Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 30.07.2012.
09:04
Večernje novosti A

Bebe na odvikavanju od droge

Skoro svakog meseca u novosadskom porodilištu "Betanija“ na svet dolaze bebe koje odmah po rođenju završe na terapiji odvikavanja od droge, pišu Večernje novosti.

Foto: Arhiva
 

Broj novorođenčadi sa znakovima narkomanske krize je u porastu, upozoravaju sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, i kažu da majke narkomanke svoju tek rođenu decu ili ostavljaju svojim roditeljima ili ih daju na usvajanje, dok samo pojedine odlaze na lečenje.

Droga u porodilištu

S obzirom na to da većina trudnih zavisnica ne priznaje svom ginekologu da se drogira, a uglavnom sa uzimanjem narkotika ne prestaju ni tokom cele trudnoće, dešava se, saznajemo, da im partneri i u porodilište doturaju "dozu".

Svake godine u "Betaniji" medicinsko osoblje registruje desetak porođaja narkomanki, ali se veruje da je stvaran broj daleko veći.

- Majke koje su lečeni ili nelečeni zavisnici često kriju podatke o uzimanju nedozvoljenih supstanci ili preporučenih lekova u cilju lečenja zavisnosti, te se tačan podatak o broju dece rođene od majki zavisnika i ne zna - objašnjava načelnica neonatologije u "Betaniji“ dr Ljiljana Dobrić.

- Lekari često tek nakon porođaja, i to na osnovu znakova apstinencijske krize bebe, koja je vidljiva po teškim grčevima, neprestanom plaču i preznojavanju, shvate da pred sobom imaju bebu zavisnika.

Kada se rodi dete majke koja je pod terapijom metadonom, ili je još uvek heroinski zavisnik, beba po rođenju pokazuje znake apstinencijalne krize, poremećene termoregulacije i metabolizma šećera, kao i izmenjeno disanje.

- Kod novorođenčadi koja pokazuju znake narkomanske krize učestalo se radi ultrazvuk glave i neurološki pregledi, čak i nakon otpusta iz bolnice - objašnjava dr Dobrić.

Da je broj trudnica koje koriste psihoaktivne supstance u porastu, za "Novosti“ potvrđuje i v. d. upravnika "Betanije“ dr Dragan Budakov.

- Koliko je teška klinička slika bebe koju je rodila narkomanka zavisi od njenog "staža“, kao i od toga da li je započela lečenje - govori dr Budakov.

- Teže slučajeve upućujemo odmah na Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, zbog potrebe za dužim lečenjem i daljim ispitivanjem.

U "Betaniji“, kaže upravnik, porodilje koje koriste psihoaktivne supstance imaju psiho-socijalnu podršku od strane svih zaposlenih, porodice, kao i kliničkog psihologa i neuropsihijatra. A da li se obaveštava policija ili Centar za socijalni rad ili neka nadležna institucija, zavisi od procene stanja mame-narkomanke koju sprovodi neuropsihijatar.

POVEZANE VESTI

Utorak 31.07.2012. 07:26
Господе помози им, јер испаштају за грехове својих родитеља! Страшно чему води ово зло! Људи, ако не верујете у Бога, верујте бар у своју САВЕСТ! Не дајте да страсти владају вама, владајте ви својим страстима! Борите се с злом у себи док је мало, касније је све много теже па чак и немогуће!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online