Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Subota 14.07.2012.
10:27
Blic A

"Nećemo dozvoliti povratak u devedesete"

I Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije su i do sada, u raznim vladama, pokazali šta znaju i šta hoće. Šansu za povratak u tragične devedesete neće im, nadam se, dozvoliti demokratska Srbija. Znamo šta bismo morali u tom slučaju. Ogromno je iskustvo iza nas - kaže u intervjuu za “Blic” Vuk Drašković, predsednik Srpskog pokreta obnove.

Lider SPO-a Vuk Drašković
 

Da li mislite da je greška što Demokratska stranka nije ponudila mesto premijera Ivici Dačiću i tako ostala na vlasti?

Neće otvoriti dosijea

Šta očekujete od Ministarstva pravde i BIA? Kakve su šanse da otvore tajne dosijee?

- Verujem da će biti revanšizma prema sudijama i tužiocima koji nisu po volji onima koji nose crni flor za Miloševićem, a njegove eskadrone smrti smatraju patriotama. Ako se tako nešto bude dešavalo, reagovaće i demokratska Srbija i Evropa. Većinsko je, nažalost, raspoloženje i u strankama vlasti i u strankama opozicije da se ne otvore tajni dosijei i crna srpska knjiga zločina i kriminala. Srećom, odluka Brisela je da, bez tog otvaranja i lustracije tajnih službi, nema ni početka pregovora o članstvu Srbije u EU. I za Janka ima kapa, kako kaže naš narod.

- Pogrešili su, malo je to. DS je trebalo da mu prepusti i funkciju predsednika DS. Pre četiri godine, kad je lista „Za evropsku Srbiju“, koju je vodio Boris Tadić, osvojila 102 mandata, a Šešeljeva stranka bila monolitna i nerazbijena, predlagao sam da podržimo žarku želju SPS da formiraju Vladu sa SRS i DSS, a ne da "prevaspitavamo“ i "evropeizujemo" socijaliste. Da su me poslušali, svi bi oni pali za najduže dve godine. Na prvim izborima, po njihovom odlasku, ubedljivo bismo pobedili i, prvi put posle 2000, u Skupštini bismo dobili uverljivu većinu za evroatlantske integracije.


Šta mislite o vladi u kojoj će pored Milutina Mrkonjića ili Žarka Obradovića, sa ne baš sjajnim rezultatima, sedeti i Velimir Ilić i Goran Knežević?


- Svi se oni hvališu najboljim rezultatima. Srbiji i njenim građanima biće bolje, izgleda, tek sa lošim ministrima, a takvih, nažalost, nemamo.


Kako vam se čine prvih mesec dana Nikolićevog mandata? Da li su vas iznenadili njegovi promenjeni stavovi o Kosovu?


- Ništa me nije iznenadilo jer on nije promenio stavove o Kosovu. Izjava da on nikada neće biti predsednik u Prištini, ali ni da predsednik "privremenih institucija" u Prištini neće nikad biti predsednik u Mitrovici, stari je stav u novom pakovanju. Ne znam samo kako će sprečiti ovo drugo. Molitvama? Vojskom? Dužan je da to objasni Srbiji.


Kao neko ko ima iskustva, kako vam se čine potencijalni kandidati za mesto ministra spoljnih poslova Leon Kojen ili Roksanda Ninčić?


- Nema tog šefa diplomatije koji može da išta pogura u dobrom smeru, ako je državna politika drugačija. Ne može ministar drumom, ako Vlada ide šumom. Imaju Ličani jednu šalu na svoj račun: noga lička, a cipela bečka. Stradaju i noga i cipela.


Kako će SPO nastupati u opoziciji? Hoćete li podržavati odluke vlade koje vam se učine dobrim?


- Sve što vodi Srbiju ka EU, NATO i na Zapad SPO će podržati u Skupštini, a svemu i svakome ko bude vodio politiku izolacije naše države bićemo pokret otpora, i u parlamentu i van parlamenta. Imamo veliko iskustvo u takvim bitkama.

POVEZANE VESTI

Subota 14.07.2012. 10:37
Opet ga nalupala Dana
Subota 14.07.2012. 10:44
"Devedesete i evroatlantske integracije" - matorom i izandjalom kenjoru knjiga spala na dva slova1 tragicno je da je budali dozvoljeno da zivi sasvim lagodno od besomucnog ponavljanja ove besmislene mantre... U rudnik bre bitango.
Subota 14.07.2012. 10:45
Šizofrena trabunjanja nakazoidne individue.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online