Četvrtak 02.08.2012.
23:03
Večernje novosti

Vojvođani ne haju za Ustavni sud

Nisu bitni za vojvođanske vlasti: Sudije Ustavnog suda Srbije
 

Ustavni sud je, uz ostalo, Vojvodini osporio pravo da ima predstavništvo u Briselu. Šef tog predstavništva Predrag Novikov potvrdio je u četvrtak se “Večernje novosti“ da se i dalje nalazi u njemu, ali nije mogao da komentariše kakav status će ono imati ubuduće. Prema saznanjima našeg lista, razmišlja se da to predstavništvo preimenuje u kancelariju Fonda za evropske poslove APV, ali odluka o tome tek treba da bude doneta.


Uz to, Ustavni sud je osporio i status Novog Sada kao glavnog grada Vojvodine, što se na delu ne vidi. I u nizu nadležnosti pokrajinskih organa u oblasti nauke i tehnološkog razvoja, poljoprivrede i vodoprivrede, energetike, upravljanja Nacionalnim parkom “Fruška gora“, što je osporeno, ne primećuje se nikakva promena.
 

Bez većine za promenu vlasti

Gradski odbor SPS u Novom Sadu saopštio je u četvrtak, posle razgovora sa predstavnicima Srpske napredne stranke, da u ovom trenutku ne postoji kvalifikovana većina neophodna za promenu vlasti u Novom Sadu.

U saopštenju SPS se ističe da odbornici njene koalicije nemaju ključnu ulogu u opredeljivanju skupštinske većine, ali da postoji spremnost za razgovore sa svim relevantnim političkim činiocima u Novom Sadu.

- Mi funkcionišemo normalno i zasad nemamo nikakvih nagoveštaja bilo kakvih promena - kaže Dobrivoje Antonić, generalni direktor JP “Fruška gora“, formiranog upravo na osnovu sada osporenog Zakona o nadležnostima.


Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je izjavio da odluka Ustavnog suda „u praktičnom smislu nema velikog značaja i da malo toga može da promeni“. Branislav Ristivojević, profesor Pravnog fakultetat i pokrajinski poslanik DSS koji je, inače, i pokrenuo inicijativu za preispitivanje ustavnosti Zakona o nadležnostima, misli sasvim suprotno.


- Praktična posledica je već trebalo da bude ukidanje, recimo, pokrajinskog Sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj jer je Ustavni sud jasno rekao da Vojvodina u toj oblasti nema nadležnosti - kaže on. - To važi i za druge organe i institucije iz oblasti u kojima je Ustavni sud osporio nadležnosti.

Pišu iz početka

Ono što bi, prema Ristivojevićevom mišljenju, aktuelna vojvođanska vlast morala da uradi jeste da, zajedno sa opozicijom, sedne i napiše novi predlog Zakona o nadležnostima, kao i Statut Vojvodine, naravno bez spornih odredaba. S tim će svi morati da se suoče već početkom jeseni.

2024 © - Vesti online