Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.08.2012.
11:13
Đ. Janković - Vesti A

I maternji jezik je zavičaj

Učesnici dvanaeste Mobe na Soko-gradu posetili su u subotu Vukov zavičaj, Tršić, kao i manastir Tronošu. Za njih je u porti lozničke Crkve Pokrova Presvete Bogorodice organizovan doček, a pozdravio ih je Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika.

Učesnici dvanaeste Mobe na Soko-gradu

Oko 120 mladih iz dijaspore, sa Kosova i Metohije i iz Makedonije okupili su se da bolje upoznaju srpski jezik i običaje. Mladi od osam do 25 godina doputovali su iz Čikaga, Austrije, Nemačke, Švajcarske, Bosne i Hercegovine.

Dragan Miševski
 


- Cela Srbija, i svaki njen grad, i Loznica jesu vaša kuća, bez obzira odakle dolazite i koji pasoš nosite. Važno je da posećujete zemlju svojih korena i naučite da govorite jezik vaših predaka, a ova Moba dobra je prilika za to kao i za upoznavanje kulture srpskog naroda. Ako upoznate naš jezik i kulturu, vi ćete biti naši najbolji ambasadori jer još u svetu postoje predrasude o našoj zemlji - poručio je Đokić učesnicima Mobe.

Krst od 12 metara

Mladi iz celog sveta i Srbije gostuju u manastirskom kompleksu u Soko-gradu, gde se nalaze crkva, konaci sa velikim brojem mesta za noćenje i Dom vladike Nikolaja Velimirovića sa bogatom bibliotekom. Tu se nalaze i spomen-obeležje vladike Nikolaja, manastirska vodenica, malo jezero iznad kojeg su, na sokolskoj steni, ostaci tvrđave iz turskog perioda i veliki pozlaćeni krst visine 12 metara.

Protojerej Zoran Ristivojević, sveštenik pri manastiru Svetog Nikolaja Srpskog, rekao je da ovogodišnja Mobe ugošćava i decu sa Kosmeta.
- Želja nam je bila da decu koja žive u kosovskom getu dovedemo ovde kako bi se družila sa vršnjacima i bar tri nedelje provela u slobodi - kazao je Ristivojević. - Deca i mladi su posetili i Republiku Srpsku da im pokažemo da Drina teče između dva dela srpskog naroda, ali ih ne deli.


Vladan Petrušević iz Kumanova ima 19 godina i dobro govori srpski jezik, a na Soko-gradu je drugi put. Dopada mu se da upoznaje nove prijatelje i više sazna o korenima svoje nacije. Njegov 22-godišnji drug Dragan Miševski kaže da je Srbima u Kumanovu dobro, ima ih dosta, i da su prihvaćeni u društvu.


Brat i sestra ruskog porekla 11-godišnji Maks i 12-godišnja Irina Refir iz Volfzburga govore ruski i nemački, a prvi put su u Srbiji zahvaljujući prijateljici Srpkinji, čiji je otac svešetnik.


- Imamo prijatelje Srbe i kad nam se ukazala prilika, poželeli smo da posetimo vašu zemlju. Imate mnogo lepu prirodu, oduševio nas je manastir Svetog Nikolaja srpskog, a naročito druženje sa mladima. Utisak je da su Srbi veoma prijatni, gostoljubivi i otvorenog srca. Drago nam je što smo došli i odavde ćemo sigurno poneti nezaboravne uspomene - kaže Irina.

Rusi Maks i Irina došli zbog prijateljice
 


Tronedeljni boravak na Soko-gradu mladi iz Srbije i dijaspore iskoristiće za upoznavanje sa istorijom svog naroda i usavršavanje srpskog jezika, a pored sveštenika i veroučitelja sa njima ove godine rade i studenti fakulteta za fizičko vaspitanje.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online