Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 16.07.2012.
14:58
novimagazin.rs A

Ministarstvo ili kancelarija za Kosovo?

Odluka da li će Ministarstvo za Kosovo i Metohiju opstati u novoj vladi Srbije ili će biti formirana kancelarija trebalo bi da bude doneta tokom ove nedelje, tvrde u SNS i SPS.

Foto: Arhiva
 

Iako naprednjaci i socijalisti naglašavaju da su još otvorene sve institucionalne i kadrovske kombinacije, izvori bliski najavljenoj vladajućoj koaliciji smatraju da je više od 90 odsto izvesno da će u vladi SNS, SPS i URS Kosovo dobiti kancelariju.

Politički predstavnici kosovskih Srba upozoravaju da bi ukidanje Ministarstva za KiM bilo znak da je "Beograd odustao od borbe za južnu srpsku Pokrajinu“.

"KiM će kao resor najverovatnije pripasti SNS. Odluku da li će to biti ministarstvo ili će se formirati kancelarija za KiM trebalo bi da bude doneta ove nedelje na sednici glavnog odbora SNS", izjavio je za dnevnik Danas Krstimir Pantić, predsednik opštine severna Mitrovica.

Pantić nije mogao da komentariše spekulacije da je viđen za šefa buduće kancelarije i da je za "kandidaturu“ saznao iz medija. U SPS niko nije mogao da potvrdi nezvanične priče da je Pantićev "konkurent“ za istu dužnost generalni sekretar Skupštine Srbije i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

Goran Bogdanović, aktuelni ministar za KiM u tehničkoj vladi, negira da je i u neuspelim pregovorima DS i SPS planirano da se ovo ministarstvo ugasi, kako se spekulisalo i pre raspisivanja opštih izbora u Srbiji.

"Tačno je da sam kada je ministarstvo osnovano 2007. bio protiv, ali kad je već formirano nema dileme da treba da ostane i da vodi sve aktivnosti vlade vezane za Kosovo. Kao resorni ministar još pre tri godine tražio sam da se sve stavi pod jednu kapu, ali je jedan od koalicionih partnera bio protiv. Snižavanje institucionalnog nivoa brige za KiM bilo bi loša poruka kosovskim Srbima, a u ukoliko se svi poslovi vezani za KiM ne stave pod jednu kapu, svako drugo rešenje biće u interesu grupa koje peru novac na Kosovu", kaže Goran Bogdanović.

Za razliku od "slučaja“ ministarstva vera zbog kog i novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić i mandatar Ivica Dačić, makar javno, ispipavaju puls SPC, a preko nje i drugih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji, Srbe sa KiM niko ništa ne pita, tvrde sagovornici Danasa.

"Prema informacijama koje imam, mandatar se zalagao da ministarstvo za KiM ostane, ali su SNS i URS bili protiv toga. Svi opštinski odbori SNS sa KiM takođe su tražili od centrale da ministarstvo ostane, ali je Aleksandar Vučić to zanemario. Plodom nije urodio ni isti zahtev sa nedavnog mitinga, koji su organizovale četiri srpske opštine na severu KiM. To je ružna poruka, jer je Tomislav Nikolić ubedljivo pobedio na KiM, gde su ljudi to doživeli kao svoju pobedu. Nažalost, izgleda da su se džabe radovali", objašnjava Marko Jakšić, poslanik u Skupštini Srbije i član Predsedništva DSS.

Rada Trajković, poslanica Jedinstvene srpske liste u kosovskom parlamentu, smatra da je "važnije šta će i kako raditi državno telo za KiM, nego kako će se zvati“. Ona ne isključuje mogućnost da bi eventualno osnivanje kancelarije za KiM moglo da bude "uvod u razmenu kancelarija između Prištine i Beograda“.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.07.2012. 18:11
Grobar je vec rekao misljenje i sta ti tu nije jasno .Nikad necu biti PREDSEDNIK U PRISTINI ,ostalo je vec dogovorio .Tako da nece biti ni "pisma ni Razglednice" ili ti ni Juga ni Severa .A i Vucic nesto uvijeno izjavi i sta sad "treba cekati" ?''0
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online