Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 21.07.2012.
12:00
D. Dekić - Vesti A

Nisam se bojao Slobe, neću ni Tadića

Bivši predsednik Vlade Srbije Zoran Živković kaže da je 2003. odbio da se useli u vilu Lackovićevoj ulici broj 10, iz koje se iseljava Boris Tadić, pošto je saznao da postoji problem njenog vlasništva.

Zoran Živković

- Kada mi je dodeljena ta kuća, otišao sam da je pogledam i saznao da vlasništvo nije definisano s aspekta restitucije, zbog čega sam odmah odbio da se uselim. Ljudi iz bezbednosnih struktura su mi odredili drugu, u Užičkoj 16, ne baš prijatnu zgradurinu. Vidim da se sada teško izlazi iz te vile u Lackovićevoj, a moja porodica i ja smo bili smo van kuće, kao i sve naše stvari, pre nego što sam Vojislavu Koštunici u zgradi Vlade predao mu mandat - kaže Živković u intervjuu za "Vesti".


Kažu da je zbog borbe sa organizovanim kriminalom ugrožena bezbednost Borisa Tadića?
- Napuštao sam kuću u Užičkoj u vreme kada je prošlo manje od godinu dana od vanrednog stanja u zemlji i akcije Sablja u kojoj je pohapšeno na hiljade ljudi. Bez obzira na to, imao sam obezbeđenje, vozača i jednog pratioca još samo mesec dana od momenta kada mi je prestala dužnost premijera i potom sam im se zahvalio. Mislim da onaj ko voli da je pod pratnjom obezbeđenja nije normalan.

U medijima je osvanula vest da je naloženo vaše isključenje iz opštinskog odbora DS Vračar?
- Ne znam da li je takav potez povučen. Pre petnaestak dana dobio sam od odbora DS-a Vračar poziv za sednicu i sve materijale. Procedura za isključenje je poznata: pokretanje disciplinskog postupka, pa poziv na saslušanje, a nisam upoznat da se tako nešto desilo. S druge strane, čuo sam kao i novinari, da sam odstranjen, iako nisam povredio nijednu odredbu statuta za razliku od većine članova Predsedništva DS-a. Znači, nema razloga za moje isključenje, ali kako je prethodnih godina u stranci rađeno sve i svašta, pa su neki članovi čak i brisani iz kompjutera, ne bih mogao da isključim tu mogućnost.


Da li je sve to zbog najave da ćete raditi na izlečenju DS-a?
- Pokušavali su i ozbiljniji igrači da me zaplaše, pa nisu uspeli. Mislim da nije reč o opomeni jer me je vrh DS upozoravao i grublje. Ne samo da su se mešali i onemogućavali moje poslovne aktivnosti, već su i besprizorno išli na uvrede i minimalizacije onoga što sam radio. Ali, nije me devedesetih uplašio Milošević, pa neće ni ovi slabi operetski pevači. Od lečenja DS-a ne odustajem, ako skupština stranke bude sprovedena na statutaran i civilizovan način.


Kako komentarišete sve učestalije svađe i sukobe u vrhu DS-a?
- Tako je kada se napravi institucija ili organ koji nema uporište u stranačkom programu, već u namirivanju ličnih interesa. Kad je plen na stolu sukobi su manji, nego kada dođe poraz, a svi ti incidenti od 2004. su bili oko toga ko će koliko od plena zahvatiti. Sada je trgovina teža i to je jedna klasična balkanska priča o rasturanju družine kada se desi nesreća.

 

Mogući svi scenariji

 

Smatrate li da može ponovo da se desi cepanje DS-a?
- Svi scenariji su mogući i zato rukovodstvo, kakvo god da je, mora hitno da povuče neke poteze. Tadić prvo treba da se pojavi i kaže šta dalje i da se do sledećeg vikenda sastane Glavni odbor da bismo, ne kao punoglavci, već kao ozbiljni ljudi, ušli u iscrpnu analizu o situaciji pre i posle izbora, ali i o svemu pre i posle 2004.

 

Ne sto dana već sto sati

 

Prema partijskom sastavu nova vlada Srbije prirodnija je od vlade DS-SPS, što ne znači da je bolja. Bojim se da ne bude isto loša kao ona iz 2008, jer nisam čuo ozbiljnu izjavu o ozbiljnim problemima, već se peva i priča o svemu osim o nezaposlenosti i spoljnom dugu zemlje. Prilika za komentar biće kada vidimo personalni sastav, a prema najavama je to vlada kontinuiteta, jer više ministara iz prošle nastavlja rad na istom poslu. Zbog ekonomske i političke situacije i korupcije nema razloga čekati 100 dana , već sto radnih sati, odnosno 12-13 dana da pokažu jasne korake i odluke.

 

POVEZANE VESTI

Subota 21.07.2012. 12:50
Ови се спорадично враћају на тезгу као ислужене кафанске певачице. Кад зафали кинта ето њега на по један мандат. А народ стрпљиво чека у реду за шишање...
Subota 21.07.2012. 21:14
Ма заболе те! Сад си богат и ротаријанац, све док не испитују порекло имовине, баш те брига!
Subota 21.07.2012. 19:41
човек се курчи јер има људе око себе а сам си кесица зато боље се не јављај нико се не боји тебе
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online