Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.07.2012.
07:30
Politika A

U ovoj vladi najviše žena do sada

U ovom sazivu vlade biće najviše dama do sada, procentualno činiće 26 odsto buduće vlade. Od 19 članova vlade pet čine žene.

Jedna od njih : Slavica Đukić Dejanović, ministarka zdravlja 
 

Najbolja srpska šahistkinja Alisa Marić biće ministarka za sport i omladinu, Zorana Mihajlović (SNS) rukovodiće resorom energetike, Suzana Grubješić (URS) biće potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije, dr Slavica Đukić-Dejanović (SPS) biće ministarka zdravlja, a ministarka regionalnog razvoja, državne uprave i lokalne samouprave biće Verica Kalanović (URS).

Direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost Natalija Mićunović ističe da je zadovoljna brojem žena u Vladi Srbije i ocenjuje da je to korak u dobrom pravcu.

Ona podseća da je u Nemanjinoj 11 i ranije bilo pet žena ministarki, ali tada je vlada imala (daleko) veći broj članova, pa nije bio zadovoljen uslov da svaki treći član vlade bude lepšeg pola.

Na pitanje Politike kako komentariše podelu resora iz vizure rodne ravnopravnosti, ona konstatuje da je, primera radi, dobro što resor za evropske integracije vodi pripadnica lepšeg pola, ali ocenjuje da novac, moć i službe bezbednost i dalje drže muškarci.

"Uvek je teško izboriti se za paritet, jer je to je ostavljeno dobroj volji stranaka koje čine Vladu Srbije. Uprava za rodnu ravnopravnost je zadovoljna brojem žena u Nemanjinoj 11, a videćemo u praksi da li će Vlada Srbije podržavati tu ravnopravnost”, kaže Natalija Mićunović i izražava zadovoljstvo, što će Uprava za rodnu ravnopravnost nastaviti svoj rad i u narednom periodu.

Podsećanja radi, prošlogodišnjim izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika predviđena je obaveza stranaka da na listama kandidata za buduće poslanike svaka treća bude žena. Tu obavezu su ispoštovale sve stranke koje su učestvovale u trci za poslanička mesta, pa je povećan i broj dama u poslaničkim klupama – zahvaljujući tim izmenama u novom parlamentu sedeće 80 poslanica, za razliku od bivšeg saziva kada ih je bilo 52.

Od 2001. godine broj ministarki u Vladi Srbije varirao je od dve do četiri dame, a od 2008. bilo je pet ministarki, ali je posle rekonstrukcije vlade broj žena u Nemanjinoj 11 smanjen.

"Od 19 članova nove vlade, pet će biti žene, što čini nešto više od 26 odsto. Ukoliko Vlada Srbije bude izabrana u ovakvom sastavu, biće to posle 2000. godine, vlada u kojoj su žene najzastupljenije, što će nesumnjivo biti veliki pomak u pravcu ravnomerne zastupljenosti žena. Time, međutim, neće biti dostignut nivo zastupljenosti žena, koji bi minimalno trebalo da iznosi 30 odsto”, ističe poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.

Ona podseća da je ona na samom početku pregovora o formiranju nove vlade upozorila da se mora voditi računa o ustavnim i zakonskim normama koje obavezuju na ravnomernu zastupljenost žena u organima izvršne vlasti.

"Ovom prilikom još jednom apelujem da se učine dodatni napori i obezbedi još jedno ministarsko mesto za predstavnicu manje zastupljenog pola. Takođe se nadam da će Zakon o vladi imati adekvatna pravila koja će garantovati da broj ministarskih resora koji budu zauzele žene neće moći vremenom da smanjuje. Za ovakvo rešenje zalagala sam se i prilikom javne rasprave o novim pravilima o izboru narodnih poslanika, ali to rešenje, nažalost nije prihvaćeno. Usvajanje zakona o vladi prilika je da se predvidi ovakav zaštitni mehanizam. Mislim da je danas svima jasno zašto je važno da žena bude u dovoljnom broju u organima izvršne vlasti na svim nivoima. Srbija se ne može razvijati ako ne iskoristi sve svoje potencijale, a jedan od najvažnijih potencijala jesu obrazovane i pametne žene kojih, srećom, imamo u dovoljnom broju”, zaključuje Nevena Petrušić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online