Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 26.08.2012.
15:24 >> 16:12h
Politika A

Srpski naučnik kandidat za Nobela za mir

Profesor dr Tomislav Prvulović, koji je slavu stekao proučavajući zarazne bolesti i pomažući sirotinji u 50 zemalja, predložen je za Nobelovu nagradu za mir. Američki novinari prozvali su ga "srpski Albert Švajcer", a ovo mu je druga kandidatura za prestižnu nagradu.

Profesor dr Tomislav Prvulović

Profesor dr Tomislav Prvulović, rodom iz sela Jezero na obroncima Ozrena, do kojeg se "tri sata pešači", decenijama korača stopama čuvenog alzaško-nemačkog lekara, 1952. uvršćenog među slavodobitnike Nobelove nagrade za misionarski rad.

Čilog 76-godišnjaka, čvrstog stiska i vedrog duha, pre četiri godine u nadgornjavanju za najuglednije priznanje pretekao je tada tek izabrani predsednik SAD. U pismu koje je ubrzo srpsko-američkom naučniku stiglo iz Bele kuće, Barak Obama je, pored ostalog, napisao da mu je "milo što je jedan američki stručnjak bio na listi i da to podiže ugled zemlje".

Iako već dugo živi u gradu Vest Orindžu (Nju Džerzi), u kojem je svojevremeno radio slavni Nikola Tesla, nikada se nije odrekao srpskog pasoša. Nedavno su mu iz Predsednikove kancelarije telefonom poručili da će ga u novom nadmetanju za Nobelovu nagradu svim srcem podržati. Da li će taj svemoćni glas presuditi u oktobru prilikom odlučivanja u Oslu?

Biografija profesora Prvulovića, koji je kao i Tesla, u duši zauvek ostao Srbin, neverovatna je i dostojna filmskog scenarija. Tokom svoje karijere borbe za javno zdravlje, istraživanja bio-terorizma i tropskih bolesti bio je 15 puta ranjavan u nekoliko različitih ratova na afričkom kontinentu. Interesantno je i to da je odigrao ključnu ulogu u pregovorima između Etiopije i Somalije.

Kaže da je voleo da bude sa ljudima iz najsiromašnijih zemalja sveta gde im je svim srcem pomagao. "Pošaljite me tamo gde je problem, gde je akcija. Ne volim bla, bla, bla priče", opisao je svoj rad prof Prvulović.

U Kongu se sureo sa ebola virusom, a policiji je naredio da sve stavi u krantin, uključujući i njega. Postao je jedini profesor u SAD-u koji predaje bioterorizam, a napisao je i knjigu za Pentagon o ovoj temi, sa uputstvima kako preživeti u takvim okolnostima.

Profesor Prvulović se u Sjedinjenim državama trajno naselio tek polovinom osamdesetih godina prošlog veka. Do tada je sa Ujedinjenim nacijama 25 godina lutao afričkim kontinentom istražujući tropske bolesti. Interesantno, je da je u Jugoslaviju došao kada se pojavila variola vera 1972. godine. Ko je gledao istoimeni film Gorana Markovića seća se doktora sa maskom preko glave koji jedini ulazi i izlazi iz bolnice u karantinu. U stvarnosti taj čovek bio je profesor profesor Prvulović.

Nedelja 26.08.2012. 15:33
Posle Marti Ahtisari i Baraka Obame verovatno ce dobiti sledecu Vesli Klark .... kako ide Svetski kriterijumi zadnjih godina - borba protiv bolesti i sirotinje ce sacekati bolja vremena, bojim se..!
Nedelja 26.08.2012. 18:21
Bio bih, kao uostalom verovatno i vi, ponosniji da smo ga mi - Srbi, kao svoje gore list predložili za tu prestižnu nagradu, što još jednom potvrđuje tezu da naše naučnike u svetu više cene od nas, njima zavičajnih zemljaka !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online