Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 26.08.2012.
02:45
Beta, Press A

Grubješić: Prvo EU pa onda Rusija

Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade Srbije, zadužena za evropske integracije, izjavila je da je normalno je da Srbija ima najbolje moguće odnose sa Ruskom Federacijom, ali da je Beogradu i dalje prioritet približavanje Evropskoj uniji.

Evropska unija osnovni cilj Srbije: Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade Srbije, zadužena za evropske integracije
 

"Ne vidim razloga za stvaranje takve lažne dileme - da li će ova vlast biti okrenuta ka Rusiji ili ka EU, niti potrebu da još jednom ponovim da je ubrzanje procesa evropskih integracija jedan od osnovnih ciljeva ove vlade. Najbolji mogući odnosi sa Ruskom Federacijom se podrazumevaju", rekla je Grubješić u intervjuu za beogrdski list
"Pres".

Upitana da li strahuje da će ostati bez posla pošto se Srbija sve više približava Rusiji, Grubješić je odgovorila da to ne očekuje.

U SNS-u manje marketinga nego u DS-u

Odgovarajući na pitanje o razlici između DS i SNS na vlasti, Grubješić je rekla da je "manje marketinga i želje za ličnom promocijom, a više rešenosti da se povereni posao zaista obavi kako treba i u najkraćem roku. Raduje me što do sada nema ni ogovaranja ni neimenovanih izvora iz Vlade i što postoji dobra koordinacija među stranačkim liderima".

"Kada se zemlje članice EU, i one najmoćnije poput Nemačke približavaju Rusiji, njihovi ministri za Evropu ne ostaju bez posla.


Normalno je i da Srbija ima najbolje moguće odnose sa Ruskom Federacijom, ali da prioritet ostane pridruživanje Evropskoj uniji", rekla je potpredsednica Vlade.

Upitana kada očekuje da će biti utvrđen datum početka pregovora sa EU o prijemu Srbije, Grubješić je ponovila da je nekoliko puta rekla da neće licitirati i da se toga pridžava.

"Moja očekivanja su da datum dobijemo što je pre moguće, ali zna se šta treba da se uradi za dobijanje datuma i otpočinjanje pregovora", kazala je ona.

Na pitanje o opadanju poverenje građana Srbije u EU, Grubješić je rekla da Poverenje građana u EU "zavisi pre svega od efekata koje proces pridruživanja ima na njihov svakodnevni život" i obećala da će nastojati da što više razgovara sa građanima širom Srbije, da čuje njihova mišljenja, "ali i da im realno i bez uvijanja predoči šta zaista možemo da očekujemo na kratak i srednji rok".

"Moj posao je i da uspostavim dobru koordinaciju svih ministarstava u delu koji se tiče obaveza iz evropskih integracija i ne sumnjam da ću to uspeti. Očekujem dobru saradnju i sa Narodnom skupštinom i Odborom za evropske integracije, ...i sa organizacijama civilnog društva", rekla je Grubješić i ukazala da su evropske integracije "ogroman i zajednički rad na izgradnji uređene države".

Dačić jak premijer

Na pitanje kakav je Ivica Dačić kao premijer - pošto je URS svojevremeno tvrdio da lider socijalista ne može da vodi Vladu, Grubješić je odgovorila da je "Srbiji potreban jak premijer koji može od Vlade da napravi tim. Najvažnije je da se sada odluke donose u Vladi, a ne na drugim mestima".

"Više nema famoznih telefonskih sednica i politickih komesara. Nemam utisak da postoje ljudi iz senke koji bi Dačiću mogli da diktiraju šta treba da uradi", kazala je Grubješić.

Zamoljena da oceni prvih 30 dana rada nove vlade, ona je rekla da ima pozitivne utiske.

"U ovako teškoj situaciji u kojoj se Srbija nalazi bilo bi besmisleno i neodgovorno trošiti dragoceno vreme na priču. Odmah je počeo rad na konsolidaciji javnih finansija, obezbeđen je novac za penzije, lansiran je program podrške domaćoj privredi, ukinute su fiskalne kase za zanatlije, započeta je oštra borba protiv korupcije, saniraju se posledice katastrofalne suše...", kazala je ona.

Na podsećanje da je izjavila da u savez sa SNS ulazi počinjući od nule, zaboravljajući na radikalsku prošlost, Grubješić je rekla da "nie obolela od političke amnezije da bi naprasno zaboravila bilo čiju prošlost".

"Prihvatila sam realnost u kojoj se SNS jasno opredelio za evropski put i tako postala poželjan partner skoro svim strankama u Srbiji. Saradnja s njima je korektna, bez nepotrebnog izliva emocija ili potpisivanja nekih sporazuma o strateškom partnerstvu", dodala je potpredsednica Vlade.

Grubješić je na pitanje o sudbini fusnote pri predstavljanju Kosova na međunarodnim skupovima, rekla da je fusnota deo sporazuma s Prištinom uz posredstvo EU i da niko nema ambiciju da taj sporazum menja.

"Ono što mislim da treba promeniti je instrukcija i iz nje izveden zaključak bivše vlade (Srbije), koja propisuje do najsitnijih detalja kako treba da se ponašaju naši predstavnici (Srbije) na regionalnim skupovima na koje su pozvani i predstavnici Prištine", kazala je ona.

Po njenim rečima, rezultat doslednog sprovođenja takve instrukcije jeste povlačenje i neučestvovanje predstavnika Srbije na skupovima što nije dobro jer je u tom slučaju Srbija na gubitku.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.08.2012. 03:26
Србија и само Србија. Са свима сарадња што је могуће боља.Да се чувамо оних који нам не желе добро и да браћом зовемо оне који су нам прави пријатељи.
Nedelja 26.08.2012. 07:30
Gospodja diplomirani politolog iz izdajnicke G17+, sadasnje URS, buduce ??, jasno zastupa i iznosi njihovu vec cuvenu amorfnu "kurvinsku" politiku njenog lidera: mi mozemo sa svima, mozemo sve i svasta, samo pod uslovom da smo na vlasti i da dobro zgrcemo pare, iznoseci pri tome bogato steceno iskustvo "sa toliko vec partnera". Ne razumem diskusije za koga su, Rusija ili Evropa, kada su poznato oni za njih i njihov djep (obraz ne, jer ga nemaju).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online