Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.07.2012.
22:44
Večernje novosti A

Pregovori o KiM: Nije Ibar kao Tirol

Za Srbiju bi bilo dobro da i Ujedinjene nacije, uz Evropsku uniju, budu posrednici u predstojećim političkim pregovorima između Beograda i Prištine.

Ujedinjene nacije bi u pregovirima Beograda i Prištine dale bi protivtežu Evropi, koja je držala stranu Albancima
 

To je opšta ocena analitičara, koji su ubeđeni da bi sa UN za stolom naša država dobila protivtežu Briselu koji je uglavnom držao stranu Albancima i veće šanse da izbori pravedno rešenje za KiM. Zato i podržavaju ideju predsednika Tomislava Nikolića da se i zvaničnici sa Ist Rivera uključe u predstojeći dijalog, pošto u svetskoj organizaciji odlučuju i države koje se protive nezavisnosti pokrajine.


Istovremeno, podeljena su mišljenja o zamisli šefa države da se rešenje za našu južnu pokrajinu može tražiti po modelima Južnog Tirola i belgijskog Epena.


Za Slobodana Samardžića, bivšeg ministra za KiM i člana pregovaračkog tima, ključno je pitanje načina primene predloženih modela.
 

Južni Tirol

Južni Tirol je posle Prvog svetskog rata odvojen od Austrije i pripojen Italiji. Pariskim sporazumom, posle 1945. godine, nemačkoj manjini dat je široki krug prava - lokalni organi vlasti, obrazovna i kulturna autonomija, proporcionalnost u zapošljavanju.

Kasnijim sporazumima ova prava su potvrđena, a vremenom se njihov krug širio. U Južnom Tirolu danas živi oko 35 odsto Nemaca i oko 60 odsto Italijana i jedna je od najrazvijenijih regija.


Epen u Belgiji

Osnova “belgijskog modela“ je položaj nemačke zajednice u provinciji Valonija. Nemci u ovoj zemlji sabrani su uglavnom oko grada Epena na samom istoku zemlje. Iako čine pre svega jezičku zajednicu, koja broji oko 70.000 ljudi, Nemci u ovoj zemlji imaju i široka politička prava. Njihov parlament ima prvao veta na odluke centralne vlasti.

- O njima može da se razgovara samo ako je reč o autonomiji Kosova u okviru Srbije po ugledu na Južni Tirol - objašnjava Samardžić. - Potpuno je neprihvatljivo da se polazi od Kosova kao nezavisne države u kojoj se traži određena autonomija za neki njen deo. Albanci, uostalom, mogu da budu u Srbiji ono što su Nemci u Belgiji. Ne smemo da zaboravimo da su posle dogovora o autonomiji i Italija i Belgija ostale suverene države.


Da bi se UN uključile u buduće pregovore o Kosovu potrebno je, prema Samardžićevim rečima, da se pod hitno prekine sa dosadašnjom politikom predaje Kosova, jer bi sve drugo bilo beskorisno.

I bivši ambasador u UN Vladislav Jovanović ukazuje da je dobro da UN bude medijator, jer se EU u dijalogu pokazala kao - ucenjivač.


- Pitanje je, međutim, koliko je to moguće pošto je prethodna vlast prepustila veliki prostor Euleksu. Kada predsednik pominje modele za Kosovo u vidu Epena u Belgiji i Južnog Tirola moramo da razgraničimo da li bi se ti obrasci autonomije odnosili na sever Kosova ili na celu pokrajinu. Ako obuhvataju samo sever, bojim se da je to put ka indirektnom priznanju nezavisnosti.


Za razliku od njih, profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador u Parizu Predrag Simić ukazuje da model Južnog Tirola danas nije realan.


- Malo šta bi na Kosovu moglo da se preuzme iz načina na koji su svoje odnose uredili Belgija i nemačka zajednica, kao i Austrija i Italija u Tirolu, jer su okolnosti potpuno drugačije. Nikolić pokušava da definiše svoju poziciju, ali modeli koje pominje ne odgovaraju realnosti.


Simić napominje da je uključivanje UN u interesu Srbije, jer tamo uz članice EU odlučuju i Kina, Rusija i nesvrstane zemlje:


- Sigurno je da to neće odgovarati EU i Americi, pa se bojim da će nam manevarski prostor biti sužen.


Branko Branković, bivši ambasador pri UN u Ženevi, otkriva nam da Svetska organizacija u dijalogu uglavnom nastupa po sistemu tri predstavnika.


- Beograd bi trebalo da insistira da jedan bude iz zemlje EU koja nije priznala Kosovo, a preostala dva sa nekih drugih kontinenata - rekao nam je Branković, iz predlog da Savet bezbednosti odredi drugu lokaciju za pregovore, pošto se u Briselu „vrši pritisak“ na Srbiju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.07.2012. 22:52
Austriji Tirol / Srbiji Kosovo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online