Petak 24.08.2012.
10:11
Srna

Srbija ide na samit Pokreta nesvrstanih

Srbija ima status posmatrača u Pokretu nesvrstanih
 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dobio je pozivnicu da prisustvuje skupu nesvrstanih, koju mu je u julu prilikom posete Beogradu uručio specijalni izaslanik iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinežada Ali Asgar Hadži, ali ostaje pitanje da li će otići.

U Predsedništvu je ovom listu rečeno da "još nemaju informaciju o tome da li predsednik Republike prisustvuje samitu".

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun juče je potvrdio učešće na skupu u Teheranu, a njegov portparol je poručio da Ban "odlazi da prenese duboku uznemirenost i očekivanja međunarodne zajednice u vezi s nuklearnim programom Irana, terorizmom i ratom u Siriji".

Saradnik beogradskog Instituta društvenih nauka Ognjen Pribićević kaže da je najavljeno prisustvo generalnog sekretara UN "dovoljno pokriće za učešće Srbije", te ocenjuje da Brisel neće Srbiji zameriti učešće na samitu nesvrstanih, ali poželjno je da srpske vlasti provere da li neko iz EU prisustvuje tom skupu.

"Ako je prvi čovek UN potvrdio dolazak, pozitivno je što će i Srbija imati predstavnike na tom skupu. Ipak, treba videti da li će neko od zvaničnika EU otići u Teheran", navodi Pribićević.

S druge strane, predsednica beogradskog Centra za spoljnu politiku
Aleksandra Joksimović smatra da Srbiji "nije u interesu da u ovom trenutku bude na strani onih koji se na svetskoj sceni smatraju problemom i koji krše ljudska prava".

2024 © - Vesti online