Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 20.07.2012.
11:09
Politika A

Kako se trošio vojni novac

Ovih dana u javnost polako izlaze na videlo neki detalji o tome šta su svojevremeno revizori Ministarstva finansija ustanovili kada je reč o nekim ugovorima koje je potpisivalo Ministarstvo odbrane Srbije. Spominju se avioni, automobili i telekomunikacioni uređaji. Spominju se i novčane sume, odnosno gubici koje je Ministarstvo odbrane platilo zbog kursnih razlika "jer je avans za jedan posao uplaćen u 17.25 sati kada Komercijalna banka nije radila, plaćanje je izvršeno u dinarskoj valuti, a kupovina deviza na međubankarskom tržištu obavljena je tek narednog dana po znatno višem kursu"...

Na tapetu ugovori koje je potpisivalo Ministarstvo odbrane Srbije za nabavku aviona, automobila i uređaja: Mnoge stvari su državna tajna
 

Čini se da je to samo vrh ledenog brega, jer mnoge stvari su još pod oznakom službene tajne, odnosno strogo poverljive.

Kada je reč o nabavci telekomunikacione opreme, komisioni ugovor broj 1572-91-47-07, u vrednosti od 12.886.750,58 evra zaključen je 24.12.2007. godine sa firmom "Jugoimport SDPR", komisionar, radi nabavke taktičkih komutacionih centara (uređaji za naizmenično isključivanje i uključivanje) od stranog proizvođača "Talesa", iako, iz komisijskog izveštaja, broj 1278-174/06 od 13. 11. 2007. proizlazi da je "Tales" dobio 67,05 ponderisanih poena i rangiran kao drugi, dok je izraelska firma "Tadiran" sa 84,79 poena, rangirana kao prva koju je trebalo izabrati za strateškog partnera.

Francuski "Tales" nije prošao ni na verifikacionim ispitivanjima, delovi opreme za radio-uređaj dobili su negativnu ocenu - izveštaj TOC-a broj 12-23434/1 od 30. 8. 2007.

To znači da ponuda "Jugoimport SDPR" od stranog proizvođača "Tales" nije ni trebalo da bude razmatrana, jer delovi opreme nisu zadovoljili testove. Međutim, ponuda se razmatra, a zbog načina ponderisanja, ponderisana je i oprema koja nije prošla na ispitivanjima, rangira se kao prva sa 88,81 pondera, ispred ponude "Jugohemije" od stranog proizvođača "Tadiran", čija je oprema u celini zadovoljila na verifikacionim ispitivanjima, ali je rangirana kao druga sa 88,64 poena.

I pored svih propusta ugovor za radio uređaj se sklapa sa "Jugoimportom SDPR", odnosno "Talesom", koji je izabran za strateškog partnera za nabavku radio-uređaja VF i VFF opsega, osim za sredstva koja nisu zadovoljila na ispitivanjima, pa se kupuju preko "Jugohemije" od firme "Tadiran".

POVEZANE VESTI

Petak 20.07.2012. 13:47
Sve je ovo lepo ali gde su hapsenja da se ne bi prikrivali dalji dokazi, ili dok traje istraga. Ako je mogao da bude uhapsen Mile Dragic koji proizvodi u privatnom preduzecu, pa ima pravo na profit koji odredi, ne vidim zasto to nebi mogli biti ministar odbrane bivsi, i njegovi kumovi i rodjaci u Jugoimportu i generalstabu. Tadiran je svetska firma i ima vrhunske uredjaje koje koristi i izraelska vojska koja je nekad bila rame uz rame vojna sila sa tadasnjom JNA koja je takodjer pravila sopstvene uredjaje. Gmazovi poput bivseg ministra odbrane i njegovih bliskih rodjacko poslovnih partnera su doveli do ovakvog stanja. Vojske nema, troskovi sve veci. Vojna tajna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online