Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 24.08.2012.
10:11
Srna A

Srbija ide na samit Pokreta nesvrstanih

Delegacija Srbije učestvovaće na samitu Pokreta nesvrstanih 30. i 31. avgusta u Teheranu, a predvodiće je šef srpske diplomatije Ivan Mrkić, piše "Danas".

Srbija ima status posmatrača u Pokretu nesvrstanih
 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dobio je pozivnicu da prisustvuje skupu nesvrstanih, koju mu je u julu prilikom posete Beogradu uručio specijalni izaslanik iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinežada Ali Asgar Hadži, ali ostaje pitanje da li će otići.

U Predsedništvu je ovom listu rečeno da "još nemaju informaciju o tome da li predsednik Republike prisustvuje samitu".

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun juče je potvrdio učešće na skupu u Teheranu, a njegov portparol je poručio da Ban "odlazi da prenese duboku uznemirenost i očekivanja međunarodne zajednice u vezi s nuklearnim programom Irana, terorizmom i ratom u Siriji".

Saradnik beogradskog Instituta društvenih nauka Ognjen Pribićević kaže da je najavljeno prisustvo generalnog sekretara UN "dovoljno pokriće za učešće Srbije", te ocenjuje da Brisel neće Srbiji zameriti učešće na samitu nesvrstanih, ali poželjno je da srpske vlasti provere da li neko iz EU prisustvuje tom skupu.

"Ako je prvi čovek UN potvrdio dolazak, pozitivno je što će i Srbija imati predstavnike na tom skupu. Ipak, treba videti da li će neko od zvaničnika EU otići u Teheran", navodi Pribićević.

S druge strane, predsednica beogradskog Centra za spoljnu politiku
Aleksandra Joksimović smatra da Srbiji "nije u interesu da u ovom trenutku bude na strani onih koji se na svetskoj sceni smatraju problemom i koji krše ljudska prava".

Petak 24.08.2012. 10:30
Nego sta nego treba da idu tamo. Ne izgubiti ono prijatelja sto je ostalo. Za US i njihove kerove Srbija se ionako ne smatra prijateljem, nema se tu mnogo sta izgubiti. A ima i izgovor - nastavljanje tradicija nesvrstanosti. Vidite izjave ovoga otpada beogradskog, Ognjen Pribićević, Aleksandra Joksimović - treba taj Beograd malo procistiti, a onim sto protiv drzave rade ne davati medijski prostor, tako je svuda u svetu, u svim organizovanim drzavama.
Petak 24.08.2012. 13:05
Nema više Pokreta nesvrstanih. Taj pokret se 90-ih priklonio američkom imperiju. Podržali su Hrvatsku i BIH u ratu, osudili Irak i napustili Libiju. Treba stvoriti novi pokret, u kojem će biti samo stvarno slobodne zemlje, van EU-NATO integracija. Ovaj sastanak je prilka za to. P.S. Centar za spoljnu politiku je samo još jedna NVO. Ne znam zašto mediji uopšte prenose njihove stavove.
Petak 24.08.2012. 12:12
SAD na svetskoj sceni prave problemom, krsi ljudska, medjunarodna prava i odluke SB UN ! Irak, SFRJ, SRJ, Avganistan, Tunis, Libija, Egipat, Sirija... ko je sledeci ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online