Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 22.07.2012.
17:47
RTS A

Kakvu vodu pijemo?

Voda za piće iz beogradskog vodovoda je odličnog kvaliteta, a kontrole njene ispravnosti su rigorozne, kažu u tom preduzeću. U narednih mesec dana Ministarstvo zdravlja i Nacionalna organizacija potrošača ispitivaće kvalitet flaširnih voda.

Foto: Ilustracija
 

Zbog visokih temperatura u letnjem periodu raste potrošnja vode, kako iz gradskih vodovoda tako i kupovne flaširane vode. U moru ponuda nije se lako odlučiti koju vodu piti mineralnu, slabomineralnu, gaziranu, negaziranu. Postavlja se pitanje da li je to što se pije flaširana voda pomodarstvo ili je posledica dobre reklame.

Ako je velika vrućina voda najviše prija kada je hladna i u drugom je planu da li je sa česme, iz bunara, flaše, bitno je gasi žeđ.

Naša zemlja spada među bogatije izvorima kvalitetne mineralne vode, međutim i pored toga vodu uvozimo i plaćamo je skuplje nego zemlje u okruženju. Cene pojedinih proivođača više su i do 10 odsto nego prošle godine.

Milan Vujović iz kompanije "Knjaz Miloš" kaže da su podigli cenu 8,4 odsto, dok su u istom periodu repromaterijali sa kojima rade, koji se koriste za pakovanje vode, poskupeli za 25 procenata, dok je kurs u istom periodu skočio za 15,81 posto.

"Mi smo apsorbovali dobar deo povećanje te cene i to nama predstavlja zbiljan problem u poslovanju obzirom da smo pod velikim finansijskim pritiskom", kaže Vujović.

Flaširana ili ne, iz bunara ili sa česme, tek voda koju pijemo mora biti higijenski ispravna. U narednih mesec dana Ministarstvo zdravlja i Nacionalna organizacija potrošača ispitivaće kvalitet flaširanih voda - na izvoru, u punionicama, i u ambalaži u prodavnicama.

Goran Papović iz Nacionalne službe potrošača kaže da opsežna akcija podrazumeva i ispitivanje samog sastojka, ispitivanje kvaliteta i ambalaže i provere da li nešto u punionicama dodaju da bi bilo koliko-toliko ta voda ispravna za piće.

"Postavlja se pitanje koliko je neka od tih voda veoma slična česmuši, koliko je neka od tih voda najobičnija kišnica i koja je od tih voda najobičnije destilovana voda", kaže Papović.

Voda za piće iz beogradskog vodovoda je odličnog kvaliteta, kažu u tom preduzeću. Kontrole njene ispravnosti čak i kod najudaljenih korisnika su svakodnevne i rigorozne. Smatraju da se građani kupovinom flaširanih voda izlažu nepotrebnom trošku.

"Preporčujemo potrošačima da pre upotrebe istoče slavinu dva-tri minuta, najbolje će kontrolisati tako što provere temperaturu vode, kada ona postane hladna onda znaju da je došla sveža voda", kaže Ljiljana Vasiljević, šef Službe sanitarne kontrole "Beogradskog vodovoda".

Pravilnikom o kvalitetu flaširanih voda definisano je da proizvođač odgovora za kvalitet vode samo 12 sati posle punjenja. Posle toga odgovoran je distributer, odnosno prodavac koji vodu mora skladišti na propisani način.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.07.2012. 21:45
Kakva je to kontrola vode o kojoj rastrubis mesec dana ranije? Da li ce tako i npr. mesarama najaviti dan i cas dolaska da im se prekontrolise kakvo meso prodaju tog dana? Ovakve kontrole su farsa. Nema kontrole bez stalnih i iznenadnih uzimanja uzoraka, koja god roba bila u pitanju, pa i voda! Tek tada bi potrosaci bili zasticeni. Ovako, kako koga sreca posluzi.
Ponedeljak 23.07.2012. 07:17
Pre verujem u vodu sa česme, nego u flaširane, pogotovu ne u onu u velikim balonima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online