Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 15.08.2012.
14:02
J. Arsenović - Vesti A

"Za papin dolazak isteklo vreme"

Da li zbog letnjeg nedostatka tema ili se zaista nešto sprema iza debelih zidova Srpske patrijaršije, tek vest preuzeta od hrvatskih medija, a zasnovana na dvosmislenim rečenicima Informativne katoličke agencije (IKA), da je ipak moguć dolazak pape Benedikta XVI u Niš, izazvala je neočekivano brz demanti vladike bačkog Irineja.

Pripreme za posetu poglavara Rimokatoličke crkve jednoj zemlji traju dve-tri godine i ne verujem da ima ikakve šanse da on dođe u Niš, kaže Tucić

I Milošević zvao papu

 

Da li je još uvek na snazi poziv papi koji je u ime države uputio bivši predsednik Srbije Boris Tadić?


- Naravno, mislim da je i Milošević svojevremeno uputio poziv papi. Dakle, papi je upućen poziv od države i od Biskupske konferencije sa sedištem u Beogradu. Katolički vernici imaju pravo da ih poseti njihov poglavar i on može i drugom prilikom da dođe njima u posetu. Verujem da će do papine posete doći kad za nju bude raspoloženja i u društvu i u Crkvi.

Osim što je negirao da se pregovara o dolasku pape, vladika bački je pozvao medije da ne proizvode "nepotrebne lažne slike i utiske".

U razgovoru za "Vesti" osnivač Verske informativne agencije iz Beograda Živica Tucić takođe je uveren da papa neće doći u Srbiju, bar ne sledeće godine kada se u Nišu obeležava 17 vekova od kada je car Konstantin, rodom iz grada na Nišavi, izdao edikt kojim je do tada progonjenim hrišćanima u Rimskom carstvu data mogućnost slobodnog ispoljavanja vere.

Znači, od papinog dolaska nema ništa?
- Ne verujem da ima ikakve šanse da papa dođe u Srbiju. Pripreme za dolazak poglavara Rimokatoličke crkve u jednu zemlju traju dve-tri godine, a koliko znamo, SPC na obeležavanju 1.700 godina Milanskog edikta očekuje samo pravoslavne poglavare, dok će druge hrišćanske crkve biti zastupljene na nivou visokih delegacija, ali ne i poglavara. To je uostalom zvanično saopšteno iz SPC, tako da tu nema nekog prostora za spekulacije. Uopšte ne verujem da je na nedavnom sastanku srpskog patrijarha i hrvatskih biskupa bilo reči o tome da se takva odluka Sabora preispita.


Otkud se onda ponovo otvorilo pitanje dolaska pape i to ovog puta preko hrvatskih medija?
- To je više stvar nesporazuma i senzacionalizma. Ni sam Vatikan ne računa s tim da će doći do bilo kakvih promena. Uostalom, pročitajte originalnu vest Informativne katoličke agencije o sastanku koji su u Beogradu imala dvojica biskupa iz Hrvatske s patrijarhom Irinejom, pa ćete se i sami uveriti .


Da, ali i beogradski nadbiskup Hočevar, koji je prisustvovao tom sastanku, za srpske medije je rekao da se o tome indirektno govorilo.

- Ne vidim nikakvog manevarskog prostora da do tog dolaska dođe. Nema više vremena za to.
 

Benediktu se ne ide u Srbiju


Zanimljivo je da je ovim povodom u saopštenju koje je potpisao vladika bački Irinej decidirano navedno da "Njegova svetost Benedikt XVI, papa rimski nikada nije ni zvanično ni nezvanično, ni neposredno ni posredno, čan ni aluzijom uputio poruku ili bar signal SPC da želi da poseti Srbiju".

I patrijarh Irinej je više puta rekao da lično nema ništa protiv dolaska pape, ali da bi u tom slučaju izostao dolazak ruskog patrijarha. Da li je stav ruske crkve u ovom slučaju presudio?
- Tačno je da se papinom dolasku protivi ruski patrijarh i to nam govori da je, uzimajući u obzir i stav ruske crkve, SPC odlučila da ne pozove poglavare inoslavnih hrišćanskih crkava. To umanjuje nivo susreta koji će se desiti u Nišu jer je to bila zaista jedinstvena prilika koja se ne ponavlja da se sretnu svi hrišćanski poglavari.


Zanimljivo je da još uvek nemamo ni preciziran datum, ni program, ni spisak gostiju centralne svečanosti u Nišu. To takođe otvara prostor za spekulacije da je još sve otvoreno?
- Tačno je da još nije određen datum centralne svečanosti, ali iako je krajem juna 313. donet Milanski edikt, proslava ovog jubileja može da se produži na celu godinu. Moramo se držati onoga što je ovim povodom saopštio episkop bački Irinej.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.08.2012. 14:13
он може само да се прекрсти са три прста и да замоли за опроштај...? а онда да врати опљачкано злато, па да тек онда да размислимо шта и како даље?
Sreda 15.08.2012. 14:45
ДА НЕ ДОЂЕ НА ОВУ ПРОСЛАВУ ! А после нек дође да види католичке вернике по Србији кад год га ОНИ позову. На том нивоу и да буде посета. Позив флекавог повући са државног нивоа. Папу гледати као верског поглавара и ништа више!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online