Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 16.08.2012.
12:10
Beta A

"Ukidanje institucija je iznad nas"

Šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da srpske institucije u toj pokrajini neće biti ukinute, kao i da podela Kosova nije tema za Beograd jer to nije u skladu sa srpskim Ustavom.

Nećemo ukidati institucije na Kosovu,podela nije tema : Aleksandar Vulin
 

"Beograd ima svoj pravni okvir i on je sadržan u Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244 Saveta bebednosti UN. I Ustav i Rezolucija 1244 prepoznaju institucije Srbije na Kosovu i Metohiji i to nije nešto o čemu se može pregovarati, to je nešto što je iznad nas", rekao je Vulin u intervjuu agenciji Beta.

Na pitanje o stavu prema pojedinim srpskim strankama koje učestvuju u Vladi Kosova, on je kazao da Beograd "neće da ima ništa sa onima koji smatraju da država Srbija nije država".

 

 

"Svako ima pravo da odabere kome pripada. Ako smatraju da im je mesto uz one koji hladnokrvno gledaju na ubistva povratnika, ja na njihovu savest ne mogu da utičem. Ali, kao predstavnik države mogu da kažem da država Srbija neće imati ništa sa onima koji smatraju da država Srbija nije država", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, svi koji priznaju Srbiju kao svoju državu, očekuju da će biti zaštićeni u meri u kojoj Beograd to može da učini, da će živeti u društvu uređenom zakonima i da će dobijati svoje prinadležnosti.

"Bez legalnih institucija ove države, to nije moguće. Sve drugo bi bio neki šverc, neki kriminal, nešto što država ne može da dopusti", rekao je šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Vulin je dodao da ne veruje da je moguće da ukidanje institucija Srbije na Kosovu postane uslov za pridruživanje EU.

"Prvo, pet država članica EU nije priznalo Kosovo kao državu. Dakle, ne može se razgovarati o jedinstvenom pristupu EU pitanju Kosova i Metohije, što je za nas jako važno. Drugo, nemoguće je da bi EU tražila od zemlje koja želi da postane članica EU da krši Ustav i zakone", rekao je Vulin.

Na konstataciju da je ukidanje institucija Srbije na Kosovu zatražila nemačka kancelarka Angela Merkel tokom posete Beogradu u avgustu 2011, on je kazao da to "nije razumeo kao zahtev za ukidanje institucija".

"Ona je to malo drugačija formulisala. Ali, naš Ustav je toliko jasan da to nije do nas. Jedino što je iznad našeg prava jeste međunarodno pravo, a nema više forme od rezolucija Saveta bezbednosti UN. Rezolucija 1244 prepoznaje našu lokalnu samoupravu na način na koji postoji u pokrajini", naveo je Vulin.

Prema njegovim rečima, realnost na terenu je takva da dok ima Srba na Kosovu, ono neće biti nezavisna država.

"Siguran sam da nikome ne pada na pamet da pomisli da je moguće da na Kosovu i Metohiji ne žive Srbi", kazao je šef vladine Kancelarije za Kosovo.

Prema njegovim rečima, neće biti ni raspuštanja skupština opština na severu Kosova (Zvečan i Zubin Potok) koje su mimo odluke prethodne Vlade Srbije i UNMIK-a održale lokalne izbore.

"Politika prošle vlade po tom pitanju bila je nejasna, ali će se naći rešenje unutar domaćih zakona. Svi izbori na Kosovu moraju da budu sprovedeni uz saglasnost UNMIK-a po Rezoluciji 1244 i za nas je UNMIK najviši organ vlasti na Kosovu", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, Srbija ne može ni da govori o podeli Kosova jer to nije u skladu s njenim ustavom.

"U tome se slažemo s međunarodnom zajednicom. Bilo koje rešenje da bude pronađeno, mora biti rešenje koje isključuje nasilje. Zabrinut sam zbog izjava iz Prištine u kojima se dijalog uslovljava ili čak i potpuno blokira ako Beograd nešto ne ispuni", dodao je Vulin.

"U isto vreme imate porast nasilja na terenu - ubistvo povratnika u Talinovcu, pokušaj ubistva povratnika u selu Žac, bombe u Kosovskoj Mitrovici, napad noževima na srpskog mladića, onda napad na Albanca, i to je ta spirala nasilja. Kako se približava vreme za početak razgovora, Priština postaje nervozna i poseže za nasiljem. Beograd to ne radi, jer znamo da je sve na našoj strani - međunarodno i domaće pravo, kao i realnost", naveo je Vulin.

Šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju je odbacio optužbe poslanice Jedinstvene srpske liste Rade Trajković da Beograd brine samo o severu Kosova i kazao da je Kancelarija za desetak dana postojanja imala mnogo više aktivnosti u korist građana koji žive južno od Ibra.

"Svako ko govori da favorizujemo sever, ima u glavi ideju o podeli, a ja tu ideju neću da sprovodim", rekao je Vulin.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.08.2012. 13:13
Svaka cast Vuline za tvoj stav ali medjunarodna zajednica samo moze da posmatra i da kritikuje to sto se dogadja. Nista vise. Zato mi nije jasno sto se njima obracas. Nase kukanje i ovo beskrajno nasilje protiv nas vec traje vekovima... i nikoga to ne zanima. Ovaj pogrom srba sa kosova moze se samo prekinuti uz pomoc jednim partnerom koji je ravnopravan sa amerima- mislim na rusiju i kinu. Dozvolite da oni naprave vojnu bazu na kosmetu. Onda mozes da pokrenes dialog. Dosta je prazne price, hocemo promenu, hocemo akciju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online