Subota 25.08.2012.
13:30

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Zaokret prema bogatom istoku

Dragan Cvetković, predsednik Stranke Rusa Srbije
 

U razgovoru za "Vesti" predsednik Dragan Cvetković, čija je majka ruskog porekla, govori o motivima, ciljevima i zadacima Stranke Rusa Srbije.


- Registrovani smo kao stranka manjina. Ima nas 1.850 članova, među kojima je 1.370 ruskog porekla. Svi od rođenja imamo državljanstvo Srbije. Prevashodni cilj nam je da negujemo ruski jezik i očuvamo nacionalni identitet, da u Srbiji afirmišemo rusku kulturu, velika ruska ostvarenja i ogromne domete. Da u srpske škole vratimo ruski jezik koji je ukinut 2003. Planiramo da povežemo sve Ruse na Balkanu, kao i one u emigraciji koji su počev od 1945. otišli iz Jugoslavije u Zapadnu Evropu, Ameriku i Australiju, a Srbija im je u srcu podjedako kao Rusija.

Škola i muzej

- Naša stranka registrovana je u Beogradu. U Sremskim Karlovcima nameravamo da smestimo istorijski arhiv ruskih emigranata, da otvorimo rusku školu, osnujemo naš muzej, biblioteku, da negujemo folklor, muziku, balet...

A koji su vam politički ciljevi?
- Želimo da pomognemo da se Srbija izvuče iz siromaštva, ali radom, a ne da prosjači po svetu. Unazadili su je dosadašnji političari jer nisu ulagali u razvoj privrede i infrastrukturu, već su inostrane donacije i kredite poslednjih 10-ak godina nenamenski trošili. Oni su se bogatili, a Srbiju gurali sve dublje u živo blato. Osim toga, Srbija ne sme sebi da dozvoli da zavisi od ucena iz Evropske unije i zapadnog sveta, a da okreće leđa sve perspektivnijem i moćnijem istoku koji joj pruža ruke da pokrene privredu i uposli osiromašeno stanovništvo. Ruski kapital je sve prisutniji u Srbiji, a očekuje se nastavak ulaganja. Logično je da Rusi imaju i politički uticaj u Srbiji.


Da li sarađujete sa Podvorjem (ambasadom) Ruske pravoslavne crkve u Beogradu i ambasadom Rusije?
- Ambasadora Konuzina smo obavestili o namerama i on ih je pozdravio. Naglasio nam je da on neće i ne može da se meša. Sa protom Vitalijem Tarasjevim, čelnikom našeg Podvorja, nameravamo da zvanično razgovaramo o pitanju nacionalnih i političkih stremljenja.

Sponzori iz postojbine

Ruski centar mnogo će da košta i finansiraćemo ga preko sponzora. Već su se javile tri velike ruske kompanije, a ideju podržavaju i druge.

A zašto do sada niste?
- Rusko Podvorje je po kanonima prevashodno u nadležnosti Srpske pravoslavne crkve jer deluje na njenoj teritoriji, pa smo želeli da ispoštujemo kanonski poredak i prvo razgovaramo sa domaćinima. I sastali smo se s nadležnim srpskim episkopom Vasilijem sremskim u Sremskim Karlovcima, gde planiramo da otvorimo veliki Ruski centar.


Zašto baš u Sremskim Karlovcima?
- Tu je između dva svetska rata bio najvažniji duhovni i nacionalni centar ruskih emigranata u Kraljevini Jugoslaviji. U Karlovcima je 1921. godine osnovana Ruska zagranična crkva, u toj varoši je i veliko večno počivalište naših predaka, podignut je spomenik ruskom generalu Petru Nikolajeviču Vrangelu. Vladika sremski Vasilije dao nam je blagoslov i načelno smo se dogovorili da nam Eparhija sremska da u zakup palatu Stefaneum od 3.000 kvadratnih metara.

2024 © - Vesti online