Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 19.07.2012.
02:06
Blic A

Bus plus preti ukidanjem linija, putnici negoduju

Beograđane su u vozilima gradskog prevoza dočekali plakati s porukom da će linije na kojima se ne očitava dovoljno kartica biti ukinute. "Red u prevoz treba uvesti", kažu putnici koji plaćaju kartu, ali ističu da je takva kampanja ipak neumesna.

Gde se ne očita dovoljno kartica ukinuće se linija

Iz "Bus plusa" tvrde da se ne radi o zastrašivanju, a plakate kojima se nagoveštava ukidanje linija - ne smatraju preoštrim.


"Jedini cilj nam je da novi sistem profunkcioniše da bismo imali što bolji monitoring situacije u prevozu. Od početka smo najavili da će vozila sa malim brojem očitavanja biti preusmerena na frekventnije linije. Već šest meseci o tome govorimo", ističu u "Bus plusu".


Nisu, međutim, precizirali da li se radi o potpunom ukidanju linija ili samo o smanjenju broja vozila na "niskofrekventnim" trasama. "O tome će odlučiti stručnjaci, a mi u ponedeljak pravimo prvi presek rezultata novih mera. Jedino želimo da građani uredno plaćaju kartu, kao i da kartice očitavaju jer samo tako imamo jasan pregled situacije", kažu u "Bus plusu".

Na pitanje ko odlučuje o ukidanju linija, iz "Bus plusa" su uputili na gradsku Direkciju za javni prevoz.

Ulaz na prednja primenjuje se u Evrope i SAD, kao i u još nekim gradovima u Srbiji. U Novom Sadu primenjuje se od pre tri godine. Novosadski prevoznik tada je pokrenuo kampanju "Red je", kao apel na putnike. "U početku je situacija bila identična kao u Beogradu. Bilo je negodovanja, psovanja, ali je vremenom ulazak na prednja vrata postao navika", kažu u JGSP "Novi Sad".

Po dolasku u stanicu vozač otvara prednja vrata, zatim sačeka da svi koji čekaju uđu i pokažu kartu, pa tek onda otvara vrata za izlazak (srednja i zadnja). Ako neko ne plati kartu ili ne pokaže mesečnu vozilo ne kreće.

Slična je organizacija i u Čikagu. Tamo je, međutim, nivo razvijenosti građanske svesti takav da putnici koji plate prevoz negoduju kada je pored njih neko bez karte. Onaj ko ne plati kartu oseća se nelagodno jer zbog njega autobus stoji, pa drugi kasne na posao. Da bi postigli takav efekat i u Beogradu po autobusima su okačeni i plakati na kojima piše da su za gužvu i čekanje krivi oni koji se švercuju.

"Uvođenje novog sistema zahteva period prilagođavanja a za ovako nešto potrebno je bar dva-tri meseca. Suština je da se uvede red. Sa druge strane, prevoz nije besplatan jer je svakodnevno na ulicama 1.300 vozila sa desetinama hiljada polazaka. Svako treba da shvati da je to zaista skup sistem", kaže Željko Ožegović, član Gradskog veća Beograda.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.07.2012. 06:13
A da...sutra ce da ukinu povlastice svima koji se bar dva puta dnevno ne budu vozili autobusom i to najmanje 5 km u cugu :)....Mater vam mafijasku i ko vas doveo da zavodite red u gradskom prevozu. Ma jednostavno bojkot do promena i to svi.....
Četvrtak 19.07.2012. 08:30
Jel' to oni prete?
Četvrtak 19.07.2012. 02:35
Samo neke gluposti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online