Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 17.07.2012.
16:07
Beta A

Skandalozna prodaja "Politike"

Srpska napredna stranka (SNS) ocenila je danas da je skandalozno i sramotno to što je najstarija novinska kuća u Srbiji, dnevni list Politika, "preko noći i bez ičijeg znanja" promenila vlasnika i za to optužila Demokratsku stranku. I Udruženje novinara Srbije (UNS) zaprepašćeno je saznanjem da je naš najstariji dnevni list, Politika, krišom i preko noći promenio vlasnika.

 Ko je novi vlasnik "Politike"
 

"SNS pita da li iza te zakulisne radnje stoje Miroslav Bogićević i Dušan Petrović ili možda Božidar Đelić, kao i da li Demokratska stranka misli da sve novine u Srbiji, poput 'Blica', treba da budu njeno partijsko glasilo", navodi se u saopštenju SNS-a.

U sastavu "Politike NM" posluju dnevni list "Politika", "Sportski žurnal" i štamparija.

 

Nemačka kompanija VAC (WAZ), vlasnik Ost holdinga, sredinom 2010. godine je saopštila da namerava da se povuče iz Srbije jer je nezadovoljna uslovima poslovanja.

Moskovska Ist medija grupa (East Media Group) registrovana je 16. jula kao vlasnik 50 odsto kapitala preduzeća Politika novine i magazini umesto bečkog Ost holdinga, objavljeno je na sajtu Agencije za privredne registre.

Naprednjaci su optužili Demokratsku stranku da na taj način želi da uguši medijsku slobodu u Srbiji i ocenili da postojeće katastrofalno stanje u medijima blokira napore Srbije da se približi Evropskoj uniji.

"Zahtevamo od nadležnih državnih organa javnu informaciju, po najhitnijem postupku, ko stoji iza moskovske kompanije 'East Media Group' i kako je, u gluvo doba noći, krajnje perfidno, izvršena promena vlasništva Politike, novinske kuće u kojoj država ima 50 odsto udela", navodi se u saopštenju.

UNS: Skandalozna prodaja Politike

 

Udruženje novinara Srbije (UNS) zaprepašćeno je saznanjem da je naš najstariji dnevni list, Politika, krišom i preko noći promenio vlasnika. Iza leđa javnosti, udeo nemačkog VAC-a u vlasništvu Politike od pedeset posto prodat je do sada potpuno nepoznatoj firmi Ist media grup (East Media Group) sa sedištem u Moskvi, čiji je direktor izvesni Uroš Stefanović.

 

UNS podseća da je Politika važna srpska institucija o čijoj sudbini je država preuzimala brigu i na taj način što je zadržala polovinu vlasništva, „zlatnu akciju“ u uređivačkim i izdavačkim poslovima i pravo preče kupovine u slučaju prodaje VAC-ovog dela.

 

UNS zahteva da odlazeća Vlada Srbije, premijer Mirko Cvetković i ministar kulture Predrag Marković, kao i zamenik premijera Ivica Dačić, podrobno obaveste javnost o svim okolnostima ove skandalozne transakcije. Prema saznanju UNS-a, imućni biznismen Miroslav Bogićević, jedan od finansijera Demokratske stranke, povezan je sa Ist media grupom, a mesecima je nagoveštavano da će upravo on finansirati kupovinu Politike, posredstvom Kurira ili na drugi način.

 

UNS traži da Cvetković, Marković i Dačić hitno odgovore da li su utvrdili ko je konačni vlasnik Ist media grupe i odakle potiče novac za ovu kupovinu. Šta je sa pravom preče kupovine koje je država imala preko Politike AD? Da li je Miroslav Bogićević povezan sa Ist media grupom? Da li Komisija za zaštitu konkurencije zna ko je pravi vlasnik Ist media grupe? Kojom brzinom je antimonopolska komisija izdala rešenje kojim je odobrena kupovina? Da li je Uprava za sprečavanje pranja novca proverila poreklo kapitala? Ko je dao bankarsku garanciju, odnosno pokriće za kredit kojim je kupljena Politika? Da li je istina da se radi o transakciji vrednijoj od deset miliona evra? Šta je država preduzela da se uveri da iza transakcije ne stoji kapital sumnjivog porekla? Šta je razlog ekspresnog upisa novog vlasnika Politike u Agenciji za privredne registre, odnosno juče kada je i zahtev podnesen? Da li je tačno da je advokatica Ist media grupe bivša zamenica direktora APR?

 

Čemu tolika žurba i tajnost?

 

UNS upozorava i staru i novu vlast u Srbiji da sve okolnosti prodaje Politike moraju biti do kraja javne budući da je reč o važnom javnom dobru koje pripada građanima, tradiciji i kulturi srpskog naroda.

 

UNS podseća novu vlast da se koalicionim sporazumom obavezala da će „u potpunosti obezbediti javnost i transparentnost vlasničke strukture u medijima“.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.07.2012. 16:54
Skandaliozno je ko stoji iza E- NOVINE , onakav antisrpski portal još nisam video .
Utorak 17.07.2012. 18:25
naslov u današnjem broju posvećen Draži Mihajloviću * Godišnjica smrti ratnog zločinca Parastosi bezgrobnom koljaču e-Novine i na ovako nešto niko ne reaguje , portal je pun hrvatskih i bošnjačkih komentatora i ako se neko naš pojavi i stane u odbranu srpstva bude baniran od nekog Belića , sramota .
Utorak 17.07.2012. 20:11
Vest da je vucibatina boris tadić na političkoj samrti prodao Politiku i nije neka vest, on je rasprodao i opljačkao nesretnu Srbiju, pa ništ..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online