Nedelja 16. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 22.07.2012.
11:20
Večernje novosti, B92 A

Sever KiM: Firme uzimaju na silu

Kosovska agencija za privatizaciju planira privatizaciju firmi na severu Kosova, kaže državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović.

Foto: Arhiva
 

Prema njegovim rečima, firme planirane za privatizaciju građene su isključivo novcem Srbije i Srbija treba to da spreči.

Imovina u rukama Unmika

Prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN ta imovina se nalazi u rukama Unmika, a ne albanskih institucija i zbog toga su mnogi eksperti ukazivali da Srbija mora da se bori da joj se ta imovina vrati. Prema podacima iz 1998. godine, u društvenim preduzećima na Kosovu i Metohiji radilo je oko 78.000 Srba, ali u privatizaciji nijedan radnik srpske nacionalnosti nije ostvario pravo na akcije.

Ivanović kaže da ovakvim potezima hoće da iskoriste institucionalni vakuum u Srbiji koja još nije dobila novu vladu.

On je rekao da Priština najavljenom privatizacijom dve srpske firme koje rade na severu Kosova "želi da učvrsti svoje pozicije uoči pregovora o severu koji su neizbežni i koji bi takvim aktivnostima Prištine bili potpuno obesmišljeni".

Takav potez je, kako kaže Ivanović, "apsolutno neprihvatljiv jer je te fabrike, kao i neke druge koje su već privatizovane, stvorila Republika Srbija isključivo svojim sredstvima“.

"Srbija to mora da spreči", kaže Ivanović, i dodaje da se, ukoliko dođe do privatizacije, može očekivati reakcija srpskog stanovništva na severu.

"Ako Priština na ovaj način reši pritanje Trepče, Petoletke, Kristala, Hidroelektrane Gazivode... onda više nema o čemu da se pregovara", rekao je Ivanović.

Kosovska agencija za privatizaciju planira da u oktobru na trender ponudi privatizaciju dva preduzeća sa severa Kosova i Metohije u kojima rade Srbi.

Fabrika zglobnih ležajeva Prva petoletka iz Leposavića i fabrika delova, komponenti i mašina Lola-Fot iz Leška trebalo bi da se nađu na ponudi u 57. krugu privatizacije koja će početi 10. oktobra, a koju kosovska agencija namerava da sprovede bez saglasnosti vlasnika tih preduzeća.

U fabrike je stigao zahtev za ubrzanu pripremu dokumentacije neophodne za privatizaciju.

Prištinske vlasti su do sada privatizovale polovinu od 1.358 srpskih preduzeća na Kosovu i Metohiji, a to pitanje trebalo bi da bude jedna od toma tehničkog dijaloga koji Beograd i Priština vode u Briselu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.07.2012. 12:13
Паз' бистрога Олија: Фирме планиране за приватизацију су грађене новцем Србије! -Ко би каз'о?! Иначе фирме које су изпоклањане и великодушно уништене до сада по Србији, грађене су новцем Јупитеријанаца? Све је у Србији лепо и поштено обављено али, ето, наишле какане Шиптарчине па све укакале. Као, да није ових Шипаца не би било ни Влаховића, Ђелића, Динкића и осталих Анђелковића.
Nedelja 22.07.2012. 12:32
zna se ko je prvi otimao , silovao ubijao , oteto prokleto , vratice se sve kad tad milo za drago ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online