Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.08.2012.
13:30

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Zaokret prema bogatom istoku

Stranka Rusa Srbije nedavno je formirana u Beogradu. Inicijatori i osnivači su potomci ruskih emigranata, čiji su preci naklonjeni carskoj porodici morali da beže iz komunističke države. Tadašnja Srbija pod kraljem Petrom Prvim Karađorđevićem među prvima im je pružila utočište, počev od 1917. godine. Danas potomaka tih tzv. belih Rusa u Srbiji ima više od 250.000.

Dragan Cvetković, predsednik Stranke Rusa Srbije
 

U razgovoru za "Vesti" predsednik Dragan Cvetković, čija je majka ruskog porekla, govori o motivima, ciljevima i zadacima Stranke Rusa Srbije.


- Registrovani smo kao stranka manjina. Ima nas 1.850 članova, među kojima je 1.370 ruskog porekla. Svi od rođenja imamo državljanstvo Srbije. Prevashodni cilj nam je da negujemo ruski jezik i očuvamo nacionalni identitet, da u Srbiji afirmišemo rusku kulturu, velika ruska ostvarenja i ogromne domete. Da u srpske škole vratimo ruski jezik koji je ukinut 2003. Planiramo da povežemo sve Ruse na Balkanu, kao i one u emigraciji koji su počev od 1945. otišli iz Jugoslavije u Zapadnu Evropu, Ameriku i Australiju, a Srbija im je u srcu podjedako kao Rusija.

Škola i muzej

- Naša stranka registrovana je u Beogradu. U Sremskim Karlovcima nameravamo da smestimo istorijski arhiv ruskih emigranata, da otvorimo rusku školu, osnujemo naš muzej, biblioteku, da negujemo folklor, muziku, balet...

A koji su vam politički ciljevi?
- Želimo da pomognemo da se Srbija izvuče iz siromaštva, ali radom, a ne da prosjači po svetu. Unazadili su je dosadašnji političari jer nisu ulagali u razvoj privrede i infrastrukturu, već su inostrane donacije i kredite poslednjih 10-ak godina nenamenski trošili. Oni su se bogatili, a Srbiju gurali sve dublje u živo blato. Osim toga, Srbija ne sme sebi da dozvoli da zavisi od ucena iz Evropske unije i zapadnog sveta, a da okreće leđa sve perspektivnijem i moćnijem istoku koji joj pruža ruke da pokrene privredu i uposli osiromašeno stanovništvo. Ruski kapital je sve prisutniji u Srbiji, a očekuje se nastavak ulaganja. Logično je da Rusi imaju i politički uticaj u Srbiji.


Da li sarađujete sa Podvorjem (ambasadom) Ruske pravoslavne crkve u Beogradu i ambasadom Rusije?
- Ambasadora Konuzina smo obavestili o namerama i on ih je pozdravio. Naglasio nam je da on neće i ne može da se meša. Sa protom Vitalijem Tarasjevim, čelnikom našeg Podvorja, nameravamo da zvanično razgovaramo o pitanju nacionalnih i političkih stremljenja.

Sponzori iz postojbine

Ruski centar mnogo će da košta i finansiraćemo ga preko sponzora. Već su se javile tri velike ruske kompanije, a ideju podržavaju i druge.

A zašto do sada niste?
- Rusko Podvorje je po kanonima prevashodno u nadležnosti Srpske pravoslavne crkve jer deluje na njenoj teritoriji, pa smo želeli da ispoštujemo kanonski poredak i prvo razgovaramo sa domaćinima. I sastali smo se s nadležnim srpskim episkopom Vasilijem sremskim u Sremskim Karlovcima, gde planiramo da otvorimo veliki Ruski centar.


Zašto baš u Sremskim Karlovcima?
- Tu je između dva svetska rata bio najvažniji duhovni i nacionalni centar ruskih emigranata u Kraljevini Jugoslaviji. U Karlovcima je 1921. godine osnovana Ruska zagranična crkva, u toj varoši je i veliko večno počivalište naših predaka, podignut je spomenik ruskom generalu Petru Nikolajeviču Vrangelu. Vladika sremski Vasilije dao nam je blagoslov i načelno smo se dogovorili da nam Eparhija sremska da u zakup palatu Stefaneum od 3.000 kvadratnih metara.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online