Nedelja 23. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 02.08.2012.
23:03
Večernje novosti A

Vojvođani ne haju za Ustavni sud

Obavezujuća odluka Ustavnog suda kojom su osporene 22 odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine, zasad nije izazvala nikakve praktične posledice u pokrajini. Ni pokrajinska skupština, ni Vlada Vojvodine, nisu još preduzele ništa da bi se te odluke i primenile.

Nisu bitni za vojvođanske vlasti: Sudije Ustavnog suda Srbije
 

Ustavni sud je, uz ostalo, Vojvodini osporio pravo da ima predstavništvo u Briselu. Šef tog predstavništva Predrag Novikov potvrdio je u četvrtak se “Večernje novosti“ da se i dalje nalazi u njemu, ali nije mogao da komentariše kakav status će ono imati ubuduće. Prema saznanjima našeg lista, razmišlja se da to predstavništvo preimenuje u kancelariju Fonda za evropske poslove APV, ali odluka o tome tek treba da bude doneta.


Uz to, Ustavni sud je osporio i status Novog Sada kao glavnog grada Vojvodine, što se na delu ne vidi. I u nizu nadležnosti pokrajinskih organa u oblasti nauke i tehnološkog razvoja, poljoprivrede i vodoprivrede, energetike, upravljanja Nacionalnim parkom “Fruška gora“, što je osporeno, ne primećuje se nikakva promena.
 

Bez većine za promenu vlasti

Gradski odbor SPS u Novom Sadu saopštio je u četvrtak, posle razgovora sa predstavnicima Srpske napredne stranke, da u ovom trenutku ne postoji kvalifikovana većina neophodna za promenu vlasti u Novom Sadu.

U saopštenju SPS se ističe da odbornici njene koalicije nemaju ključnu ulogu u opredeljivanju skupštinske većine, ali da postoji spremnost za razgovore sa svim relevantnim političkim činiocima u Novom Sadu.

- Mi funkcionišemo normalno i zasad nemamo nikakvih nagoveštaja bilo kakvih promena - kaže Dobrivoje Antonić, generalni direktor JP “Fruška gora“, formiranog upravo na osnovu sada osporenog Zakona o nadležnostima.


Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je izjavio da odluka Ustavnog suda „u praktičnom smislu nema velikog značaja i da malo toga može da promeni“. Branislav Ristivojević, profesor Pravnog fakultetat i pokrajinski poslanik DSS koji je, inače, i pokrenuo inicijativu za preispitivanje ustavnosti Zakona o nadležnostima, misli sasvim suprotno.


- Praktična posledica je već trebalo da bude ukidanje, recimo, pokrajinskog Sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj jer je Ustavni sud jasno rekao da Vojvodina u toj oblasti nema nadležnosti - kaže on. - To važi i za druge organe i institucije iz oblasti u kojima je Ustavni sud osporio nadležnosti.

Pišu iz početka

Ono što bi, prema Ristivojevićevom mišljenju, aktuelna vojvođanska vlast morala da uradi jeste da, zajedno sa opozicijom, sedne i napiše novi predlog Zakona o nadležnostima, kao i Statut Vojvodine, naravno bez spornih odredaba. S tim će svi morati da se suoče već početkom jeseni.

Petak 03.08.2012. 12:06
srbija mora da pocne da stiti interese srbije,a jugoslovenska propast namenjena srbiji se mora zaustaviti. kadrovi bivsih jugo drzava ako im do drobljenja, neka drobe svoje maticne prostore. srbi iz srbije se moraju udruziti ili nestadosmo! stosovi sa novcem vise ne prolaze ,cela srbija je u problemu zahvaljujuci opstanku jugoslavije i srbije i crne gore u srbiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online