Petak 10.08.2012.
11:13
Đ. Janković - Vesti

I maternji jezik je zavičaj

Učesnici dvanaeste Mobe na Soko-gradu

Oko 120 mladih iz dijaspore, sa Kosova i Metohije i iz Makedonije okupili su se da bolje upoznaju srpski jezik i običaje. Mladi od osam do 25 godina doputovali su iz Čikaga, Austrije, Nemačke, Švajcarske, Bosne i Hercegovine.

Dragan Miševski
 


- Cela Srbija, i svaki njen grad, i Loznica jesu vaša kuća, bez obzira odakle dolazite i koji pasoš nosite. Važno je da posećujete zemlju svojih korena i naučite da govorite jezik vaših predaka, a ova Moba dobra je prilika za to kao i za upoznavanje kulture srpskog naroda. Ako upoznate naš jezik i kulturu, vi ćete biti naši najbolji ambasadori jer još u svetu postoje predrasude o našoj zemlji - poručio je Đokić učesnicima Mobe.

Krst od 12 metara

Mladi iz celog sveta i Srbije gostuju u manastirskom kompleksu u Soko-gradu, gde se nalaze crkva, konaci sa velikim brojem mesta za noćenje i Dom vladike Nikolaja Velimirovića sa bogatom bibliotekom. Tu se nalaze i spomen-obeležje vladike Nikolaja, manastirska vodenica, malo jezero iznad kojeg su, na sokolskoj steni, ostaci tvrđave iz turskog perioda i veliki pozlaćeni krst visine 12 metara.

Protojerej Zoran Ristivojević, sveštenik pri manastiru Svetog Nikolaja Srpskog, rekao je da ovogodišnja Mobe ugošćava i decu sa Kosmeta.
- Želja nam je bila da decu koja žive u kosovskom getu dovedemo ovde kako bi se družila sa vršnjacima i bar tri nedelje provela u slobodi - kazao je Ristivojević. - Deca i mladi su posetili i Republiku Srpsku da im pokažemo da Drina teče između dva dela srpskog naroda, ali ih ne deli.


Vladan Petrušević iz Kumanova ima 19 godina i dobro govori srpski jezik, a na Soko-gradu je drugi put. Dopada mu se da upoznaje nove prijatelje i više sazna o korenima svoje nacije. Njegov 22-godišnji drug Dragan Miševski kaže da je Srbima u Kumanovu dobro, ima ih dosta, i da su prihvaćeni u društvu.


Brat i sestra ruskog porekla 11-godišnji Maks i 12-godišnja Irina Refir iz Volfzburga govore ruski i nemački, a prvi put su u Srbiji zahvaljujući prijateljici Srpkinji, čiji je otac svešetnik.


- Imamo prijatelje Srbe i kad nam se ukazala prilika, poželeli smo da posetimo vašu zemlju. Imate mnogo lepu prirodu, oduševio nas je manastir Svetog Nikolaja srpskog, a naročito druženje sa mladima. Utisak je da su Srbi veoma prijatni, gostoljubivi i otvorenog srca. Drago nam je što smo došli i odavde ćemo sigurno poneti nezaboravne uspomene - kaže Irina.

Rusi Maks i Irina došli zbog prijateljice
 


Tronedeljni boravak na Soko-gradu mladi iz Srbije i dijaspore iskoristiće za upoznavanje sa istorijom svog naroda i usavršavanje srpskog jezika, a pored sveštenika i veroučitelja sa njima ove godine rade i studenti fakulteta za fizičko vaspitanje.

2024 © - Vesti online