Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 25.07.2012.
23:44
Večernje novosti A

Kubanski lek protiv raka za godinu dana

Vakcina “cimavaks EGF“, za koju Kubanci tvrde da zaustavlja rak pluća, čak i u odmakloj fazi, i “pretvara ovu opaku bolest u hroničnu“, pacijentima u Srbiji mogla bi da bude dostupna sredinom sledeće godine, pišu “Večernje novosti“, pozivajući se na izvore u Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak“.

Vakcina protiv raka pluća Srbima bi mogla da bude dostupna sredinom 2013. godine
 

Trenutno se radi na pripremama dokumentacije za registraciju kubanske vakcine u Srbiji, što je uslov koji mora da se ispuni da bi lek mogao da se distribuira na tržištu.


Na pripremi dokumentacije zajednički rade kubanski Institut za molekularnu imunologiju (CIMVAB) i Institut “Torlak“.
 

Zasad ne putuju

Iako je bilo planirano da predstavnici “Torlaka“ neposredno posle boravka Kubanaca u Srbiji uzvrate posetu CIMVAB, put se zasad ne planira, rečeno je u sredu “Večernjim novostima“ u “Torlaku“. To će, eventualno, biti tema za razmišljanje tek po završetku registracione dokumentacije za vakcinu protiv raka pluća.

- U “Torlak“ u subotu, 28. jula, dolazi stručnjak za registracionu dokumentaciju CIMVAB, i ostaće u Srbiji do 13. avgusta - potvrđeno je u sredu “Večernjim novostima“ u “Torlaku“. - Priprema te dokumentacije je ozbiljan i obiman posao i zajednički ćemo se potruditi da kompletna dokumentacija u CTD formatu bude početkom oktobra predata Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije. Po zakonu, od momenta predaje kompletne dokumentacije do dobijanja registracionog rešenja potrebno je maksimalno 210 dana. Ukoliko registraciona dokumentacija ispunjava uslove Agencije za lekove i medicinska sredstva i ona izda potrebnu dozvolu, vakcina bi bila dostupna pacijentima u Srbiji sredinom sledeće godine.


U ovom trenutku se ne zna precizno dokle se stiglo sa pripremom dokumentacije, jer je “Torlak“ sa CIMVAB-om potpisao i ugovor o poverljivosti podataka. Prema informacijama “Večernje novosti“, u “Torlak“ su sa Kube dosad stigli podaci o hemijsko-farmaceutskim karakteristikama vakcine, i izveštaji o pretkliničkim i kliničkim ispitivanjima rađenim na Kubi. Dostavljen je, takođe, i deo izveštaja za ispitivanja koja su rađena u zemljama EU.


Prema dogovorima vođenim pre dva meseca, tokom posete dvaju komercijalnih direktora CIMVAB “Torlaku“, naš Institut za virusologiju, vakcine i serume biće nosilac dozvole za stavljanje u promet kubanske vakcine protiv raka pluća. Trebalo bi, takođe, da bude angažovan na sekundarnom pakovanju i punjenju “cimavaksa EGF“. Proizvodnja ove vakcine u “Torlaku“ mogla bi da bude tek treća faza saradnje, koja bi, prema procenama iz “Torlaka“, mogla da se realizuje za oko pet godina.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.07.2012. 03:05
Bravo za Kubance.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online