola miliona litara takvog mešanog benzina, u Leskovcu isto toliko, a slično je bilo i na pojedinim pumpama u Novom Sadu i Kikindi“, kažu iz Ministarstva trgovine.


"Zanimljivo je i da većina trgovaca nije smatrala da radi bilo šta loše“, naglašavaju inspektori, procenjujući da je u rezervoarima građana završilo oko pet miliona litara predeklarisanog benzina.


Oni dodaju i da su protiv svih koji su prodavali benzin pod drugim nazivom ili su mešali dve vrste derivata podnete prijave za privredni prestup, ali i zahtevi za kažnjavanje zbog kršenja odredbi Zakona o zaštiti potrošača. Na sudu je da o tome presudi, kažu u Ministarstvu trgovine, a kazne za kršenje ovog propisa kreću se i do tri miliona dinara.


"Osim toga, sudu smo predložili i da onima koji su poslovali obmanjujući potrošače oduzme kompletnu zaradu ostvarenu prodajom takvog benzina. Procenjujemo da je reč o 30 miliona dinara. Da li će tako i biti, i to zavisi od suda“, kaže Petković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online