Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 03.08.2012.
13:10
Đ. Barović - Vesti A

Dosta je ruganja srpskim žrtvama

Nevladina organizacija iz Novog Sada, Međunarodna inicijativa za praćenje antisrbizma u saradnji sa advokatom Feđom Dimovićem i Republičkom organizacijom porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske najavili su tužbe protiv nekoliko glasila iz Srbije zbog, kako su naveli, ruganja srpskim žrtvama iz Bratunca i Srebrenice.

 

U razgovoru za "Vesti", Feđa Dimović kaže da je osnovna ideja da se prekine sa praksom dugom 20 godina u kojoj se srpske žrtve namerno minimalizuju i nipodaštavaju u odnosu na ostale.


- Svrha ove tužbe je da se prekine sa nekažnjenim korišćenjem stereotipa po kome su Srbi koljači i monstrumi i isključivi krivci za sve zločine na teritoriji bivše Jugoslavije. Zbog toga je potrebno da i mi sami imamo više poštovanja za svoje žrtve. Ako glasno ili prećutno prihvatamo ovakvu kvalifikaciju, onda ne možemo očekivati ni da ta negativna slika o nama u svetu bude promenjena. Moramo da se borimo za istinu i pravdu.

Zbog čega ćete tačno tužiti "Blic" i agenciju Beta?

- Zato što su svojim pristrasnim, neprofesionalnim i slobodno možemo reći zlonamernim izveštavanjem naneli duševnu bol porodicama ubijenih Srba sa područja Srebrenice. "Blic" je preneo Betinu vest o dve komemoracije koje se istovremeno organizuju u Potočarima i Bratuncu, za bošnjačke i srpske žrtve, s tim da je srpski parastos nazvao "feštom". "Blicov" naslov glasi: "Bošnjaci sahranjuju 520 tela, Srbi prave feštu sa koncertima i fudbalskim turnirom." To stvara utisak kao da su Srbi u Bratuncu organizovali neku skarednu proslavu, što je potpuno neistinito.


Šta će biti konkretne stavke te tužbe?


- Porodice srpskih žrtava imaju pravo da u skladu sa članom 200. Zakona o obligacionim odnosima, podnesu tužbu za naknadu nematerijalne štete zbog duševne boli koju su im naneli "Blic" i Beta. Takođe imaju pravo da presuda kojom se tužba usvaja bude u celosti objavljena od strane i o trošku tuženog. Takođe mogu da podnesu tužbu i zbog govora mržnje koji je definisan u članu 38 Zakona o javnom informisanju.


Očekujete li da ova tužba zaista bude prihvaćena?


- Nema razloga da ne bude, jer postoje svi zakonski osnovi koji na to ukazuju. Jedino postoji bojazan od eventualnog političkog pritiska da tužba bude odbačena, ali se svi nadamo da neće biti tako. Postoje nagoveštaji da stižu bolji dani za naše sudstvo, što potvrđuju i poslednje odluke Ustavnog suda u vezi sa "reformom" pravosuđa.


Koliko bi ovakva tužba, ali i moguća presuda mogla da promeni aktuelni "medijski tretman" Srebrenice u Srbiji?


- Iskreno se nadamo da će to biti pomak nabolje, posebno kada je u pitanju neravnopravni tretman koji uživaju srpske žrtve u odnosu na druge narode u regionu. Barem se nadamo da će mediji u Srbiji ubuduće birati reči kada su u pitanju ovako osetljive stvari i truditi se da izveštavaju istinito, a ne senzacionalistički.
 

Borba za istinu i pravdu


Član ste popularnog hip-hop sastava Beogradski sindikat, pa će nekoga začuditi da ste na ovaj način "politički aktivni"?


- Mislim da moj angažman po ovom pitanju nikoga neće iznenaditi. Moj posao je da se borim za istinu i pravdu i poštovanje zakona i ljudskih prava. U Beogradskom sindikatu se takođe borim za iste stvari, samo na drugačiji način. Ne širimo mržnju, već šaljemo pozitivne poruke koje mogu biti zajedničke za sve dobre i poštene ljude na svetu. To što poštujemo i volimo svoj narod i svoju zemlju ne treba bilo kome da smeta. To što kažemo da su Kosovo i Metohija Srbija nije naš hir, to je neoboriva istina. 


Odštetni zahtev

 

Koliko novca ćete tražiti kao odštetu?


- Još nismo odlučili koja će to suma biti, ali bez sumnje ćemo se potruditi da bude pravična naknada za neprijatnost koja je naneta tužiocima. Ali tužba neće biti podneta radi postizanja lukrativnog cilja, već da se pošalje poruka i iznese jasan stav da je ovakvo ponašanje medija nedopustivo. 

POVEZANE VESTI

Petak 03.08.2012. 20:12
Otvorit racun i postaviti ljude koji su odgovorni i sa kojima moze da se komunikuje radi bolje organizacije.Identicno napraviti i za Krajisnike.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online