Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 26.07.2012.
15:24
D. N. Petrović - Vesti A

Tačiju jedinstvom polomili zube

Od noći između 25. i 26. jula prošle godine, kada su specijalci iz jedinice ROSU pokušali da silom zauzmu sever Kosmeta, Srbi u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću žive u poluratnom stanju i svakodnevnom strahu da će ih Albanci, potpomognuti Kforom i Euleksom, ponovo napasti i pokušati da ih pokore i stave pod kontrolu Prištine.

IZDRŽALI SVE PRITISKE: Barikade na severu

 
 
 
Od prošlog, pa do ovog jula, na Srbe severnog Kosmeta nasrtalo se nebrojeno puta, nekad vrlo brutalno i uz upotrebu teških mitraljeza i drugog vatrenog oružja (Jarinje, Jagnjenica, Rudare...), ali je srpski narod izdržao: sve bodljikave žice, kuršume, gumene metke, suzavce, vrućine, mrazeve i kiše i uspeo da se odbrani i ne dozvoli da Srbije nestane sa ovih prostora.

- Verujemo da su Priština i međunarodna zajednica shvatili da nam silom ne mogu nametnuti nezavisnost Kosova, niti kosovske institucijama, rešenje se mora tražiti razgovorima i kompromisom na koji bi pristale srpska i albanska strana - ističe Krstimir Pantić i nada se da će Vlada Srbije, kad za to dođe vreme, poništiti dogovore koje je potpisao "jedan činovnik prethodne vlasti".

- Narod je bio jedinstven, uporan i hrabar, znao je zašta se bori i nije dozvolio da se između severa Kosmeta i Srbije uspostavi granica, niti da se, uprkos svoj sili, koja je upotrebljavana, srpske institucije ukinu, a umesto njih zažive albanske - kaže Radenko Nedeljković, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga i dodaje:

- Za nas Srbe je neprihvatljivo odricanje od nacionalnog identiteta i nacionalne pripadnosti, mi ne možemo biti Kosovari i ne možemo prihvatiti ništa što nam nude iz Prištine - ističe Nedeljković.

- Mnogo suzavca sam progutao u poslednjih godinu dana, mnogo puta i život rizikovao, Kfor i Euleks su na narod nasrtali svim mogućim sredstvima, usred zime polivali su nas šmrkovima sa ledenom vodom, pucali su u ljude i ranjenika na nosilima, upadali u kuće, pretili i zastrašivali, ali nas nisu uplašili niti pokolebali, ponovo ćemo, ako nam ugroze mir i bezbednost, ispred njihovih tenkova i ponovo ćemo ih naterati da ustuknu, narod se ne može pobediti - ističe Miljko Radivojević sa barikade u Jagnjenici.
 

Beograd odmagao


Tokom teške borbe za opstanak, očuvanje svog identiteta i veza sa Srbijom, Srbi sa severa Kosmeta nisu imali mnogo razumevanja prethodne vlasti u Beogradu, čak su najviše strahovali da će ih Tadić i njegovi prodati zarad političkih poena na zapadu i ulaska u Evropsku uniju. Mnogo problema pravio im je i "njihov čovek" Goran Bogdanović, a u jednom periodu alternativne puteve iz pravca Srbije čuvala je i prekopavala srpska Žandarmerija. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.07.2012. 17:14
Косово је српска светиња, нека знају сви! Нећете се добро провести палећи свете српске манастире и убијајући њихове вернике! http://www.youtube.com/watch?v=Zxe2x63ByOA
Četvrtak 26.07.2012. 18:03
Znas ti nas,*ebo ti nas? Sad je najvaznije da se dogovore vlada sa crkvom I narodom.Treba od svjetskih institucija traziti povratak Srba na KiM I naravno tijesno saradjivati sa Rusijom I Ruskom Pravoslavnom Crkvom da se sprijeci bilo kakav separatisticki proces.Ako bogda I Ameri se u skoro vrijeme ukljuce u akciju o "bespravnoj trgovini organima" I Tachija ufate za siju,nadam se bice bolje.A nadam se isto da ce I J.Deretic sa strane istorijskih cinjenica uspjeti nesto da pokrene na nasu Srpsku Vodenicu.Bikce bolje,nedaj te se.CCCC
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online